Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre - Rezy s ovocím, bublaniny | |
Čas prípravy: cca 35-40 min, + pečenie | |
Počet porcií (kusov): jeden veľký plech 33x42 cm |
50 dkg polohrubá múka,
25 dkg margarín/Palmarín,Hera/
2 celé vajíčka
1/4 ČL soli
20 dkg práškového cukru,
1 prášok do pečiva.
Plnka: cca 1 1/2 kg jablk, strúhanka na posypanie spodného cesta,2-3 lyžice krištálový cukor,
1 vanilkový cukor a
1 škoricový cukor
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, rozdelíme na dna rovnaké bochníky a dáme do chladničky, na dobu, kým pripravíme jablká.
Jablká ošúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle, zasypeme 1-2 lyžucami krišt.cukru, premiešame, odložíme kým rozválkame spodné cesto.
1. bochník rozválkame na pomúčenom lopári na veľkosť plechu, prenesieme valčekom na natretý a posypaný plech. Na plechu ešte rukou upravíme aby cesto zakrývalo celý plech. Cesto posypeme strúhankou, jablká mierne vyžmýkame a rozprestrieme rovnomerne na cesto, posypeme lyžicou kr.cukru,/nemusí/ vanilkovým a škoricovým cukrom a prekryjeme druhým vyválkaným cestom, upravíme, aby jablká boli všade prikryté, popycháme vydličkou a pečieme pri 180-200°C cca 30-35 minút.Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom/nie je potrebné/ a pokrájame na rezy.
Je to náš rod. recept, zdedený ešte od mojej mamky.
Autor: Klaris (Klára Keselyová) | |
Dátum vloženia: |
5 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Ťeší ma že pité chutilo. Ďakujem za komentár
Úplne najlepší kolač. robila som ho podľa tvojho receptu sesternici na narodeniny do koláčovej formy kteru mam najradšej (tady tu https://eshop.tescoma.sk/forma-na-kolac---torta-to...) a s trochou šľahačky je to majstrovské dielo. Dakujem!
Úplne najlepší kolač. robila som ho podľa tvojho receptu sesternici na narodeniny do koláčovej formy kteru mam najradšej (tady tu https://eshop.tescoma.sk/forma-na-kolac---torta-top-silicone-24-cm) a s trochou šľahačky je to majstrovské dielo. Dakujem!
Taninka je má krásné, já někdy přidám do těsta str,mrkev a náplň tvarohovou.
Dělám také tak a doma se tomuto koláčku říkalo linecký s jablky, jablka sypu vanilkovým a skořicí,moc dobrý.
Tady mně zaujal název a ono je to tohle :o)
Ala: Veľmi ma teší, že chutilo ďakujem za komentár
Výborný bol! Len treba viac plechov, nestačíme ani mrkať, ako rýchlo mizne :D
Pekne to vypadá aj s makom a jablká s makom aj pasujú. Ja nie som veľmi na mak, ale keď som posielala svojím synom na vojnu v balíku orechové a makové koláče, v makových boli vždy aj strúhané jablká. Veľmi to mali radi.
tak ešte jedno foto - dnes som kombinovala makovú plnku (mletý mak + cukor) s jablkami... niekedy to tak robím... cesto je to isté...
Tanika, vidíš, aký je svet malý. Rovnaký koláčik, rovnaký obrus, ale hlavne, že nám všetkým chutí
klaris, ako som už písala, robím koláčik rovnako ako ty... dnes som piekla, tak ti pridávam foto, ak dovolíš.... a práve som zistila, že asi aj s rovnakým obrusom ako je tvoj
magdalenka a moja mama mi tiez taku podobnu prihodu hovorila, ze ona pochadzala z rodiny, ktora mala vela pribuznych vystahovanych v amerike a podporovali ich..takze ona ako desiatu vzdy mavala domaci chlieb s domacim maslom a tak..a ze jej najlepsia kamaratka, ta bola zase s chudobnej rodiny a mala len chlieb s margarinom a ze si tie chleby vzdy vymenili, lebo mama chcela radsej ten margarin
Ďakujem
Výbušná, ty mi pripomínaš mňa v predškolskom veku...stará mama nám piekla úžasný biely chlieb, taký obrovský, z toho boli také veľké krajce chleba, krásne, nadýchané. Nosila som si ich na ulicu a žula a vždy som závidela deckám, čo vonku žuli tie svoje obchodné, husté, malé krajce...mne sa tamtie ich chleby zdali oveľa chutnejšie...
Pité je super, ja cesto sladím menej.
+3
rado sa stalo
moja mamka bola profesionalna cukrarka. Cele moje detstvo a mladost sme u nas mavali bohemku a parizske rozky, a vinove rezy, a kokosovu lahodku a pisecku tortu a podobne. Raz sme isli na navstevu a strynka mala upeceny tento kolac a este mrezovnik so slivkovym lekvarom...ja som mala pocit, ze som v zivote nic lepsie nejedla. A ked sme mali nabuduce francuzsku kremesku, tak som zo slzami pytala ten cierny kolac s mriezkou a to s jablckami. Doteraz...ked strynka vie, ze mam prist tak mi posle v krabicke jablcnik a mrezovnik. dakujem za pripomenutie.
Ďakujem, za komentár,hlavné je, že pité chutí
a predstav si, že aj náš rodinný recept ...tiež ho mám od mamky...chutná klasika