Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Slané pečivo | |
Počet porcií (kusov): 6-8 |
Potrebujeme:
* koláčovú formu s priemerom 20 cm
Na cesto:
* 225 g hladkej múky + trochu na pomúčenie dosky
* 1 lyžičku soli
* 140 g masla, nakrájaného na malé kúsky
* 4 až 5 lyžíc vody
Na plnku:
* 20 g masla
* 300 g póru
* niekoľko vetvičiek tymianu
* 3 veľké vajcia
* 2 žĺtky
* 200 ml smotany na šľahanie
* 200 ml nízkotučného mlieka
* 50 g nastrúhaného parmezánu
* 150 g syra Hermadur
* soľ, mleté čierne korenie
1. Pripravíme si cesto: Do kuchynského robota dáme múku, soľ a maslo nakrájané na kúsky, spolu veľmi krátko (10 až 20 sekúnd) zmixujeme.
2. Zmes dáme do misky. Pridáme 4 lyžice studenej vody a opatrne miešame príborovým nožom. Ak je cesto príliš suché a nedrží pokope, pridáme ešte lyžicu vody. Cesto zmiesime do bochníka, zabalíme do kuchynskej fólie a uložíme aspoň na 30 minút do chladničky.
3. Na mierne pomúčenej kuchynskej doske cesto rozvaľkáme a preložíme do nízkej formy na koláč s priemerom 20 cm. Cesto rozvaľkáme na väčší kruh tak, aby okraje prevísali cez formu. Popicháme ho vidličkou a dáme ho ešte na 20 minút do chladničky. Ešte predtým môžeme na povrch cesta dať papier na pečenie a zaťažiť ho vrstvou suchej fazule.
4. V panvici rozpustíme maslo, pridáme pór nakrájaný na kolieska, ochutíme lístkami tymianu a korením. Na miernom ohni pór opekáme za stáleho miešania asi 5 minút, alebo dovtedy, kým nie je mäkký a priesvitný. Necháme vychladnúť.
5. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto pečieme aj s fazuľou 15 minút, potom fazuľu aj s papierom na pečenie odstránime a teplotu znížime na 170 °C. Malým nožom odkrojíme prebytočné cesto z okraja formy a korpus pečieme ešte ďalších 10 až 15 minút.
6. V mise vymiešame vajcia a žĺtky so smotanou a s mliekom. Pridáme nastrúhaný parmezán, dochutíme soľou a korením.
7. Opečený pór navrstvíme na korpus. Hermadur nahrubo nastrúhame a koláč ním posypeme po povrchu. Smotanu zmiešanú s vajcami nalejeme na pórovo-syrový základ. V rúre predhriatej na 180 °C pečieme ešte 35 až 45 minút, kým sa syr neroztopí a smotanová zmes nie je celkom tuhá.
Necháme mierne vychladnúť a podávame.
recept mám z časopisu dobré jedlo
Autor: mia2404 | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
dakujem snazim sa vás tu dobehnut
Krásný koláč+4
pekny vecer , tymian mi tam nevadil ale ja tam nabuduce pridam
udeny syr ,,, som tu sice malo,no ale ako vidim teba tu predbehnut je fakt sila
si ma predbehla
februarove dobre jedlo je vynimocne dobre....okrem tych lazani a syrovych veci, tam nie je jedlo, ktore by som neuvarila....fakt
a ako chutil?????, ja by som tam asi nedavala ten tymian....co na to povies????