Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Vianocne pečivo - Nepečené |
Žĺtková zmes : 3 natvrdo uvarené žĺtky, 150 g masla, 2 lyžice rumu
Orechová zmes: 150 g práškového cukru, 150 g mletých vlašských orechov, 3 lyžice rumu, 4 lyžice kakaa, 1 bielok alebo 2 lyžice smotany
100 g mletých vlašských orechov na obaľovanie
Zmiešame prísady na žĺtkovú zmes a necháme aspoň 3 hodiny v chladničke dobre stuhnúť. Potom zo zmesi robíme maličké guličky s priemerom 1 cm ( mokrými rukami ), kladieme husto na tanier a opäť dáme do chladničky ( kľudne aj do mrazničky ).
Medzitým pripravíme zmiešaním prísad orechovú hmotu.
Z orechovej hmoty odoberáme kúsky, rukami urobíme malú placku, do ktorej zabaľujeme žĺtkovú guličku.
Hotovú guličku obalíme v mletých orechoch a dáme do papierového košíčka.
Hotové guličky by mali mať priemer 2-3 cm, aby vošli do najmenších košíčkov.
Autor: tejaja | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Veronika.Hrozna: Do žĺtkovej zmesi neide cukor, ide len to, čo je v recepte napísané. Nemôže to byť riedke, idú tam uvarené žĺtky, maslo, to je pevné a rum na ochutenie. Tvarujte maličké guličky mokrými rukami, ukladajte na tanier, jednu k druhej a dajte ich do mrazáku alebo chladničky ešte viac stuhnúť, lebo od vašich rúk sa maslo ohreje a trocha mäkne. Ale riedke to byť nemôže.
tejaja:Prosím,prosím teraz som to začala robiť,a neviem či ste nezabudla napísať do tej bielej zmesi,koľko tam ide cukru,lebo úplne bez cukru je to veľmi riedke !!!
tejaja:No páni super informácia,aj ja keď pridávam recept píšem či sa dá zmraziť! Super a ešte raz vďaka,mám tak studenú špajzu ,že múčnym molom mrznú nohy!Takže už to viem!!!
Veronika.Hrozna: Veronika, robievam tieto guličky na Vianoce, tak 2 dni pred Vianocami. V chlade vám vydržia veľmi dlho, máme z nich ešte aj na Silvestra. Nemusíte ich držať priamo v chladničke, ak máte nejakú chladnejšiu špajzu alebo kumbál, stačí tam uložiť v uzavretej krabici. Alebo na balkón, len aby vám nenavlhli.
Ak by ste ich ale chceli robiť teraz, potom to dajte do chladničky, ale vydržia v pohode 2 týždne.
Inak výborne sa dajú zmraziť. Potom ich rozmrazte pri izbovej teplote, trvá to 10 - 15 minút.
To je dosť,ja som chcela robiť z dvoch dávok,takže dobre,že som sa opýtala.Som ešte zvedavá ,ako dlho vydržia v chladničke?
Ja viem,že je to ošemetná otázka/ u nás zvyčajne,kým nie sú tácky prázdne/čo je asi max.2 dni? Ale schované ,koľko vydržia?
Veronika.Hrozna: Presný počet vám nepoviem, nikdy som ich nepočítala
Ale ukladám ich do krabičky, do košíčkov až pred podávaním, jednak sa lepšie skladujú, jednak košíčky sa nemastia, a je ich do dvoch krabičiek cca 15x20x4 cm. Je to niečo okolo 70-80 ks , ale je to len môj odhad, ozaj som ich nikdy nepočítala.
Sú výborné a robím ich každé Vianoce.
Koľko kúskov sa urobí z týchto surovín?