Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Zemiakové jedlá | |
Čas prípravy: 2 hodiny | |
Počet porcií (kusov): 6-10 |
500gr hladká múka, 1 lyžička soľ, asi 250ml mlieko, 1 vajce, 20gr droždie, 1/2 lyžičky cukru, asi 700gr zemiaky, 80gr cibuľa,80gr masti alebo oleja, soľ, ml.čierne korenie
Z droždia, trochy mlieka a cukru si pripravíme kvások, necháme vykysnúť, vylejeme do múky, pridáme vajce, vlažné mlieko, osolíme. Vymiesime cesto, ktoré má byť skôr redšie ako tuhé, preto množstvo mlieka nie je presné. Necháme dobre vykysnúť.
Medzitým si uvaríme zemiaky, roztlačíme na kašu. Na masti speníme pokrájanú cibuľu, vylejeme do kaše a okoreníme ml.čiernym korením. Dobre premiešame.
Z vykysnutého cesta odoberáme asi 80 až 100gr kúsky, do ktorých zabalíme asi 2 lyžice zemiak.kaše. Dobre uzatvoríme, vytvoríme placku asi 1,5cm hrubú, dáme na pomastený plech. Mne sa na jeden plech vojdú štyri takéto posúchy. Necháme podkysnúť, popichám vidličkou, pomastím olejom, dám piecť do vyhriatej rúry asi 20 - 30 min. na 180 - 200°C. Upečené potieram ešte maslom. Tieto posúchy robievam len k vianočnej a novoročnej kapustnici, aj keď sa môžu robiť hocikedy, ale ja to mám zaužívané od detstva, že len na Vianoce a je to pre mňa strašná dobrota, veľmi to pasuje k tej kapustnici.
Foto nemám, lebo to sem neviem vkladať, ak by tieto posúchy niekto upiekol, môže nafotiť a foto vložiť. Už sa to musím naučiť aj ja.
Autor: Korona (Oľga Zehnalová) | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
+ jééj, toto poznám ale ja ich pečiem na suchej panvici a moja babka ich piekla na platni na sporáku skúsim ich urobiť aj po tvojom