Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre - Rezy s ovocím, bublaniny |
4 vajcia – oddeliť bielky od žĺtkov
300g práškového cukru
štipka soli
100ml oleja
100ml mlieka
300g polohrubej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
1kg jabĺk – očistiť a nastrúhať na hrubšom strúhadle
1 zlatý klas alebo vanilkový puding – rozmiešaný v 150ml vody
½ ČL mletej škorice
1 ČL hnedého cukru
+ extra hnedý cukor ak sú jablká kyslejšie alebo ak máte radšej sladšie koláče
1ks smotany na šľahanie (250ml)
2ks kyslej smotany (spolu 400ml)
1 vanilkový cukor
Pripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky rozmiešame s práškovým cukrom a so štipkou soli. Pridáme olej, mlieko a múku, ktorú sme si vopred zmiešali s kypriacim práškom a všetko spolu poriadne vymiešame. Do zmesi opatrne zapracujeme sneh z bielkov a vzniknuté cesto vylejeme na plech. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 160-170°C cca 30minút. Po upečení dáme opatrne dole z plechu a necháme vychladnúť.
Počas toho ako nám bude koláč chladnúť uvaríme si jablkovú plnku. Nadrhnuté jablká dáme dusiť do 200ml vody. Po 5 minútach pridáme vo vode rozmiešaný zlatý klas (resp. vanilkový puding) aj s cukrom a škoricou a opäť privedieme do varu. Potom znížime teplotu a varíme kým kaša nezačne hustnúť, čo ale netrvá príliš dlho. Uvarená kaša nemá byť veľmi hustá – aby sa ľahko rozotierala na smotanovú plnku. Keď je kaša hotová necháme ju vychladnúť. Ja som ju dala do vodného kúpeľa, aby to bolo trošku rýchlejšie. No a pokiaľ kaša chladla, pripravila som smotanovú plnku: šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom dotuha a následne primiešame opatrne kyslú smotanu. Takéto plnka je kyslejšia a teda ak máte radšej sladšiu pridajte trochu práškového cukru. Teraz môžeme začať s “vrstvením” plniek. Na vychladnutý koláč dame najskôr smotanovú plnku a dame na 20-30minút stuhnúť do chladničky. Potom nanesieme plnku jablkovú a opäť dame do chladničky na 20-30minút. Po stuhnutí môžeme podávať.
Koláčik je veľmi osviežujúci a preto je vhodný aj na letné posedenia s rodinou alebo kamarátmi. Ja som tentokrát robila len polovičnú dávku.
www.gurman.estranky.sk
Autor: gurmanka | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Ahoj Janka! Nabuduce skusim Tvoju variantu ta cokolada by sa hodila... Mne sa tej vody zdalo tak akurat - lebo puding ma byt nie prilis husty, aby sa dal natriet na smotanu. ale urcite zalezi aj na tom, ake jablka pouzijes.
Ja ho robievam,ale tak,že na cesto dám najprv jablkovú zmes a potom polejem čokoládovou polevou a na koniec šľahačka..až pri konzumovaní koláča...nemusí byť čokoládova poleva stačí dať šľahačku na jablkovú zmes..je výborný... podľa mňa 200ml vody je priveľa.jablká pustia šťavu tak že vodu pridávam postupne podĺa potreby...
vyzerá to byť svieže a dobré+