Viac ako  4 000  receptov

Domáci syr

Domáci syr
nahoru
Domáci syr Domáci syr Domáci syr Domáci syr Domáci syr Domáci syr
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Syry
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 350g

Suroviny:

2 litre čerstvého mlieka
syridlo

Postup

Mlieko zohrejeme na 40°C a odstavíme.Opatrne počas miešania pridáme po kvapkách 1 ml syridla.Dávam striekačkou na lieky pre deti-je to 10-12 kvapiek.Poriadne premiešame a necháme sadnúť asi 30-40 minút.Potom hmotu varechou nákrájame a dáme do stredu ako do hrudky.Nachystáme si sitko,plienku a prelejeme do misky-srvátku zachytíme a odložíme.Zaviažeme do plienky,plienku zaviažeme cez varechu a prevesíme nad kýblik.Necháme 24-36 hodín odtekať.Vznikne nám tzv.sladký syr.Po nakrájaní ho posolíme,alebo posypeme bylinkami.

Poznámka

Mlieko kupujem v automate,kde vozia priamo z družstva nadojené- neodstredené -od kravičiek.Syridlo som kúpila v zelovoci.
Mlieko nesmie mať vysokú teplotu,lebo by sa zničili kultúry v syridle a syr by nesadol.

Autor Autor: (Silvia Kardošová)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
7 kladných ohodnotení udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Domáci syr"

autor: Klaris
vložené: 30. 09. 2011 14:44:46  nahlásiť  reagovať
 

Silvia, ďakujem za nápad, ale nebolo treba popučiť, lebo mal riadný odbyt.Nám chutilsmajlik. Len škoda, že jeden čas budem bez mliečka, lebo kravička sa bude teliťsmajlik. Tak musím vydržať, alebo spraviť z krabicového.smajliksmajlik

autor: Silvia K.
vložené: 30. 09. 2011 10:03:25  nahlásiť  reagovať
 

Klaris:Dúfam,že chutil.Aj ja ho mám teraz takýto viac riedky.Povedali mi,že to preto,že kravy majú viac zeleného.Cez zimu býva pevnejší.Ak ho nezješ,nechaj 2-3 dni v chladničke v mikroténovom vrecku a potom posoľ a popuč-bude perfektná bryndza.Akoby aj s maslom.smajlik

autor: Klaris
vložené: 29. 09. 2011 21:22:16  nahlásiť  reagovať
 

Pridala som svoju fotku. Silvia, až Ti vadí, ozvi sa.

autor: Klaris
vložené: 27. 09. 2011 19:26:07  nahlásiť  reagovať
 

Dnes som robila syr. Už je v odkvapkávačismajlik, za dva dni dám fotku. Veľmi ľahko sa to robísmajlik to by som si nebolaani myslela. Silvia, ďakujem za receptsmajliksmajlik. Už mi slinky tečúsmajliksmajlik

autor: Klaris
vložené: 26. 08. 2011 11:20:29  nahlásiť  reagovať
 

Silvia K.:Ďakujemsmajliksmajliksmajlik

autor: Silvia K.
vložené: 26. 08. 2011 10:51:11  nahlásiť  reagovať
 

Klaris:No to teda neviem,ale pozri na stránku-jak si doma vyrobit sýry všemožných druhú

autor: Klaris
vložené: 26. 08. 2011 09:50:33  nahlásiť  reagovať
 

mne poslala syridlo kamoška zo Svitu, vraj to kúpila tuším v Lidlu, ale nie som si istá. Počula som, že sa to dá kúpiť aj pri tých automatoch na mlieko, jedna lekárnička mi to odporúčala, ale u nás ten automat nemáme.
Silvia, mlieko, z ktorého som chcela spraviť syr, mi skyslo, tak som spravila tvaroh. Myslíš, že aj z kysnutého mlieka by šlo spraviť syr?smajliksmajliksmajlik

autor: Ivana Ch
vložené: 26. 08. 2011 05:33:36  nahlásiť  reagovať
 

Kruciš, já nemohu sehnat to syřidlo. Mám vztek.smajlik

autor: Klaris
vložené: 25. 08. 2011 17:31:52  nahlásiť  reagovať
 

Silvia K.: ďakujemsmajliksmajliksmajlik

autor: Silvia K.
vložené: 25. 08. 2011 16:26:50  nahlásiť  reagovať
 

Ja smotanu nezbieram.Keď sa je náhodou syr redší-nevydarený,tak ho nechám 3 dni v chladničke,pridám soľ a pomiešam.Je z toho výborná bryndza.smajliksmajlik

autor: Klaris
vložené: 25. 08. 2011 15:45:34  nahlásiť  reagovať
 

konečne som zohnala syridlo, ale mám ešte otázku, z toho mlieka nie je treba zobrať smotanu?.ďakujem za odpoveďsmajliksmajlik

autor: ercicka
vložené: 11. 04. 2011 10:27:45  nahlásiť  reagovať
 

no tak skusali sme tu rikottu, ale nevydarila sa, lebo sme ten prvy syr robili inak ... akusali sme emental, ale tam sa zvysuje teplota az na 58°C a asi to tie bakterie v srvatke neprezili smajlik to mlieko, ktore sme potom naliali do srvatky sa vobec nezrazilo smajlik

autor: tanika (neregistrovaný/á)
vložené: 10. 04. 2011 13:20:03  nahlásiť  reagovať
 

ja teda obdivujem všetkých čo sa pustia do takýchto zložitých vecí... ja by som veľmi netrúfla...

autor: Silvia K.
vložené: 05. 04. 2011 18:51:24  nahlásiť  reagovať
 

Ercicka recept daj,skúsim.Dnes som dala srvátku do pečenia na chlieb,ešte sa pečie,tak uvidím,či bude iná chuť.

autor: ercicka
vložené: 04. 04. 2011 22:17:58  nahlásiť  reagovať
 

silvi a skusala si uz robit syr aj zo srvaky? teraz mi muz hovori, ze to sa do srvatky naleje este mlieko a prudko sa zavari a scedi ... ja som to sice nevidela, lebo to robil v noci, len som to jedla a bol super... drzal sa recpetu na Ricottu, keby si chcela, dam recept... ale nemam fotky

autor: Yanah
vložené: 04. 04. 2011 06:34:16  nahlásiť  reagovať
 

smajlik tak toto určite raz skúsim ... len čo zoženiem syridlo ...

autor: eva hubova
vložené: 03. 04. 2011 14:28:23  nahlásiť  reagovať
 

Sýr jsem ještě nedělala,vypadá pěkněsmajlik+1švagr dělá často a pak jej ještě udísmajlik

autor: ercicka
vložené: 03. 04. 2011 09:26:52  nahlásiť  reagovať
 

jeeeeej, aj my sme robili nedavno, ale nenapadlo ma sem dat recept, lebo moj muz si na to kupil vselijake serepeticky a ono sa to da aj takto jednoducho smajliksmajliksmajlik

autor: Silvia K.
vložené: 02. 04. 2011 21:05:13  nahlásiť  reagovať
 

V zelovoci,ale tvrdili mi,že sa to dá aj v drogérii.

autor: vybusna
vložené: 02. 04. 2011 16:59:53  nahlásiť  reagovať
 

silvia asi som debil.....tak kde si to kupila..v zelovoci, alebo v drogerii?????

autor: Silvia K.
vložené: 02. 04. 2011 16:04:58  nahlásiť  reagovať
 

Či majú syridlo všade neviem,ale u nás vždy.Keď som pýtala v lekárni,povedali,že mám skúsiť v drogérii.Všimla som si,že pochádza z Francúzska,ale balia to u nás v Žiline.Mlieko neochucujem,až potom syr pri podávaní.

autor: vybusna
vložené: 02. 04. 2011 14:58:44  nahlásiť  reagovať
 

aj nejako ochucujes priamo mlieko, alebo len ochucujes pri podavani...

autor: vybusna
vložené: 02. 04. 2011 14:57:28  nahlásiť  reagovať
 

normalne v zelovoci maju syridlo?????smajliksmajliksmajlik to mavaju tam vzdy, alebo to bola nejaka nahoda?


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel čtyři a dva a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz