Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Bábovky - Ostatné |
200 g kryštálového cukru, 120 g hladkej múky, 45 g kakaa holandského typu, 120 ml mlieka, 55 g masla, 1 vajce + 2 bielky, 1 čl tekutého vanilkového extraktu, 1 čl prášku instantnej kávy, 1/3 čl sódy bikarbóny, 1/4 čl soli. Na ozdobu: šťava z 1/2 citróna, 1-2 pl práškového cukru, strieborné perličky
Pri tomto múčniku je veľmi dôležité dodržať postup a teplotu všetkých tekutých ingrediencií vrátane vajec, ktoré musia byť studené, najlepšie priamo z chladničky. Koláč potom bude ľahký a nadýchaný.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Maslom alebo neutrálnym olejom vymastíme formu na pečenie v tvare venca.
V mise zmiešame cukor, múku, kakao, sódu bikarbónu a soľ. Pridáme kocôčky zmäknutého, ale nie roztopeného masla, vajce a bielky. Šľaháme najprv pomaly, potom zvýšime obrátky na maximum a šľaháme najviac 2 minúty, kým sa suroviny nespoja do hrudkovitého cesta. V ďalšej miske rozmiešame studené mlieko s vanilkovým extraktom a kávou. Pridáme k cestu a najvyššou rýchlosťou šľaháme spolu ešte 2 minúty. Cesto vlejeme do formy, uhladíme povrch a dáme piecť. Po 20 minútach skontrolujeme špajlou. Ak je upečené, vyberieme ho na mriežku a necháme chladnúť minimálne 15 minút. Potom veniec prevrátime na podnos, cikcakovito ozdobíme polevou a posypeme striebornými perličkami.
Veniec predstavuje v mnohých kultúrach kolobeh života, preto sa tento múčnik vo Francúzsku pečie na Nový rok.
Autor: amalia | |
Dátum vloženia: |
3 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
jaaaj...ten je kraasny