Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Sladké jedlá | |
Počet porcií (kusov): 36 ks |
1 vajce
100 ml oleja
500-550 ml mlieka
3 lyžice cukru
1 lyžička soli
1 kg polohrubej múky
42 g droždia (1 kocka)
hustý džem na plnenie
rozpustené maslo na poliatie buchiet na tanieri
olej na natieranie buchiet aj nádob
cukor, kakao, mak alebo orechy na posypanie na tanieri
Cesto som urobila v domácej pekárni. Ak ho budete robiť ručne, z časti mlieka urobte kvások. Časť mlieka v recepte môžete nahradiť vodou.
Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkám ho na pomúčenej doske na cca 45x45cm, radielkom rozdelím na 6 rovnako širokých pásov a potom každý pás na 6 častí (36 štvorcov).
Na každý štvorec dám za lyžičku džemu (ja dávam aj koliesko banánu), zabalím do buchtičky, nechám asi 30 min podkysnúť a potom ich parím.
Na tanieri polejem rozpusteným maslom a posypem kakaom, makom alebo orechami a pocukrujem.
Prvý spôsob: Do parného hrnca dám vodu (postupujte podľa návodu k vášmu hrncu). Dve naparovacie misky poriadne ponatieram olejom (steny aj dierkované dno), do každej nádoby dám max 7 buchiet tak, aby sa navzájom nedotýkali, a každú zvlášť dobre ponatieram zo všetkých strán, aj zvrchu, olejom, aby sa neprilepili k sebe. Postavím obidve misky na seba a parím 18-20 min.
Druhý spôsob: Je trochu netradičný, mám ho od mojej babky, ktorá takto buchty parila (varila, dusila) celý život. Takže buchty naukladám do vymastenej hlbokej teflónovej panvice tak, aby sa navzájom nedotýkali, každú zvlásť dobre pomastím aj zvrchu, podlejem 100 ml vody, prikryjem pokrievkou tak, aby neunikalo veľa pary a dám na sporák poriadne rozovrieť, potom stíšim plyn (nie celkom) a parím cca 10 min. Všetka voda by mala vyvrieť a buchty by mali byť odspodu trochu pripečené (chrumkavé) - viď foto. Ak sa vám pripečú viac, nevadí. Treba si to otestovať na svojom sporáku, ja mám plynový a celkom dobre sa mi to robí. Babka ich robievala v takom nízkom hrnci na starom sporáku, v ktorom sa kúrilo drevom. Buchty si samozrejme môžete pariť aj svojím obľúbeným a overeným spôsobom.
Autor: Yanah (Jana) | |
Dátum vloženia: |
5 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Perfektní, ten recept jsem dlouho hledala! díky!
Yanah: nakoniec som zvolila nahodny program a kus upravila minuty- boli super len ja som nedavala plnku a vykrajovala poharom- neboli nejak pekne naparene-cesto z nasej pekarnicky nevie pekne naparit a musela som upravit hmotnosti prisad bo mame malu pekaren...vyslo mi cca 17 ....my mame zelmer
lenka: ja mám parný hrniec značky tefal a tiež tam nemám žiadne programy, iba časovač :) ... jednoducho len nastavím počet minút a zrakom kontrolujem, či už sú buchty hotové (naparené)...
chcela by som sa opýtat na akom programe alebo ako sa robi na parnom hrnci - v mojom nie je prednastaveny ziaden program na kysnute cesto - ako to mam potom nastaviť
Yanah: Ďakujem za radu ja len že teras ešte cez prázdniny mám čas tak nemáám problém s vyváraním a vypekaním ale jakmile začne škola toho času rapídne ubudne :(
88mircats99: hotové, naparené buchty môžeš pokojne zamraziť ... ak sa ti zdá toho cesta z kilogramu múky veľa, môžeš si recept rozpočítať napolovicu ... držím palce, nech sa ti vydaria
prosím ťa je možné buchty mraziť po parení ? ... tie tvoje suu nádherné snáď aj moje budu také :)
mentosska: neviem, aký parný hrniec máte, tie hrnce sa dosť líšia ... ja to robím tak, ako píšem hore v recepte ... čiže dobre vymastím misku olejom (dno aj boky), uložím nakysnuté buchty (nie príliš natesno - najlepšie 5 - max. 7ks podľa veľkosti misky) a každú buchtu zo všetkých strán dobre ponatieram mašlovačkou olejom, aby sa nezlepili k sebe ... maximálne dávam na seba 2 misky (tri sa mi neosvedčili - spodné buchty boli príliš preparené a vrchné nedovarené) ... najlepšie je asi pariť len v jednej miske naraz, ale ja robievam buchty z kila múky a to by mi trvalo veľmi dlho, tak dávam 2 misky a ešte to kombinujem s tou panvicovou metódou, aby mi buchty neprekysli, kým čakajú na doske ... najťažšie je asi odhadnúť dĺžku parenia ... každý hrniec je trochu iný ... moja mamina má philips a musí rovnaký počet buchiet pariť dlhšie ako ja ... tak snáď som trochu poradila ... držím palce, nech sa buchty vydaria
chcela by som vyskusat buchty v tom parnom hrnci, no moc v nom nevarim mohli by ste mi poradit coho sa mam drzat?ci to mam dat ako maso alebo zeleninu dakujme Vam
tak som vyskusala, su super!!! ale fotku ti nedam, lebo sa mi zlepili, dala som ich nahusto... mala som ich len 16 a polovicu som chcela na pare a druhu tym druhym sposobom a ostali mi dve, tak som ich tam vtisla
waaaaau, o tom druhom sposobe som este nepocula to musim vyskusat
častokrát, keď sa ponáhľam, tak kombinujem obidva spôsoby, časť buchiet (14 ks) dám robiť do parného hrnca a zvyšok urobím na panvici
nikdy som parené buchty nerobila...o tom druhom spôsobe som sa dozvedela cca pred pol rokom a zda sa mi technicky jednoduchší, pretože nemám parák.... možno sa k tomu raz dostanem.... tie tvoje buchtičky sú veľmi pekné...
Krásné knedlíky+3