Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Zemiakové jedlá |
1 kg zemiakov, asi 6 rohlíkov, na malé kúsky nakrájaná klobása nebo zbytky údeného mäsa, 150 g mletých škvarkov, 1 vajce, soľ, cesnak, mletá paprika, čierne korenie, majoránka, 100 g slaniny, 1 cibuľa
Zemiaky nastrúhame na jemno (ako na bramboráky), pridáme na kocky nakrájané rohlíky, údeninu, sekané škvarky, vajce a ochutíme prelisovaným cesnakom (nešetriť), soľou, paprikou, čiernym korením a majoránkou. Dobre premiešame a necháme chvíľu odstáť. Pokiaľ je cesto riedke, pridáme ešte rohlíky. Z cesta vlhkými rukami robíme gule s priemerom asi 4 cm, varíme ich v osolenej vode na slabšom plameni 5-10 min. Potom ich vyberieme, uložíme na tanier a polejeme - na kocky nakrájame slaninu, pridáme masť alebo olej a osmažíme s nakrájanou cibuľou. Podávame s ohriatou kyslou kapustou.
Z vody, v ktorej sa varili gule, urobíme polievku, pretože sa do nej vyvaria čiastočky zemiakov, rohlíkov alebo i údeniny. Dochutíme kmínom, cesnakom, petržlenovou vňaťou, na tuku osmaženou cibuľou. Môžeme pridať nastrúhanú zeleninu a rozšľahané vajíčko alebo povaríme v nej na kocky narezané zemiaky.
Autor: tejaja | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Peter: oni nepotrebovali bežať, pretože sú priamo z Gemera Zato ty si nebežal okolo slovenčiny, čo by si rozhodne mal urobiť.
Tak toto určite gemerské gule niesu, ani len okolo nich nebežali kto také nazvi dáva tým jedál.
Ja som kdesi jedla a robila potom doma ako horehronské také, že v nich boli surové aj varené zemiaky...
ja tieho gule poznam ako horehronske
Dobrá gazdiná za pierkom aj cez plot skáče, kto šetrí ma za tri. Kedysi sa zúžitkovalo všetko.
Recept je skvelý!+
Mně se líbí i to využití vody po vařených "gulích"+
Ďakujem Evička
Dobré a rychlovka1