Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Bezmäsité jedlá | |
Počet porcií (kusov): 16 ks |
Cesto:
1 vajce
100 ml rozpustenej bravčovej alebo kačacej masti (olej)
2-3 lyžičky soli
1 lyžička cukru
100 ml mlieka
450-470 ml vody
1 kg polohrubej múky
42g droždia (1 kocka)
Plnka:
cca 3/4-1kg zemiakov
rasca
soľ
mleté čierne korenie
1 veľká cibuľa
2-3 lyžice bravčovej alebo kačacej masti (olej) na osmaženie cibule
rozpustená bravčová alebo kačacia (husacia) masť na potieranie
Zemiaky uvarím v osolenej vode s trochou rasce.
Cibuľu nakrájam na malé kocky a osmažím na masti alebo oleji.
Z uvarených zemiakov zlejem vodu, rozpučím ich, zmiešam z osmaženou cibuľou, osolím, pridám mleté korenie a nechám vychladnúť.
Zatiaľ zamiesim cesto. Ja som si ho urobila v domácej pekárni, ale môžete aj ručne.
Vykysnuté cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala na štvorec cca 40x40 cm a radielkom rozdelila na 4 pruhy po dĺžke aj po šírke. Vzniklo mi 16 štvorcov (asi 10X10 cm).
Na každý som dala kopcovitú lyžicu zemiakovej plnky a urobila bochníčky (ako buchty). Nechala som chvíľu podkysnúť, potom som každý bochník roztlačila rukou na placku a rozvaľkala na kruh s priemerom asi 20 cm. Takto som urobila všetky posúchy, aby som nemusela odbiehať od pečenia.
Posúchy pečiem na suchej teflónovej panvici do červena, nie veľmi prudko, aby sa prepiekli aj zvnútra.
Hneď po upečení ich natieram masťou z obidvoch strán.
Ukladám ich na seba a keď sú všetky hotové, ešte horúce ich prikryjem prevrátenou misou (aspoň na 30 min aj viac), aby zmäkli.
Namiesto masti môžete dať do cesta (aj na smaženie cibule) olej. Na potieranie je najlepšia masť. Na plnku som použila zemiaky od obeda, len som ich zohriala a zmiešala s usmaženou cibuľou, osolila a okorenila.
Ak vám pri pečení zostáva na panvici múka, pred každým ďalším posúchom ju utrite suchou handričkou (pozor na prsty). Moja babka kedysi pekávala tieto posúchy na liatinovej platni sporáka, v ktorom sa kúrilo drevom. Ja ich robievam ako hlavné jedlo po nejakej sýtej polievke alebo na večeru s kyslým mliekom (acidkom). Môžete ich upiecť aj na tmavšie, my máme radi takto.
Autor: Yanah (Jana) | |
Dátum vloženia: |
3 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
adrian: ďakujem za vyskúšanie receptu a aj za pekný komentár som veľmi rada, že vám posúchy chutili
Dakujem za recept .Vyskusal som vela receptov ale tento je najlepsi .plnku som obohatil oprazenou na drobno pokrajanou slaninkou.naozaj vynikajuce.
ika: ĎAKUJEM za krásny komentár som rada že chutili
Skvelé....spravila som jednu chybu a to, že som to skusila len z polovičnej dávky...nestihli ani \"mäknúť\" pod miskou
krásne sa ti vydarili ... presne takto majú vyzerať, ja som zo zemiakov v šupke ešte nikdy nerobila, ale vyskúšam ... a vďaka za krásne foto
no, prave dopecene! ... vody som dala asi 455ml (odhadujem) a zamiakov som mala 610g (varenych v supe a uz osupanych) ... fotku a bodik prikladam!!!
aha a teraz ked som ich napiekla, tak sa mi zda, ze ich robievala manzelova babka a volala ich "kabače"
no, tak dufam, ze mozu byt aj zemiaky varene v supke a dnes vyskusam na veceru
..presne takto robím aj ja, len ja ich pečiem na plechu v rúre, recept je tu vložený "Zemiakové posúchy". Určite sú výborné aj tieto, niekedy skúsim.
Posúchy - konečne som našla receptík ako robievala moja babka. Ďakujem
Klaris...... lokše u nás voláme také tenké placky presne ako si ich opísala, toto je trochu hrubšie, snažila som sa to nafotiť tak, aby to bolo trochu vidieť.....ak ich budeš robiť, daj vedieť či sa vydarili a či aj chutili
Vypadajú vynikajúco.Takto ich nepoznám, u nás sa robili, len z čisto zemiakového cesta, bez cibuľe a korenia, piekli sa tiež na plotni a natieralihydinovou masťom a volali sme ich "lokše", Tieto určite vyskúšam.+bodík
vyzerajú výborne...
jasné, v mikrovlnke sa dajú zohriať v pohode (ja ich dávam aj do mrazáka, keď zostanú, a potom vytiahnem a zohrejem v mikrovlnke, keď nemám čas variť, a sú ako čerstvé)
nepoznam a vyzera to byt skvost.
daju sa ohrievat v mikrovlnke na druhy den?