Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Studená kuchyňa |
cca 700 g surových bravčových koží, paprčky, alebo koleno
cca 700 g údených paprčiek, koží, koleno (môže byť aj kus údeného mäsa)
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
10 ks celého čierneho korenia
Všetko dobre poumývam, ak sa dá, nakrájam na menšie kusy, keď nie, nechám vcelku a dám do hrnca.
Pridám cibuľu, cesnak a korenie. Zalejem vodou len tak, aby mäso bolo ponorené. Vody nedávajte zbytočne veľa. Ja varím v tlakovom hrnci minimálne 1 hodinu, vypnem a nechám ešte aspoň 2 hodiny v zatvorenom a natlakovanom hrnci ešte dovariť.
Predtým, než hrniec natlakujem, pozbieram penu. Ak budete variť klasicky, tak aspoň 3-4 hod (môžete aj viac) pomalým varom ako mäsovú polievku.
Potom precedím, cibuľu a cesnak vyhodím, oberiem mäso (ak tam nejaké je), dám do tanierov a zalejem vývarom. Môžete dať aj nakrájané kože, ak máte radi.
Po vychladnutí dám do chladničky stuhnúť.
U nás toto jedlo jeme s nakrájanou cibuľkou, pokvapkané octom a s čerstvým chlebíkom.
Ak robím huspeninu pre návštevu a chcem, aby dobre vyzerala, pridám ešte do precedeného vývaru želatínu (20 g), aby mi po vyklopení pekne držala tvar. Odoberiem z precedeného vývaru asi 2 dl a nechám vychladnúť, do vychladnutého dám napučať želatinu aspoň na 30 min, potom ju zohrejem (nevariť!) tak, aby bola tekutá a prilejem ku zvyšnému vývaru v hrnci, zmiešam a nalievam do formičiek vyložených fóliou, nechám dobre stuhnúť v chladničke a až potom vyklopím.
U nás sa toto jedlo volá huspenina, niekto tomu hovorí aspik a videla som už aj názvy sulc a studenô.
Autor: Yanah (Jana) | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Zitka, tú mastnotu jednoducho zoškrabni nožom alebo lyžicou.
...my varíme len z čerstvého mäsa - koleno , paprčky, kože, bravč.chvost, cibuľa, bobkový list, čierne korenie, nové korenie, soľ. Asi hodinu pred dovarením dávam aj koreňovú zeleninu, ale tú do misiek nedávam a ešte aj jednu stopku stonkového zeleru. Varím 4 až 5 hodín pomaličky. Potom mäso vyberiem , polievku precedím, dochutím soľou, čiernym mletým korením. Mäsko oberiem, rozdelím do umelohmotných misiek a zalejem čistým vývarom. Nedávam žiadnu želatínu, huspenina krásne stuhne, tuhá je vždy ako remeň. Jeme ju rovno z misky alebo ju vyklopém pekne na tanier, tak že spodok je vlastne hore, vtedy krásne vidno mozaiku z mäsa. S cibuľkou a octom chutí najlepšie.
Ako sa zbavým povrchovej mastnoty na stuhnutej huspenine. Ďakujem
baby, ja citam kde vsade recepty na huspeninu/studeno, ale ja som to nikdz nevarila tolko hodin,no max. 4 hodiny a to uz bolo vsetko rozvarene
no Ludmila, Ty si odkial? Tvoj rodiinny recept ako nas
no tie paprce som aj teraz davala cerstve, udene som nemala,ale este nie je koniec zabijaciek, mne chutia udene z tlakaca a bez nicoho
Ludmila: krásny rodinný recept
U nás je huspenina mimoriadne obľúbená a recept si odovzdávame po celé generácie...na 7 litrov vody dávam 4 bravčové paprčky svieže,1 údené a 1 neúdené koleno,pre istotu zopár koží,môžu byť aj údené,alebo čerstvé,s nimi huspenina výborne stuhne a nepotrebujem želatinu...po pomalom zovretí pozbieram penu,mierne osolím a penu zbieram až kým ne je úplne čistá...pridám veľkú cibulu so šupkou,celý cesnak,veľkú mrkvu,za pol hrste celého čierneho korenia,nové korenie zo dve guľky a kúsok muškátového orieška.dochutím soľou a vegetou,veľmi opatrne,lebo presolená huspenina nestuhne.S mierme odchýlenou pokrievkou úplne pomaličky varím 7 hodín...SEDEM!a kontrolujem či sa nevarí prudko,lebo by bola zakalená...Po uvarení opatrne vyberiem mäso a kože,precedím a nechám vypariť,zatiaľ si na taniere rozdelím mäsko,do malého množstva pretlačím asi 5 strúčikov cesnaku a po troške dám na mäsko tým čo ho majú radi-nemusí byť.Dolejem vývarom apoprášim štipľavou paprikou,samozrejme už taniere neprekladám,môžu byť aj jednorazové plastové,z uvedeného množstva vám vyjde vyše 20,aj pre susedovpri otvorenom okne chladíme,po stuhnutí môžete zatvoriť...no a dobrú chuť!!!!
ale to si nemusela, vymazala si si jednu fotku
alebo ako myslis, ze posunula? som tu novacik
jééj petralajtka....ďakujem za krásne foto ....posunula som moje fotky aby bolo vidieť tie tvoje nádherné zaúdené paprčky
ahoj, yanah
kupila som v metre 20 kusov paprciek, cistila som ich asi 3 hodiny a dala som si ich zaudit.
v sobotu sme konecne varili studeno /aj s cerstvym a udenym kolenom/
ak sa nenahnevas, pridavam foto mojich paprciek
No ja som este huspeninu nikdy nerobila, lebo ju sama nejedavam. Ale moj manzel po takom niecom zatuzil, tak to idem vyskusat! Drzte mi palce Mozno sa to naucim aj jest xixi
Mňam
My sme kedysi doma varili tiež z čerstvého, plus údeného. Manžel je z iného kraja, takže mu tam údené nechutí (divný človek), tak som si odvykla aj ja. Práve teraz na noc som dala variť do pomalého hrnca, (koleno, paprčky, chvostík a kože). Bude krásne číra, papiňák na tento účel nepoužívam...
pacient2222... proč jsi nevložil recept samostatně...podle surovin bude
pacient2222........pekný recept
Naše:od starkej cez mamu a teraz ja.niekedy som to nezniesol:ale teraz?2kg údené koleno,4 paprčky (čerstvé),5 cibúľ,8str.cesnaku,20č.korenia,2-3bob.listy,soľ.v kotlíku čo máme na halászle14lit.,všetko dnu a do plna vody.8-9 hodín na najmenšom ohni.penu vyzbieram (je to bordel a ešte aj papr. a koleno nad ohnom opečiem (hygiena)).pred koncom 10 str.cesnaku s paprikou zmiešam,vylejem,koleno rozporcujem a nalievam z masom do misiek hlbokých aj 8cm,cez sitko cca25 misiek(nás 3člennú rod.vydrží 5-6 dní).Pozdravujem Vás a dobrú chuť.a zabudol som ,pred koncom opatrne odoberem lyžicou masť.je potom krásna priesvitná a lahodná.......
Huspeninu s uzeným jsem ještě nevařila,určitě to bude dobrota+2
petralajtka........paprčky kúpim a ocino mi zaúdi, ale to len tak raz do roka .......ale aj tak všetci majú najradšej, keď tam dám kus údeného mäsa, aby bolo čo nakrájať do taniera.....ale kedysi za starých čias sa u nás huspenina varila len z tých paprčiek a koží, taká chudobnejšia (a bez zeleniny a bez cesnaku), tak ako som napísala v recepte........a moja svokra napríklad, tak tá varí len z údených paprčiek a koží (nekombinuje z čerstvými)......čo rodina to iný recept
studenô je vraj odvodené od toho, že sa je stdené /nárečovo studenô/ ale u nás voláme "ideme variť studeno"
Yanah, robím tiež ako Ty, miešam čerstvé mäso s údeným, ale moja mama varí iba z čerstvého. ercicka, koreňovú zeleninu dávame, ale ju vyhadzujeme po uvarení, my dávame aj bobkový list a vela cesnaku, najprv strúčiky a potom aj roztlačený, údajne od cesnaku a kožiek lepšie tuhne. niekedy to s cesnakom moja mama preženie
podávame tiež s cibuľkou, octom a chlebom, kto chce si pokorení, posolí
ja zjem bez všetkého, len tak s lyžicou, stojac v otvorených dverách chladničky
Yanah, ešte by ma zaújimalo, kde sa dajú kúpiť údené paprčky, nikde som nevidela, my si musíme kúpiť čerstvé, nasoliť a potom otravovať susedov a známych, ktorí práve robili zabíjačku a údia
krasna je teda, fakt, my davame aj korenovu zeleninu, to udene vyskusam
jeda ta je kraaasna....