Viac ako  4 000  receptov

Orechový zákusok z lístkového cesta (niečo ako baklava)

Orechový zákusok  z lístkového cesta (niečo ako baklava)
nahoru
Orechový zákusok  z lístkového cesta (niečo ako baklava) Orechový zákusok  z lístkového cesta (niečo ako baklava) Orechový zákusok  z lístkového cesta (niečo ako baklava) Orechový zákusok  z lístkového cesta (niečo ako baklava) Orechový zákusok  z lístkového cesta (niečo ako baklava)
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre - Ostatné

Suroviny:

500 g lístkového cesta vcelku
cca 9-10 lyžíc nasekaných vlašských orechov
100 g masla (nie margarín)

Sirup na poliatie:
500 ml kryštálového cukru
250 ml vody
štipka škorice

Postup

Ako prvé uvarím sirup z cukru, vody a štipky škorice (stačí nechať len chvíľu prevrieť) a dám ho vychladnúť.
Orechy zomeliem alebo nasekám trochu nahrubšie a roztopím maslo. Lístkové cesto rozkrojím na 4 časti (môže byť aj mrazené).
Na pomúčenej doske vyvaľkám na veľkosť pekáčika (22x32cm), v ktorom budem piecť. Pekáčik vymastím maslom, položím prvé cesto, natriem maslom, nasypem 3 kopcovité lyžice orechov, prikryjem ďalším cestom, rukou trochu pritlačím a znova natriem maslom, posypem orechami a dám ďalšie cesto. Posledné štvrté cesto popritláčam jemne rukou aj po okrajoch.
Ostrým nožom nakrájam na štvorčeky (prekrojím cez všetky vrstvy) a natriem zvyšným maslom.
Pečiem na 200°C asi 20 minút a nechám zapiecť trochu natmavšie, aby sa prepiekla aj v strede.
Ešte horúce, hneď po vytiahnutí z rúry rovnomerne polejem vychladnutým sirupom. Nezľaknite sa, keď to začne prskať a syčať. Tak to má byť. Nechám dobre vychladnúť (najlepšie v chladničke) a potom nožom ešte raz nakrájam na štvorce.

Poznámka

Je mi jasné, že s pravou baklavou nemá tá moja nič spoločné. Ale je to rýchla a chutná napodobenina.

Autor Autor: (Jana)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
9 kladných ohodnotení udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Orechový zákusok z lístkového cesta (niečo ako baklava)"

autor: mbaliova
vložené: 16. 11. 2010 13:42:31  nahlásiť  reagovať
 

smajlik

autor: eva hubova
vložené: 02. 11. 2010 02:38:46  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajliksmajlik+6

vložené: 01. 11. 2010 15:58:18  nahlásiť  reagovať
 

Yanah, ja som sa k tomuto zákusku vyjadrila pozitívne, len som spomenula odlišnosti voči baklave, ale nenavrhla som premenovanie. smajlik

autor: Iriska
vložené: 01. 11. 2010 14:27:17  nahlásiť  reagovať
 

No do Řecka nebo do Turecka na pravou baklavu si určitě nezajedu. Ta tvoje se mi moc moc líbí, protože je z dostupných surovin. Viděla jsem ji péct na TV Paprika a právě proto se mi tvůj název líbí, protože vím, jak to vypadá. Recept mám v oblíbených, určitě jej brzy upeču a tobě posílám bodík smajlik+

autor: katica (neregistrovaný/á)
vložené: 01. 11. 2010 14:13:19  nahlásiť  reagovať
 

super, tak takto by som ja v zivote kolac nenakrajala,pochvala za to a urcite aj velmi dobry ako vsetky kolace z listkoveho cesta

autor: tanika
vložené: 01. 11. 2010 12:55:08  nahlásiť  reagovať
 

krásny koláčik... pozerala som už párkrát recepty na baklavu... ale filo cesto tu zrejme nezoženiem... a tiež sa mi zdá, podľa receptov, strašne sladká...nikdy som však nejedla... táto napodobenina je super...
a navyše rýchle a chutné recepty ocenia určite nielen mamičky...fakt nepoznám nikoho, kto by doma robil lístkové cesto...

autor: Yanah
vložené: 01. 11. 2010 12:31:11  nahlásiť  reagovať
 

smajlikpre ercicku: z medom som to nikdy neskúšala, ani my to nenapadlo, pretože ja medík kupujem u včelára (a to dosť draho) a je mi ľúto ho používať do koláčovsmajlikskús si vygoogliť nejaké recepty na baklavu možno nájdeš aj recept z medíkom smajlik krájala som rukou "baj očko" smajlik ale taká papierová šablóna a ostrý nôž tiež nie je na zahodenie smajliksmajlik a ten odrezaný kúsok na obrázku je vlastne krajný kus, ono sa to lístkové cesto pri okrajoch tak viac zdvihne ako v strede, pozri si ten posledný obrázok (celý plech) tam je to trošku vidno smajlik mimochodom ja zas robím také veľké smajliksmajliksmajlik keď vidím tvoje perníky a tortysmajliksmajliksmajlik

autor: ercicka
vložené: 01. 11. 2010 11:10:45  nahlásiť  reagovať
 

stale mi vrta v hlave ten odrezany kusok, to si tam este pozdlz hrany pritlacila noz? a na tej jednej strane sa tie vrstvy tak zdvihli?

autor: ercicka
vložené: 01. 11. 2010 11:06:34  nahlásiť  reagovať
 

boze, boze, ja asi na tvoje recepty nebudem chodit... toto musi byt uuuzasnesmajliksmajliksmajlik myslis, ze by sa dal ten cukor nahradit medom? asi si to neskusala, tak to ostane na mne smajlik mas to zase krasne nakrajane, to krajas podla sablony? smajlik

a este... v dnesnej rychlej dobe su tie obycajne jedla tie najlepsie, urcite sa budu pacit kazdej gazdinej, hlavne tej, ktorej doma behaju este male deti smajlik

autor: vybusna
vložené: 01. 11. 2010 10:09:50  nahlásiť  reagovať
 

boze...yanah..ty nemas rozum....vraj obycajne jedla!!!!!!!! smajlik listkove cesto je uz fakt asi zbytocne robievat doma, aj ked sa samozrejme najdu frajeri, co si robia domace. no ja veru medzi nich nepatrim. v mnichove maju dokonca hotove cesto kysnute, ale to si robievam aj ja sama.

autor: cathleen
vložené: 01. 11. 2010 09:34:16  nahlásiť  reagovať
 

smajlikJani, ty "nejobyčejnější" recepty bývají často ty nejlepší!
A z polotovarů vaříme občas všichnismajlik (zvlášť lístkové těsto bych teda opravdu doma dělala nerada!).

autor: Yanah
vložené: 01. 11. 2010 09:31:29  nahlásiť  reagovať
 

smajlik ďakujem všetkým za pekné komentáre a pripomienky. Viete ako dlho som rozmýšľala, či to sem vôbec dám? Za prvé, (toto aj tie banánové rožteky) sú to jedlá z polotovarov (lístkové cesto) a za druhé sú to také "obyčajné" recepty. Ale vaše reakcie ma presvedčili, že aj takéto jednoduché a rýchle recepty sa Vám tiež páčia. smajlikJanasmajlik

autor: cathleen
vložené: 01. 11. 2010 09:24:31  nahlásiť  reagovať
 

smajlikmně se taky moc líbí slovo SLOVENSKÁ v názvusmajlik.....vím, že originál baklavy je jiny, a právě proto se mi název líbí. Říká i vysvětluje, že je rozdíl mezi originálem a touto sladkostí, kterou si můžu doma udělat kdykolivsmajlik
Jani, dík za recept, hned ráno jsem ho dala do svých oblíbenýchsmajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 01. 11. 2010 08:59:42  nahlásiť  reagovať
 

yanah...nazvala si si zakusok tak ako si si nazvala a nemas dovod na nom nic menit.

autor: michsamant
vložené: 01. 11. 2010 08:46:25  nahlásiť  reagovať
 

Ten nazov je vporiadku smajlik

autor: Yanah
vložené: 01. 11. 2010 08:20:12  nahlásiť  reagovať
 

Pre pani Ibolyu: V poznámke k receptu som už hneď napísala, že je to NAPODOBENINA, a že s pravou baklavou to nemá nič spoločnésmajlik
A k tomu názvu - ak máte nejaký nápad, ako to premenovať, rada sa nechám inšpirovať a prepíšem tosmajlik

autor: zizala
vložené: 01. 11. 2010 07:58:36  nahlásiť  reagovať
 

Taky jsem pravou baklavu nikdy nejedla ani neviděla. Ovšem tohle vypadá velice chutně smajliksmajlik

vložené: 01. 11. 2010 07:43:08  nahlásiť  reagovať
 

Zákusok vyzerá pekne a iste je aj dobrý. Len neviem, či je vhodné nazvať ho baklavou, ktorá má iné zloženie sirupu, samotnej plnky, ale najmä cesto - teda filo cesto, o ktorom tu už bola diskusia, aj vysvetlené, o čo idesmajlik

autor: cathleen
vložené: 01. 11. 2010 06:54:25  nahlásiť  reagovať
 

smajlikfakt pěkná a chutně vypadající "napodobenina"smajliksmajliksmajlik+

autor: vybusna
vložené: 31. 10. 2010 22:21:31  nahlásiť  reagovať
 

no vzhladom na to, ze absolutne netusim ako ma vyzerat ta *prava* baklava smajlik, ta slovenska vyzera fakt dobre..skoda, ze nie je foto


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel čtyři a jedna a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz