Viac ako  4 000  receptov

Gemerské gule

Gemerské gule
nahoru
Gemerské gule
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Zemiakové jedlá

Suroviny:

1 kg zemiakov, asi 6 rohlíkov, na malé kúsky nakrájaná klobása nebo zbytky údeného mäsa, 150 g mletých škvarkov, 1 vajce, soľ, cesnak, mletá paprika, čierne korenie, majoránka, 100 g slaniny, 1 cibuľa

Postup

Zemiaky nastrúhame na jemno (ako na bramboráky), pridáme na kocky nakrájané rohlíky, údeninu, sekané škvarky, vajce a ochutíme prelisovaným cesnakom (nešetriť), soľou, paprikou, čiernym korením a majoránkou. Dobre premiešame a necháme chvíľu odstáť. Pokiaľ je cesto riedke, pridáme ešte rohlíky. Z cesta vlhkými rukami robíme gule s priemerom asi 4 cm, varíme ich v osolenej vode na slabšom plameni 5-10 min. Potom ich vyberieme, uložíme na tanier a polejeme - na kocky nakrájame slaninu, pridáme masť alebo olej a osmažíme s nakrájanou cibuľou. Podávame s ohriatou kyslou kapustou.

Poznámka

Z vody, v ktorej sa varili gule, urobíme polievku, pretože sa do nej vyvaria čiastočky zemiakov, rohlíkov alebo i údeniny. Dochutíme kmínom, cesnakom, petržlenovou vňaťou, na tuku osmaženou cibuľou. Môžeme pridať nastrúhanú zeleninu a rozšľahané vajíčko alebo povaríme v nej na kocky narezané zemiaky.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
4 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Gemerské gule"

autor: tejaja
vložené: 11. 01. 2012 15:06:19  nahlásiť  reagovať
 

Peter: oni nepotrebovali bežať, pretože sú priamo z Gemera smajliksmajliksmajlik Zato ty si nebežal okolo slovenčiny, čo by si rozhodne mal urobiť. smajliksmajliksmajlik

autor: Peter (neregistrovaný/á)
vložené: 11. 01. 2012 14:42:23  nahlásiť  reagovať
 

Tak toto určite gemerské gule niesu, ani len okolo nich nebežali kto také nazvi dáva tým jedál.

autor: magdalenka
vložené: 27. 05. 2010 14:30:41  nahlásiť  reagovať
 

Ja som kdesi jedla a robila potom doma ako horehronské také, že v nich boli surové aj varené zemiaky...

autor: vybusna
vložené: 27. 05. 2010 14:27:51  nahlásiť  reagovať
 

ja tieho gule poznam ako horehronske

autor: magdalenka
vložené: 27. 05. 2010 14:20:09  nahlásiť  reagovať
 

Dobrá gazdiná za pierkom aj cez plot skáče, kto šetrí ma za tri. Kedysi sa zúžitkovalo všetko.
Recept je skvelý!+

autor: cathleen
vložené: 27. 05. 2010 12:12:00  nahlásiť  reagovať
 

smajlikMně se líbí i to využití vody po vařených "gulích"smajliksmajlik+

autor: tejaja
vložené: 01. 04. 2010 08:25:51  nahlásiť  reagovať
 

Ďakujem Evičkasmajlik

autor: eva hubova
vložené: 31. 03. 2010 17:34:20  nahlásiť  reagovať
 

Dobré a rychlovkasmajliksmajlik1


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel dva a čtyři a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz