Viac ako  4 000  receptov

Lokše ako ich robím ja

Lokše ako ich robím ja
nahoru
Lokše ako ich robím ja Lokše ako ich robím ja Lokše ako ich robím ja Lokše ako ich robím ja
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Zemiakové jedlá

Suroviny:

Prvý spôsob:
asi 1 kg v šupke uvarených a očistených zemiakov
asi 300 g hladkej múky 00 extra (podľa potreby aj viac)
soľ
kačacia alebo husacia masť na potieranie

Druhý spôsob:
asi 1 kg vychladnutých uvarených zemiakov bez šupky (môžu byť aj od obeda)
asi 300-400 g hladkej múky 00 extra (podľa potreby aj viac)
soľ
kačacia alebo husacia masť na potieranie

Postup

Prvý spôsob:
Uvarím zemiaky v šupke (zvyknem ich uvariť večer a v noci vychladnú). Vychladnuté zemiaky ošúpem a nastrúham najemno, pridám soľ, múku a zamiesim cesto. Múku pridávam postupne podľa potreby. Cesto by malo byť dostatočne tuhé, aby sa dalo vaľkať, ale zase nie príliš, aby lokše neboli tvrdé. Zvyknem sa držať postupu mojej babky, že zemiaky odvážim a múky dám 1/3 z hmotnosti zemiakov a potom ešte radšej dosypem ak treba.
Z cesta na doske urobím dlhý šúľok a rozdelím na rovnako veľké kúsky, podľa toho, na akej veľkej panvici ich budem robiť.
Na pomúčenej doske rozvaľkám na tenké placky a pečiem z obidvoch strán na suchej teflónovej panvici.
Každú lokšu ponatieram kačacím alebo husacím tukom. Lokše kladiem na seba a keď sú všetky hotové, tak ich ešte teplé prikryjem prevrátenou misou.
Najlepšie je mať pomocníka, jeden lokše vaľká a druhý pečie a natiera.
Lokše sa dajú pripraviť nasladko (so slivkovým lekvárom, makom) alebo naslano, napríklad ako príloha s pečenou kačicou (husou). Ja častokrát robím len také holé natreté hydinovou masťou na večeru s čajom alebo kyslým mliekom (acidkom).

Druhý spôsob:
Uvarím očistené zemiaky v osolenej vode, zlejem, rozpučím a nechám vychladnúť (dnes som dala zvyšné zemiaky od obeda), osolím a postupne pridávam múku, až kým sa mi nepodarí vypracovať primerane tuhé cesto (musela som dať viac múky ako 1/3 hmotnosti zemiakov).
Ďalší postup ako pri prvom recepte.
Už pred pár rokmi som niekde na internete videla lokše z očistených varených zemiakov, ale konečne ich vyskúšať ma inšpirovala Klaris, ktorá sem vložila recept na šúlance z takto uvarených zemiakov. A musím povedať, že takto urobené šúlance aj lokše sú rovnako dobré (ak nie aj lepšie), ako so zemiakov varených v šupke. Obidve cestá sú bez vajíčka, len zemiaky, soľ a múka. Množstvo múky záleží od kvality a druhu zemiakov.

Poznámka

Prvý spôsob mám od babky a druhý som videla (čítala) niekde na internete.

Autor Autor: (Jana)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
8 kladných ohodnotení udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Lokše ako ich robím ja"

autor: Ruža (neregistrovaný/á)
vložené: 04. 10. 2013 19:57:38  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajlikfantastické dnes som si uvedomila ,ze som to už davno nerobila a počula som že sa to dá aj na teflonke tak to idem skúsiť super fecept a foto vďaka dúfam ,že budú manželovi chutiť a bude pochvalasmajlik ...

autor: marika (neregistrovaný/á)
vložené: 15. 11. 2012 22:15:50  nahlásiť  reagovať
 

smajlik...tak som sa navnadila,že zajtra nastupujem na ne
,pakolarikovamarika@gmail.sk

autor: Yanah
vložené: 18. 02. 2012 20:39:19  nahlásiť  reagovať
 

Kazlepkova Eva: ďakujem smajlik
Tina: tak to je naozaj super špeciál postup smajlik to by ma teda nenapadlo smajlik

vložené: 04. 02. 2012 21:16:28  nahlásiť  reagovať
 

Toto je nejlepší jídlo na světěsmajlik

autor: Tina (neregistrovaný/á)
vložené: 02. 02. 2012 17:34:56  nahlásiť  reagovať
 

Pridám sem môj špeciál postup smajliksmajliksmajlik: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=42696&user=102821

autor: Yanah
vložené: 03. 10. 2011 20:12:45  nahlásiť  reagovať
 

Silvi, to je výborný nápad, vyskúšam smajlik

autor: Yanah
vložené: 03. 10. 2011 20:12:44  nahlásiť  reagovať
 

Silvi, to je výborný nápad, vyskúšam smajlik

autor: Silvia K.
vložené: 28. 09. 2011 11:40:39  nahlásiť  reagovať
 

Dnes som odskúšala zo zem.kaše,čo zostala.Tak to bola dobrotkasmajlik,nabudúce nechám viac zemiakov smajliksmajlik

autor: Yanah
vložené: 28. 03. 2011 21:35:37  nahlásiť  reagovať
 

jééj ďakujem ... ja som už dávno nerobila na sladko ... áno podsýpam, niekedy viac, niekedy menej, ako treba ...

autor: vybusna
vložené: 28. 03. 2011 17:34:17  nahlásiť  reagovať
 

uf...tak dnes som robila repete...akurat na sladko so slivkovym lekvarom a potrela som rozpustenym maslom..a dnes sa mi dali vyvalkat fakt na tenko..yanah prosim ta...ty podsypavas, ked valkas vsak?
aj foto som ti tam pridala

autor: Yanah
vložené: 18. 03. 2011 20:40:06  nahlásiť  reagovať
 

vybusna, ja by som asi prisypala trochu múky, niektoré sorty zemiakov prijmú viac múky ... cesto musí byť také akurát, ani riedke ale ani tvrdé ... a tiež zemiakové cesto keď postojí tak zvykne rednúť, takže ich treba robiť pomerne svižne ... a to vaľkanie natenko je zase len v hustote cesta ... keď sa ti podarí zamiesiť primerane husté cesto, tak sa potom dajú vyvaľkať pekne natenko ... dúfam, že som aspoň trochu pomohla ...
....a ďakujem za foto, veď ich máš pekné smajlik

autor: vybusna
vložené: 18. 03. 2011 17:34:21  nahlásiť  reagovať
 

Mila Yanah...dnes som sa pokusila o tvoje lokse.
Prosim Ta ako sa to da urobit, ze tie tvoje lokse su tenucke....moje ani zdaleka a pritom som myslela, ze som ich vyvalkala na fakt tenko...dokonca som ich musela prenasat na valku, lebo sa mi trhaly....neviem ci som mala riedke cesto...ale sypala som sypala a stale som mala cesto lepkave...no...budem skusat dalej. muz sa prave napchava a hovori, ze su vynikajuce...mna len znepokojuje, ze su ani zdaleka nie take tenucke, ako by som si predstavovala.
a pridala som aj fotecku, plusik uz som dala davno. este raz vdaka...zajtra ich budem robit repete...na sladkosmajlik

autor: Silvia K.
vložené: 28. 02. 2011 18:47:37  nahlásiť  reagovať
 

Tak toto slová nepotrebuje smajliksmajlik+smajlik

autor: Yanah
vložené: 11. 02. 2011 20:29:52  nahlásiť  reagovať
 

smajlik ďakujem Klaris....

autor: Klaris
vložené: 09. 02. 2011 12:48:58  nahlásiť  reagovať
 

dnes som ich robila k obedu , ku kyselej zemiakovej polievke, natierala som kačacou masťou, boli moc dobrésmajliksmajliksmajlik

autor: Yanah
vložené: 05. 01. 2011 18:12:16  nahlásiť  reagovať
 

michsamant.........pravdaže smieš, kedykoľvek......ďakujem za krásne foto smajlik

autor: michsamant
vložené: 05. 01. 2011 13:02:44  nahlásiť  reagovať
 

Aj ja som ich robila tento tyzden! smajlik Pridavam foto, ak smiem.

autor: Yanah
vložené: 05. 01. 2011 08:31:33  nahlásiť  reagovať
 

smajlik ďakujem dievčatá............ja mám rada tieto starodávne a jednoduché jedlá .................písala som to trochu rozvláčne, ale chcela som, aby to bolo zrozumiteľné aj pre tých, čo lokše doma ešte nikdy nerobili.....

autor: Klaris
vložené: 05. 01. 2011 08:14:29  nahlásiť  reagovať
 

Yanah, máš ich ukážkové, až človeku slinky tečúsmajliksmajliksmajlik+ bodík

autor: vybusna
vložené: 05. 01. 2011 07:38:40  nahlásiť  reagovať
 

tak...otvorila som si tento recept a za plecom mi stal prave muz...tak to bolo kriku, ze preco nerobim lokse aj ja....smajlik

autor: Iljusa
vložené: 05. 01. 2011 07:37:06  nahlásiť  reagovať
 

Lokše, kačka, zelí - co více si přát smajlik + bod

autor: Yanah
vložené: 04. 01. 2011 23:44:27  nahlásiť  reagovať
 

ďakujem amalia.......s tým maslom to určite niekedy vyskúšam smajlik.....

autor: amalia
vložené: 04. 01. 2011 23:15:12  nahlásiť  reagovať
 

Lokše robím zo zemiakov uvarených v šupke deň predtým, akurát ich po upečení natieram maslom (neroztopeným, ako keď mažeš maslo na chlieb), ukladám na seba do kastrólika, zakryjem pokrievkou a dám do mierne vyhriatej vypnutej rúry. Muž si na ne sype ešte práškový cukor. Najčastejšie ich robím k fazuľovej polievke. Ale to čistenie sporáka a okoliasmajliksmajlikK husacine a kapuste ich potieram husacou masťou. Yanah, +3smajlik

autor: Yanah
vložené: 04. 01. 2011 22:38:55  nahlásiť  reagovať
 

pre evku smajlik.....lokše sa dajú robiť na sladko aj na slano....dopísala som to do receptu.....nejak som automaticky predpokladala, že lokše každý pozná a vie čo s nimi robiť smajliksmajliksmajlik

autor: Yanah
vložené: 04. 01. 2011 22:30:47  nahlásiť  reagovať
 

pre taniku smajlik ja som dlhé roky robila lokše len zo zemiakov varených v šupke, ten druhý spôsob som objavila až nedávno...človek sa učí celý život smajlik

autor: tanika
vložené: 04. 01. 2011 21:33:05  nahlásiť  reagovať
 

ja lokše vždy robievam z varených očistených zemiakov, príp. i zo zvyšku zemiakov z predchádzajúceho dňa...zdá sa mi to rýchlejšie... ale si mi narobila chute...

autor: ercicka
vložené: 04. 01. 2011 15:56:01  nahlásiť  reagovať
 

co ty vsetko nestihnes popri klaboseni smajliksmajliksmajlik smajlik ale dala by som si smajlik

autor: eva hubova
vložené: 04. 01. 2011 15:11:59  nahlásiť  reagovať
 

Lokše jsem snad nikdy nejedla...vůbec se nepamatuji,že by se v naší rodině někdy vařily...vypadají jak palačinky pečené na suchosmajlik+1


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel dva a čtyři a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz