Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Zemiakové jedlá |
Prvý spôsob:
asi 1 kg v šupke uvarených a očistených zemiakov
asi 300 g hladkej múky 00 extra (podľa potreby aj viac)
soľ
kačacia alebo husacia masť na potieranie
Druhý spôsob:
asi 1 kg vychladnutých uvarených zemiakov bez šupky (môžu byť aj od obeda)
asi 300-400 g hladkej múky 00 extra (podľa potreby aj viac)
soľ
kačacia alebo husacia masť na potieranie
Prvý spôsob:
Uvarím zemiaky v šupke (zvyknem ich uvariť večer a v noci vychladnú). Vychladnuté zemiaky ošúpem a nastrúham najemno, pridám soľ, múku a zamiesim cesto. Múku pridávam postupne podľa potreby. Cesto by malo byť dostatočne tuhé, aby sa dalo vaľkať, ale zase nie príliš, aby lokše neboli tvrdé. Zvyknem sa držať postupu mojej babky, že zemiaky odvážim a múky dám 1/3 z hmotnosti zemiakov a potom ešte radšej dosypem ak treba.
Z cesta na doske urobím dlhý šúľok a rozdelím na rovnako veľké kúsky, podľa toho, na akej veľkej panvici ich budem robiť.
Na pomúčenej doske rozvaľkám na tenké placky a pečiem z obidvoch strán na suchej teflónovej panvici.
Každú lokšu ponatieram kačacím alebo husacím tukom. Lokše kladiem na seba a keď sú všetky hotové, tak ich ešte teplé prikryjem prevrátenou misou.
Najlepšie je mať pomocníka, jeden lokše vaľká a druhý pečie a natiera.
Lokše sa dajú pripraviť nasladko (so slivkovým lekvárom, makom) alebo naslano, napríklad ako príloha s pečenou kačicou (husou). Ja častokrát robím len také holé natreté hydinovou masťou na večeru s čajom alebo kyslým mliekom (acidkom).
Druhý spôsob:
Uvarím očistené zemiaky v osolenej vode, zlejem, rozpučím a nechám vychladnúť (dnes som dala zvyšné zemiaky od obeda), osolím a postupne pridávam múku, až kým sa mi nepodarí vypracovať primerane tuhé cesto (musela som dať viac múky ako 1/3 hmotnosti zemiakov).
Ďalší postup ako pri prvom recepte.
Už pred pár rokmi som niekde na internete videla lokše z očistených varených zemiakov, ale konečne ich vyskúšať ma inšpirovala Klaris, ktorá sem vložila recept na šúlance z takto uvarených zemiakov. A musím povedať, že takto urobené šúlance aj lokše sú rovnako dobré (ak nie aj lepšie), ako so zemiakov varených v šupke. Obidve cestá sú bez vajíčka, len zemiaky, soľ a múka. Množstvo múky záleží od kvality a druhu zemiakov.
Prvý spôsob mám od babky a druhý som videla (čítala) niekde na internete.
Autor: Yanah (Jana) | |
Dátum vloženia: |
8 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
fantastické dnes som si uvedomila ,ze som to už davno nerobila a počula som že sa to dá aj na teflonke tak to idem skúsiť super fecept a foto vďaka dúfam ,že budú manželovi chutiť a bude pochvala ...
...tak som sa navnadila,že zajtra nastupujem na ne
,pakolarikovamarika@gmail.sk
Kazlepkova Eva: ďakujem
Tina: tak to je naozaj super špeciál postup to by ma teda nenapadlo
Toto je nejlepší jídlo na světě
Pridám sem môj špeciál postup : http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=42696&user=102821
Silvi, to je výborný nápad, vyskúšam
Silvi, to je výborný nápad, vyskúšam
Dnes som odskúšala zo zem.kaše,čo zostala.Tak to bola dobrotka,nabudúce nechám viac zemiakov
jééj ďakujem ... ja som už dávno nerobila na sladko ... áno podsýpam, niekedy viac, niekedy menej, ako treba ...
uf...tak dnes som robila repete...akurat na sladko so slivkovym lekvarom a potrela som rozpustenym maslom..a dnes sa mi dali vyvalkat fakt na tenko..yanah prosim ta...ty podsypavas, ked valkas vsak?
aj foto som ti tam pridala
vybusna, ja by som asi prisypala trochu múky, niektoré sorty zemiakov prijmú viac múky ... cesto musí byť také akurát, ani riedke ale ani tvrdé ... a tiež zemiakové cesto keď postojí tak zvykne rednúť, takže ich treba robiť pomerne svižne ... a to vaľkanie natenko je zase len v hustote cesta ... keď sa ti podarí zamiesiť primerane husté cesto, tak sa potom dajú vyvaľkať pekne natenko ... dúfam, že som aspoň trochu pomohla ...
....a ďakujem za foto, veď ich máš pekné
Mila Yanah...dnes som sa pokusila o tvoje lokse.
Prosim Ta ako sa to da urobit, ze tie tvoje lokse su tenucke....moje ani zdaleka a pritom som myslela, ze som ich vyvalkala na fakt tenko...dokonca som ich musela prenasat na valku, lebo sa mi trhaly....neviem ci som mala riedke cesto...ale sypala som sypala a stale som mala cesto lepkave...no...budem skusat dalej. muz sa prave napchava a hovori, ze su vynikajuce...mna len znepokojuje, ze su ani zdaleka nie take tenucke, ako by som si predstavovala.
a pridala som aj fotecku, plusik uz som dala davno. este raz vdaka...zajtra ich budem robit repete...na sladko
Tak toto slová nepotrebuje +
ďakujem Klaris....
dnes som ich robila k obedu , ku kyselej zemiakovej polievke, natierala som kačacou masťou, boli moc dobré
michsamant.........pravdaže smieš, kedykoľvek......ďakujem za krásne foto
Aj ja som ich robila tento tyzden! Pridavam foto, ak smiem.
ďakujem dievčatá............ja mám rada tieto starodávne a jednoduché jedlá .................písala som to trochu rozvláčne, ale chcela som, aby to bolo zrozumiteľné aj pre tých, čo lokše doma ešte nikdy nerobili.....
Yanah, máš ich ukážkové, až človeku slinky tečú+ bodík
tak...otvorila som si tento recept a za plecom mi stal prave muz...tak to bolo kriku, ze preco nerobim lokse aj ja....
Lokše, kačka, zelí - co více si přát + bod
ďakujem amalia.......s tým maslom to určite niekedy vyskúšam .....
Lokše robím zo zemiakov uvarených v šupke deň predtým, akurát ich po upečení natieram maslom (neroztopeným, ako keď mažeš maslo na chlieb), ukladám na seba do kastrólika, zakryjem pokrievkou a dám do mierne vyhriatej vypnutej rúry. Muž si na ne sype ešte práškový cukor. Najčastejšie ich robím k fazuľovej polievke. Ale to čistenie sporáka a okoliaK husacine a kapuste ich potieram husacou masťou. Yanah, +3
pre evku .....lokše sa dajú robiť na sladko aj na slano....dopísala som to do receptu.....nejak som automaticky predpokladala, že lokše každý pozná a vie čo s nimi robiť
pre taniku ja som dlhé roky robila lokše len zo zemiakov varených v šupke, ten druhý spôsob som objavila až nedávno...človek sa učí celý život
ja lokše vždy robievam z varených očistených zemiakov, príp. i zo zvyšku zemiakov z predchádzajúceho dňa...zdá sa mi to rýchlejšie... ale si mi narobila chute...
co ty vsetko nestihnes popri klaboseni ale dala by som si
Lokše jsem snad nikdy nejedla...vůbec se nepamatuji,že by se v naší rodině někdy vařily...vypadají jak palačinky pečené na sucho+1