Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Syry | |
Počet porcií (kusov): 350g |
2 litre čerstvého mlieka
syridlo
Mlieko zohrejeme na 40°C a odstavíme.Opatrne počas miešania pridáme po kvapkách 1 ml syridla.Dávam striekačkou na lieky pre deti-je to 10-12 kvapiek.Poriadne premiešame a necháme sadnúť asi 30-40 minút.Potom hmotu varechou nákrájame a dáme do stredu ako do hrudky.Nachystáme si sitko,plienku a prelejeme do misky-srvátku zachytíme a odložíme.Zaviažeme do plienky,plienku zaviažeme cez varechu a prevesíme nad kýblik.Necháme 24-36 hodín odtekať.Vznikne nám tzv.sladký syr.Po nakrájaní ho posolíme,alebo posypeme bylinkami.
Mlieko kupujem v automate,kde vozia priamo z družstva nadojené- neodstredené -od kravičiek.Syridlo som kúpila v zelovoci.
Mlieko nesmie mať vysokú teplotu,lebo by sa zničili kultúry v syridle a syr by nesadol.
Autor: Silvia K. (Silvia Kardošová) | |
Dátum vloženia: |
7 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Silvia, ďakujem za nápad, ale nebolo treba popučiť, lebo mal riadný odbyt.Nám chutil. Len škoda, že jeden čas budem bez mliečka, lebo kravička sa bude teliť. Tak musím vydržať, alebo spraviť z krabicového.
Klaris:Dúfam,že chutil.Aj ja ho mám teraz takýto viac riedky.Povedali mi,že to preto,že kravy majú viac zeleného.Cez zimu býva pevnejší.Ak ho nezješ,nechaj 2-3 dni v chladničke v mikroténovom vrecku a potom posoľ a popuč-bude perfektná bryndza.Akoby aj s maslom.
Pridala som svoju fotku. Silvia, až Ti vadí, ozvi sa.
Dnes som robila syr. Už je v odkvapkávači, za dva dni dám fotku. Veľmi ľahko sa to robí to by som si nebolaani myslela. Silvia, ďakujem za recept. Už mi slinky tečú
Silvia K.:Ďakujem
Klaris:No to teda neviem,ale pozri na stránku-jak si doma vyrobit sýry všemožných druhú
mne poslala syridlo kamoška zo Svitu, vraj to kúpila tuším v Lidlu, ale nie som si istá. Počula som, že sa to dá kúpiť aj pri tých automatoch na mlieko, jedna lekárnička mi to odporúčala, ale u nás ten automat nemáme.
Silvia, mlieko, z ktorého som chcela spraviť syr, mi skyslo, tak som spravila tvaroh. Myslíš, že aj z kysnutého mlieka by šlo spraviť syr?
Kruciš, já nemohu sehnat to syřidlo. Mám vztek.
Silvia K.: ďakujem
Ja smotanu nezbieram.Keď sa je náhodou syr redší-nevydarený,tak ho nechám 3 dni v chladničke,pridám soľ a pomiešam.Je z toho výborná bryndza.
konečne som zohnala syridlo, ale mám ešte otázku, z toho mlieka nie je treba zobrať smotanu?.ďakujem za odpoveď
no tak skusali sme tu rikottu, ale nevydarila sa, lebo sme ten prvy syr robili inak ... akusali sme emental, ale tam sa zvysuje teplota az na 58°C a asi to tie bakterie v srvatke neprezili to mlieko, ktore sme potom naliali do srvatky sa vobec nezrazilo
ja teda obdivujem všetkých čo sa pustia do takýchto zložitých vecí... ja by som veľmi netrúfla...
Ercicka recept daj,skúsim.Dnes som dala srvátku do pečenia na chlieb,ešte sa pečie,tak uvidím,či bude iná chuť.
silvi a skusala si uz robit syr aj zo srvaky? teraz mi muz hovori, ze to sa do srvatky naleje este mlieko a prudko sa zavari a scedi ... ja som to sice nevidela, lebo to robil v noci, len som to jedla a bol super... drzal sa recpetu na Ricottu, keby si chcela, dam recept... ale nemam fotky
tak toto určite raz skúsim ... len čo zoženiem syridlo ...
Sýr jsem ještě nedělala,vypadá pěkně+1švagr dělá často a pak jej ještě udí
jeeeeej, aj my sme robili nedavno, ale nenapadlo ma sem dat recept, lebo moj muz si na to kupil vselijake serepeticky a ono sa to da aj takto jednoducho
V zelovoci,ale tvrdili mi,že sa to dá aj v drogérii.
silvia asi som debil.....tak kde si to kupila..v zelovoci, alebo v drogerii?????
Či majú syridlo všade neviem,ale u nás vždy.Keď som pýtala v lekárni,povedali,že mám skúsiť v drogérii.Všimla som si,že pochádza z Francúzska,ale balia to u nás v Žiline.Mlieko neochucujem,až potom syr pri podávaní.
aj nejako ochucujes priamo mlieko, alebo len ochucujes pri podavani...
normalne v zelovoci maju syridlo????? to mavaju tam vzdy, alebo to bola nejaka nahoda?