Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Zaváraniny |
7 kg kapusty, 2 kg papriky, 1 kg cibule, 1 liter octu, 600 g cukru, 1 preosiate deko a 1 KL DVOJSIRIČITAN DRASELNÝ - borkén
Všetku zeleninu nastrúhame na rezance. Z octu, cukru, preosiateho deka a borkénu urobíme zálievku, ktorou prelejeme nastrúhanú zeleninu. Všetko premiešame a necháme 1 deň postáť. Priebežne premiešavame počas dňa aby sa zálievka dostala na každý kúsok zeleniny. Po dni vkladáme do fliaš a už NESTERILIZUJEME !!!!!
Výborné ne tejto čalamáde je to, že môže byť kľudne aj v špajzy a môžete ju otvárať a brať z nej koľko krát chcete nepokazí sa ani neskysne vďaka Borkénu. Ten borkén dostať v zahradkároch a stojí cca 1 EURO a vydrží veľmi dlho.
Autor: makika1979 (Miroslava Klongová) | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Nemala by tam byt aj sol?
Mně spíš není jasná ta zálivka. Pokud se rozpouští ve vodě, není zde napsáno, v jakém množství vody. Nebo se ten cukr, borken a deko rozpustí jen v tom octu? A za tepla nebo za studena?
Preboha baby, to nemáte kalkulačku?
a prečo si myslíte, že každý recept musí byť na gram presne tak urobený ako je napísaný.trochu fantázie a odvahy nikdy neuškodí.Ja robím už roky borkénku podobne, do trojlitrových pohárov a vždy s toho , čo je momentálne poruke,aby sa to spracovalo ,a vôbec si nelámem hlavu v akom pomere.Ked pridáte do nej feferony alebo baranie roky, tak je aj pikantnejšia, a nám chlapom chutí viac,ale najchutnejšia je s karfiolom, alebo ružičkovým kelom,podla toho čo momentálne zoženiem.Nevadí, ak sa aj dokladá zelenina do pohárov posupne.
Borkén je chemicky dvojsiričitan draselný,a zabraňuje kvaseniu, používa sa na konzervovanie vín a muštov,a pod. Ako každá chemikália je síce nie moc žiaduci, ale bez neho to nejde,a pokial sa to nepreženie, je neškodný.Chutí trochu ako ustalovač alebo vývojka na fotografie,ale po rozpustení sa tá chuť stráca.Každý si urobí nálev podla svojej chuti..sladší, kyslejší, pikantný..ja už ani inakšiu čalamádu nerobím.
Kľudne to môžeš rozdeliť na akékoľvek menšie množstvo. Len musíš dať menej aj borkénu (rozdeliť v takom istom pomere) - inak budeš pri jedení čalamády neustále kýchať.
DVOJSIRIČITAN DRASELNÝ
Borken vůbec neznámjaké to má složení,to je nějaký chemický přípravek?
No, proč by se to nedalo rozdělit na polovinu? Co je to vlastně borkén
hanulka...ved prave.... ja viem, ze sa jej to neda rozdelit...tam ide pravdepodobne o ten borken....a neviem ako by som delila ten...
vybusna, to sa neda rozdelit na polovicu ci stvrtinu-
Ja to robím vo veľkom tak ako som dostala a som spokojná vydrží aj 2 roky a aby som sa moc nenatrápila s tlačením do 0,7 l pohárov dávam do 4 litrovej fľaše alebo kýblikov.
Mirka,robím rovnakú čalamádu,ale pridávam aj mrkvu a ten Borken mám už 3 rokya to ho už používali aj kamarátky.Naozaj sa mi nikdy nič nepokazilo,dávam ho aj do iných šalátov
Čalamádu mám ráda+1
makika1979 ked ja potrebujem max 5 poharov!!!! calamadu jem iba ja, viac nepotrebujem...skoda ze to nemas rozpisane na mensie mnozstvo..