Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Domáca pekáreň |
300 ml mlieka
200 ml oleja
3-4 polievkové lyžice cukru
štipka soli
1 vajce
1 vanilkový puding
1 prášok do pečiva
polohrubá alebo hladká múka (cca 600g)
1 kocka droždia (42g)
100-125 g masla na natieranie
BB puding
kryštálový cukor
Všetky suroviny dám do pekárne. Múku nasypem odhadom cca 500 g a zapnem program na prípravu cesta. Keď začne pekáreň miešať, postupne prisypem múku tak, aby vzniklo mäkké a nelepivé cesto. Nikdy som múku nevážila, pretože vždy dávam inú (podľa nálady a zásob v komore), ale dnes som to odvážila a nasypala som tam presne 620 g polohrubej múky.
Cesto nenechám kysnúť v pekárni, ale hneď ho naplním. Vyberiem ho von, rozdelím na dve polovice, každú rozvaľkám, nahrubo natriem rozpusteným maslom, husto posypem BB pudingom a kryštálovým cukrom a opatrne zaviniem. Dám na plech vyložený papierom, popichám vidličkou a nechám kysnúť najmenej 1 hodinu (prikryté utierkou). Keď je chladno a mám pocit, že záviny ešte nenarástli, tak aj viac.
Pred pečením natriem olejom. Pečiem na 200° asi 20-25 minút. Ešte horúce hneď po upečení môžete znovu natrieť olejom.
Viem, že je tu viac receptov na kysnuté cesto a aj záviny z domácej pekárne, ale nič podobné tomuto môjmu som nenašla. Záviny môžete samozrejme naplniť aj inými plnkami. Namiesto mlieka môžete dať aj vodu, múku môžete dať hladkú aj polohrubú. Prečo sa tam dáva ten prášok do pečiva, to netuším. Cesto môžete samozrejme urobiť aj bez pekárne - ručne.
Zdroj: starý zošit s receptami (recept som prispôsobila na použitie v domácej pekárni).
Autor: Yanah (Jana) | |
Dátum vloženia: |
6 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Je neskutocny. Mnam
Tak isla som presne podla postupu a uz sa pecie snad bude taky uzasny ako krasne mi nakysol
Vypadá moc hezkya jak je krásně zamotaný+5
To máš krásný motanec +
vyskusam
Ešte k tomu pudingu. V pôvodnom recepte (z roku pána) bolo 50g nejakej škrobovej múčky. Keďže sa mi nechcelo vyťahovať vždy váhu kvôli 50-tim gramom škrobu, tak som si to nahradila pudingom. Je to tiež kukuričný škrob, aj váha súhlasí a ešte aj cesto vonia po vanilke
Pre ercicku: Pri vaľkaní podsýpam a prášok do pečiva dávam vždy. Bez prášku som to ešte neskúšala. Ak to riskneš s tou sódou daj vedieť ako to dopadlo
Erika, ja tento recept poznám tiež, iba bez pudingu v ceste. Tiež sa má pridávať prášok do pečiva, ale ja som ho ešte nikdy nedala, je to v pohode aj bez neho. Pôvodne som si myslela, že je to omyl, recept mi dávala teta a som si myslela, že sa jednoducho splietla...že mi to nadiktovala nedopatrením...
som myslela, ze si tu vsetci tykame vyskusam ho, len neviem ci to spravne odhadnem, hadam hej... len prasok do peciva tam musi byt? nemozem dat miesto neho sodu? ja som totiz prasok prestala pouzivat, nie je velmi zdravy, davam ho len do toriet na objednavku
a este som sa chcela spytat ci podsypas ked valkas
Pre ercicku: Toto cestíčko ti (môžem tykať?) samé ukáže koľko znesie vyvaľkať, aby sa nezačalo trhať. Ja vaľkám pokiaľ to ide, čo najtenšie, my to tak máme radi
Yanah: aha, to je dost velke, skusim to tak urobit ako ty
cath: ano, to som myslela, nevedela som to u teba najst a dama nefungovala
Oba záviny vypadají nádherně Ten točený u nás znám pod názvem - ždímaný
Eri, mělas na mysli tohle? http://www.primapekarna.estranky.cz/fotoalbum/post...
Ercicka ďakujem za ten link. Presne takto som to robila aj ja, len ja som záviny neprekrajovala. Cesto vaľkám dosť na tenko. Ono to cestíčko je také pružné a dobre sa s ním robí, keďže nie je ešte nakysnuté. Ten klasický závin odhadujem asi tak na 40x50cm (možno aj viac) a ten dvojzávin na cca 3Ox40cm. Proste tak, aby mi obidva naraz vošli na plech
krásne..
Velmi dobrý nápad s tím zatočením+1
tu je ten postup: http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=540
vybusna, ja mam nafotene nieco podobne, myslim, ze aj cath. to ma na strankach. Ja jeden zavin rozrezem po dlzke na polovice a potom zapletiem na dame mam fotopostup, ale dama teraz nefunguje, tak to pridam neskor
Jani, zaviny mas krasne!!! mozes mi prezradit na aky rozmer asi to rozvalkas ked mas tolko vrstiev?
Len chcem ešte doplniť, že poprepletať ich treba hneď po naplnení, ešte pred kysnutím. Kysnú už zatočené spolu
To som nefotila. Ale je to úúúplne jednoduché. To cesto určené na jeden závin proste rozdelíš na dve polovice, každú naplníš, zatočíš závin a potom tie dva minizáviny spletieš spolu ako keď zmýkaš uterák jednoducho ich len tak prepletieš jeden cez druhý neviem to lepšie vysvetliť
hyyyy a nemas nafotene to ako si ten druhy zavin krutila?"??????? alebo popis ako si to urobila..ja nemam predstavivost a co nevidim tak neodhadnem