Recept môžu hodnotiť iba prihlásení užívatelia
![]() Přidat fotku |
![]() Přidat k oblíbeným |
![]() Podobné recepty |
![]() Tisknout recept |
![]() Doporučiť recept |
![]() Osobná poznámka |
![]() Přidat na Facebook |
![]() |
Kategorie receptu: Bezmäsité jedlá |
![]() |
Počet porcií (kusov): 10 - 12 ks |
100ml mlieka
500ml vody
50ml oleja (2lyžice bravčovej masti)
3 - 4 malé lyžičky soli
1 malá lyžička cukru
1 polievková lyžica zemiakového škrobu (solamyl)
štipka rasce (stačí pár zrniečok)
1 kg polohrubej múky
42g droždia (1 kocka)
- olej na vyprážanie
- cesnaková pasta na potieranie (cesnak+soľ+voda)
- kečup, nastrúhaný syr, podľa chuti
Zamiesime si cesto. Ja som si ho urobila v domácej pekárni. Ak budete robiť ručne, tak si z vlažného mlieka, cukru a droždia urobte kvások. Cesto nechám vykysnúť. Vykysnuté cesto dám na pomúčenú dosku, rozdelím na 10 - 12 rovnako veľkých kúskov, každý vytvarujem na bochníček a nechám prikryté utierkou na pomúčenej doske aspoň 30 min. podkysnúť. Potom každý kúsok pomúčenými rukami jemne vyťahujem od stredu do tvaru okrúhleho lángoša a nechám ešte chvíľu podkysnúť (v strede by mali byť o niečo tenšie ako na okrajoch). Takto si pripravím všetky, aby som sa potom nezdržovala pri smažení. Vyprážam na 3 - 4cm vrstve oleja v hlbokej panvici do bledohneda z obidvoch strán. Po usmažení ich ukladám na papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej. Najlepšie sú teplé, potreté cesnakovou pastou. My si dávame ešte nastrúhaný syr a kečup.
Ak ich necháte dobre nakysnúť, lángoše budú dosť veľké a hrubé (také majú byť). Ak chcete menšie porcie, cesto si rozdeľte na viac kusov. Tieto lángoše sa robia u nás v rodine už veľa rokov. V pôvodnom recepte sa dávala do cesta bravčová masť, ja dávam olej a recept som si prispôsobila na použitie v domácej pekárni. Do cesta sa nedávajú žiadne vajíčka, zemiaky ani smotana a na zamiesenie sa používa voda. Rascu môžete vynechať (ja dávam, cesto pekne prevonia) a múku môžete dať aj hladkú (v pôvodnom recepte je polohrubá).
Cesnakovú pastu na natieranie robím tak, že prelisujem 4 -6 strúčikov cesnaku do pohára, pridám kávovú lyžičku soli a trochu vody a miešam to, kým sa soľ nerozpustí. Mašľovačkou si každý natrie teplý lángoš podľa svojej chuti.
![]() |
Autor: Yanah (Jana) |
![]() |
Dátum vloženia: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
6 kladných ohodnotení | ![]() |
- udeliť kladné ohodnotenie |
|
No, zdovolením bych přidala kousanec
Nádehrné
Langoše zbožňuji+1