Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Muffiny - Ostatné |
plech na muffiny (najlepšie s 12-timi jamkami)
pohár alebo šálku o objeme 2,5 dcl
zavárané mandarinky cca 4 plechovky (314ml)
papierové košíčky na muffiny
Cesto:
3 vajcia
1 pohár jemného kryštálového cukru (krupica)
1 vanilka
1/2 pohára oleja
1 pohár mlieka
2 poháre polohrubej múky
1 prášok do pečiva
Krém:
1 smotana na šlahanie 250 ml
1 hustá kyslá smotana (250g) alebo 250g krémového tvarohu alebo 250g smotanového jogurtu
1 Želatinový stužovač za studena dr. Oetker
1 vanilka
práškový cukor podľa chuti
Najskôr upečieme piškótové košíčky. Celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom a vanilkou do peny. Potom zašľaháme po častiach olej, mlieko a nakoniec múku s práškom do pečiva. Plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami. Každý košíček naplníme len asi do troch štvrtín. Nedávame ho plný. Cesto by vytieklo a nevystačilo by na všetky košíčky.
Upečieme do bledohneda. Hneď po upečení, ešte horúce košíčky (muffinky) vyberieme z plechu. Takto upečieme všetkých 24 ks. Necháme vychladnúť voľne položené.
Vychladnuté vydlabeme, ostrým malým nožom vykrojíme celý stred a ešte jemne vydlabeme, tak, aby nám tam vošla plnka. Mandarinky dáme na sitko odkvapkať a urobíme krém.
Krém: Vyšľaháme dotuha šľahačkovú smotanu s vanilkou. V inej miske vymiešame kyslú smotanu s práškovým cukrom. Zľahka (ručne) ju primiešame k vyšľahanej šľahačke.
V ďalšej miske pripravíme podľa návodu Želatínový stužovač. (stužovač + 100 ml vlažnej vody), po častiach zašľahávame ( mixérom) šľahačku zmiešanú so smotanou. Dobre prešľaháme. Lyžicou plníme vydlabané košíčky a ozdobíme ich mandarinkami. Treba to robiť rýchlo, pretože krém veľmi rýchlo tuhne.
Dáme do chladničky stuhnúť najlepšie cez noc, ale stačí aj pár hodín.
Najlepšie je mať 2 plechy na muffiny po 12 ks. Lepšie sa odhaduje množstvo cesta, ktoré treba naliať do jedného košíčka. Ovocie môžeme použiť akékoľvek čerstvé aj zavárané. Krém je výborný aj z tvarohu alebo jogurtu, ale ja najčastejšie robím z kyslej smotany (čím hustejšia, tým lepšie). Krém môže niekedy trochu zvýšiť, záleží podľa toho ako hlboko muffinky vydlabete a koľko naplníte.
Zdroj: je to recept na hrnčekovú bábovku + krém, ktorý používam na ovocné torty.
Autor: Yanah (Jana) | |
Dátum vloženia: |
6 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Dobrý nápad+3
zo známych a odskúšaných prvkov, krásny nový koláčik ... len ten plech na maffiny ešte nemám
peknee
hmmmm, Jani+