Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Rezy |
3 x piškótový korpus zo 4 vajec
4 vajcia
6 lyžíc vody
200 g práškového cukru
200 g polohrubej múky
½ prášku do pečiva (6 g)
1 veľký pohár (700 ml) redšieho džemu-jahodový, malinový, ríbezľový, môže byť aj marhuľový
Punčový sirup:
500 ml malinového (alebo iného červeného sirupu
100 ml vody
100 ml rumu
punčová aróma
šťava z 1 citróna
cukor podľa chuti
Poleva :
250 g práškového cukru
1 lyžica vriacej vody
1-2 lyžice citrónovej šťavy
štipka červeného farbiva
Žĺtky vyšľahám s cukrom, postupne pridávam vodu po lyžiciach, zašľahám múku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka, už len ručne, tuhý sneh z bielkov. Pečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie asi 15-20 min na 180°C (každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou). Takto upečiem 3 piškótové korpusy.
Spodný korpus natriem hrubšou vrstvou džemu. Stredný korpus rozkrájam na 5-6cm pásy.
Punčový sirup nalejem na hlboký plech, jeden pás cesta krátko namočím do sirupu a položím na spodný korpus. Vedľa neho položím suchý nenamočený pás a vedľa znovu namočený v sirupe. Takto poskladám celý stredný plát.
Zvyšným sirupom rovnomerne polejem len namočené pásy. Tie suché sa napijú sirupu od tých namočených a malo by vzniknúť mramorovanie.
Natriem zvyšným džemom a dám tretí piškótový korpus.
Navrch položím prázdny plech, zaťažím a nechám cez noc v chladničke.
Na druhý deň natriem polevu. Krájam ostrým nožom.
Sirup: Do vriacej vody dám cukor, nechám krátko prevrieť, aby sa cukor rozpustil, odstavím a pridám sirup, rum, arómu, citrónovú šťavu a nechám trochu vychladnúť. Ochutnám a dosladím. Každý sirup je iný, preto neuvádzam množstvo cukru.
Poleva: Preosiaty cukor vymiešam s vodou a citrónovou šťavou.
Ak sa vám zdá skladanie stredného plátu zložité, tak ho nekrájajte a jednoducho ho celý rovnomerne polejte punčovým sirupom. Džem je najlepší redší bez veľkých kúskov ovocia. Sirup je najlepší malinový, ale môže byť aj jahodový, višňový alebo lesná zmes. Kupujem kvalitné sirupy, ktoré majú čo najmenej chemických prísad. Pomer vody, sirupu a rumu si môžete upraviť podľa chuti, tak aby bolo sirupu celkovo 700 ml. Ak budú zákusok jesť aj deti, môžete rum vynechať a do 700 ml doplniť vodu alebo sirup.
Autor: Yanah (Jana) | |
Dátum vloženia: |
12 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Ahoj jani, idem sa na to vrhnut, drz mi palce :)
Yanah:Aky dzem pouzivas ty?
Yanah:
PAULA: ďakujem ... aj ja dúfam, že sa vydarí a bude vám chutiť.
Ja nechám polevu úplne stuhnúť a až potom krájam ostrým nožom. Keď nechcem, aby mi akákoľvek poleva popraskala (hlavne čokoládová), namáčam nôž pred každým zárezom do poriadne horúcej vody.
SUPER VYZERA.SKUSIM HO NA VIANOCE.DUFAM ZE SA VYDARI ALE CHCEM SA OPYTAT KED DAM POLEVU TAK JU NECHAT IBA TROSKU PRITUHNUT A HNED REZAT LEBO KED TO STUHNE TAK ZVYCAJNE POLEVA PRASKA AJ COKOLADOVA
vyzera skvele hned zajtra ho upeciem
nie, nie adelka ... žiadne farbivo nedávam, ten sirup je dostatočne červený ... záleží aký sirup použiješ, niektoré majú sýtejšie farby (napríklad malinový a lesná zmes je tmavší ako jahodový) ...
dobry den,chcela by som sa opytat,ci nejde do stedneho platu potravinarske farbivo ked je take krasne cervene,dakujem
urcite ho vyskusam je to moj najoblubenejsi zakusok ....
evka, teraz som to bola zmerať, je to 32x40cm....je to taký obyčajný plech, čo bol so sporákom, keď som ho kúpila....má nízke okraje a na jednej strane je skosený, aby sa dala piškóta pekne z neho vyšuchnúť.....
Jani jak máš velký plech když pečeš ty piškoty...máš je takové krásné a vysoké...
Krásné - budu muset také někdy zkusit
ďakujem všetkým za pekné komentáre.......
Tak na něco tak hezkého a určitě, já nemám, tak se alespoň koukám a koukám
Chtěla bych to také tak umět
Krásné punčáky
moj ty boze....taketo robila moja mamka a to bola prosim pekne profesionalna cukrarka...yanah...si zazracnica
Tak také punčáky nekúpiš... +3
Punčáky mám ráda a ty Tvoje jsou přímo výstavní+1
Moc pěkné řezy, vyzkouším.