Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Drobné pečivo - Ostatné | |
Počet porcií (kusov): 40-45 kusov |
250 g hladkej múky, 200 g kryštálového cukru, 125 g masla, 3 vajcia, 50 ml plnotučného mlieka alebo smotany na varenie, 3 pl vody z pomarančových kvetov, 1 prášok do pečiva
Všetka suroviny majú mať izbovú teplotu, preto si ich pripravíme vopred, maslo roztopíme v mikrovlnke a necháme vychladnúť. V mise vymiešame celé vajcia s cukrom do penista. Potom do nich preosejeme múku spolu s kypriacim práškom. Premiešame a pridáme roztopené maslo, mlieko a vodu z pomarančových kvetov. Dobre vymiešame na husté cesto - nesmie stekať z varechy a musia sa na ňom robiť bubliny. Misu s cestom zakryjeme a uložíme najmenej na 2 hodiny do chladu (nemusí byť v chladničke). Rúru predhrejeme na 220°C, teplovzdušnú na 200°C. Formy na madlenky naplníme cestom do dvoch tretín priehlbiniek a znova dáme do chladu asi na 10 minút. Vychladnuté ich dáme rovno do predhriatej rúry na prostredný rošt a pri predvolenej teplote pečieme 6 minút. (Zvyšné cesto dáme, samozrejme, na ten čas znova do chladu.)Potom teplotu znížime o 20 stupňov (t.j. na 200, respektíve na 180) a pri tejto teplote pečieme ešte 3-4 minúty bez toho, aby sme otvorili rúru. Upečené madlenky necháme vo forme trošku vychladnúť na mriežke - 3-4 minúty. Skôr ako formy znova naplníme cestom, necháme ich dobre vychladnúť. Postup pečenia opakujeme. Ak ho dodržíme, madlenky budú mať krásne brušká - ak ich nemajú, niekde sme urobili chybu - a budú lahodné a voňavé. Vodu z pomarančových kvetov môžeme nahradiť malým množstvom citrónovej šťavy a tekutou vanilkovou esenciou. V plechovke s kúskom neošúpaného jablka vydržia madlenky niekoľko dní.
Autor: amalia | |
Dátum vloženia: |
5 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Erika, kým som nemala silikónové formy, piekla som madlenky vo formičkách na medvedie labky, je to to isté, akurát silikón nemusíš vymazávať.
Tak som v sobotu bola v domacich specialne kvoli tym formam, boli na 12ks jedna mala priehlbiny velke 5x3cm a druha 3x2cm a to sa mi zdalo male, tie formy stali okolo 17€, dve alebo tri by som nevzala, to sa mi zda plytvanie peniazmi ... takze si pozriem niekde na nete original, nech nemusim cakat kym sa mi uvolni plech, aby som mohla upiect dalsiu varku
erika, to nevadí, madlenky naskočia, aj ja mám jednu formu s trochu menšími priehlbinkami.
amalia: tak ten tvar sedel, ale na dlzku boli asi len 5cm velke ... takze sa tam este pohrabem, pripadne si objednam cez net
Na vajíčka stačí varecha, Sovička
Amali vidíš jaké mám ještě mezery v pečeníty vajíčka s cukrem myslíš ušlehat hustě jako na piškot nebo jenom vymíchat vařechou?
Nádhera!!! I když nemám pomerančovou přísadu ani plech na madlenky, jdu do toho, nějak to nahradím, ale je to tak lákavé, že se dá těžko odolat!!!
Sovička, ty že nepoznáš nejaký koláčik? Tento bude pre teba "malina", v slovenčine niečo neuveriteľne ľahké Ďakujem za bodík a keď ich upečieš, tak aj za fotku Deti majú madlenky veľmi radi, vnúčikov máš plnoŠťastná žena...
madlenky vidím poprvé ani takovou formu jsem ještě neviděla..máš je pěkné+2
Erika, ak bol ten plech na madlenky, tak bol určite s priehlbinkami na tradičnú veľkosť: 7cm x 5 cm. Sú rôzne, väčšinou majú 9 priehlbiniek, ale videla som už aj iné. Po upečení madlenky veľmi naskočia, sú ako väčšie vajce. Určite to zmákneša budú krásne. Ak pridáš foto, bude to pre mňa česť
prosim ta, ake velke su tie madlenky? ja som videla u nas plech madlenkovy, ale mne sa zdali dost malicke, tak som ho ani neobzerala a tusim bol len na 6 alebo 12ks ... ani neviem
Milik, je to asi aróma z pomarančových kvetov, nie je to veľmi husté, zato riadne voňavé. Madlenky môžeš pokojne robiť vo formičkách na medvedie labky, len si ich vymasť a vysyp múkou. Je s tým trochu viac práce, ale sú ešte lepšie ako zo silikónu. Tajomstvo madlenkových brušiek je vraj v prudkom striedaní teploty, aspoň tak mi to povedali vo Francúzsku.
ercicka ... prosiiiiiiiiiiim
vybusna, pozerala si aj v reformhause tu pomarancovu vodu? ja tam mrknem v pondelok, mam to cestou do skolky, mam ti kupit ak bude?
tak toto som vzdy chcela vyskusat
ked ja nemam tu formu a strasne ti zavidim tu pomarancovu vodu...prosim ta z coho sa to cca sklada ....je to aroma vo vode pomarancova, alebo je to nieco ako syrup?
Milik, veď žijem na hranici troch štátov Niektoré prísady si zatiaľ musím nosiť z Francúzska, ale keď budem celkom stará a budem sedieť doma, vymyslím náhradyUž začínam A používam aj české výrobky Aj vo Francúzsku predávajú madlenky v obchode, tie však kupujú iba chlapi. Ak ich upečieš sama, ten rozdiel okamžite spoznáš Najmä keď si taká skvelá kuchárka
jeda madlenky!...tu v mnichove ich predavaju v takom piskotovom tvare. amalijka skoda, ze nemas tu smotanu cesku..mala by si tam peknu zmes narodnosti