Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Zemiakové jedlá | |
Počet porcií (kusov): 2 porcie |
500g zemiaky. Su rozne druhy zemiakov a na toto su vhodne tie, co ra rychle uvaria, 1 cibula, 1 lyzica mletej cervenej papriky sladkej, stipka palivej, 1 zelena paprika, 1 kocka bujonu, 1 lyzica olivovy olej.
Zemiaky ocistim a nakrajam na mesiaciky, cibulu na drobno. V uzsom hrnci rozohrejem olej a poprazim do sklovita cibulu (ked robim jedla na cerveno, tak pouzivam, ktovie preco cervenu cibulu). Vsypem papriku a hned zalejem 2 lyzicami horucej vody, aby vznikla kasicka. Pridame zemiaky a dobre ich obalime v kasicke, ocistime papriku, nakrajame na pruzky a pridame k zemiakom. Vsetko poriadne premiesame, rozdrobime po povrchu bujonovu kocku a podlejeme horucou vodou, tak, aby zemiaky neboli zakryte. Dusime pod pokrievkou a ked su zemiaky polomakke, odkryjeme pokrievku a zacneme miesat. Dosiahneme ten efekt, ze skrob zo zemiakov spolu s vodou zacne vytvarat akokeby hustu omacku. My ju doma volame bombáš, lebo si tak fučká. Raz neviem ako to mam popisat. Pokial by sa zemiaky v tejto faze nemiesali, urcite by prihoreli. Stojime pri sporaku a miesame az kym su zemiaky nie makke a vynikajuce.
Hotove zemiaky mozeme jest s kyslou uhorkou ako samostatne jedlo, ale aj ako prilohu.
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
8 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
u nás tomu hovoria "paprikáš", ale tam sa pridáva aj klobáska. Ale takto je to lepšie... je to dobrota, ďakujem za pripomenutie, dávno sme to nemali...
+ Poznám a varím. Väčšinou ako ľahké hlavné jedlo s chlebíkom a čalámadou. Iba nedávam zelenú papriku a bujon, ale nabudúce dám, uvidím ako to zmení chuť zemiačikov. Vďaka za inšpiráciu.
nepoznám.... vyzerá to chutne a je to rýchle.... určite vyskúšam
evi, tie zemiaky su strasne dobre, ja som ich teda este nejedla ako prilohu, babka aj mama ich robievali vuzdy ako hlavne jedlo a jedli sme to s kyslym mliekom, pripadne cerstvym a zemiaky sme si pokvapkali kyslou smotanou
ivana79, babka bola z cifera, okolie trnavy
Takové brambory jsem ještě nejedla,musím vyzkoušet+6
Anodynstuvane krumpleErcicka,ty si asi z rovnakého kraja,az teraz ma napadol ten názov
jeeej, to su takmer "dynstuvane krumple" tak tomu hovorila moja babka, len nedavala bujon, ani zelenu papriku
Tak presne takto robievala zemiaky moja babka aj mama,mali na to nejaký špeciálny názov a bolo to dobréKeď nebol čas variť,tak sme to mali len tak samotné na obed s uhorkou a chlebom,niekedy tam pridávali aj vajce na tvrdo.Dávam +