Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Polievky |
kuracie chrbty, (krídla, krky) alebo morčacie, kačacie, husacie chrbty, krídla, krky...(množstvo podľa vášho uváženia a veľkosti hrnca)
5-10 ks mrkvy podľa veľkosti
1 petržlen
1 paštrnák (nemusí byť)
zeler-iba kúsok
1 cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
kapusta alebo kel (asi 1/4 malej hlávky)
kaleráb (nemusí byť)
petržlenová vňať
ligurček-vňať
1/2 čerstvej zelenej papriky
soľ (Vegeta)
10-15 guľôčiek celého čierneho korenia
Kuracie kosti dáme variť do studenej vody a necháme zovrieť. Hrniec naplníme iba do polovice, tak, aby sa nám tam vošla neskôr aj zelenina. Zatiaľ hrniec nezatvárame, tlakovú pokrievku iba zľahka položíme na hrniec. Po zovretí stíšime var a niekoľkokrát zoberieme vzniknutú penu. Keď sa nám zdá, že pena sa už netvorí, hrniec zatvoríme, nastavíme tlak č.1 a natlakujeme. Natlakované varíme 20 minút. Vypneme a necháme hrniec sám odtlakovať.
Pri čakaní na odtlakovanie načistíme zeleninu. Ja dávam pomerne veľa zeleniny. Môžete dať aj menej. Zeleru stačí naozaj len kúsoček, je veľmi aromatický. Kapustu alebo kel dávam vcelku, hlávku rozkrojím na štvrtiny a celú štrťku dám do polievky. Cesnak aj cibuľu tiež vcelku. Moja 87-ročná babka dokonca necháva na cibuli a cesnaku aj spodnú šupku. Petržlenovú a ligurčekovú vňať môžete pokrájať alebo dať vcelku, podľa vášho uváženia. Petržlenovej vňate dávam dosť veľa, ale ligurčekovej iba kúsok, pretože je veľmi aromatická. Pestujem si ju sama a na zimu zamrazím do zásoby. Papriku dávam polovicu a vždy vykrojím žilky. Soľ a Vegetu dajte podľa svojho uváženia, tak, ako je kto zvyknutý. Takže tlakový hrniec sa nám medzitým už odtlakoval a môžeme pokračovať.
Hrniec otvoríme, pridáme zeleninu a všetky koreniny. Zavrieme, pridáme plyn, znova natlakujeme na stupen č. 1 a varíme 20 minút. Vypneme a necháme, aby sa hrniec sám odtlakoval. A to je všetko. Výborný vývar je hotový. Takisto robím aj vývar z bravčových kostí alebo z hovädziny. Iba predĺžim dobu varenia, bravčové kosti varím 30 minút a hovädzie 40 minút plus zelenina 20 minút.
Mám tlakový hrniec Fagor 10 a 6 litrový. Tento vývar robievam v obidvoch a je vždy pekný číry (nezakalený). Hrnce Fagor majú dva tlaky. Na jednotke robievam mäsové vývary, ryžu, rôzne polievky a zeleninu. Na dvojke robím mäso. A ešte jedna dôležitá vec - tlakový hrniec môžete naplniť iba do 3/4 jeho celkového objemu. Takže v 10 litrovom hrnci uvaríte maximálne cca 7 litrov polievky. Keď odrátame kosti a zeleninu, tak čistého vývaru budete mať asi tak 3-4 litre, podľa toho, koľko dáte kostí (mäsa) a zeleniny. Ja dávam dosť veľa aj kostí aj zeleniny.
Autor: Yanah (Jana) | |
Dátum vloženia: |
3 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Taky vařím v tlakáči a do hovězího vývaru přidávám kousek červené kápie a malé rajče a nedávám česnek a zelí+3
I u nás doma se dávala a já jí též tak dávám ,cibuli se slupkou,ano je to hlavně kvůli barvě.+1
Ďakujem za bod. Je to môj prvý recept na tejto stránke, takže si ho veľmi cením....
yanah...veru aj moja mamka nechava na hlavke tu najposlednejsiu cibulovu supku, cesnak nedava vobec. ona mi povedala, ze to sa dava pre farbu, nech je tam uz pre cokolvek, nechavam ju tam aj ja