Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Pre zaciatocnikov |
Spracovane krehke cesto.
Receptov na krehke cesto je vela a ja nemam nejake oblubene, pretoze ho neviem.
Zaklad je vzdy polohruba muka, vajce, maslo, prasok do pecenia a voda.
Ja rozvalkat a preniest na valceku do formy, plat krehkeho cesta skratka nedokazem. Bude to asi tym, ze ho neviem dobre vypracovat. Rozne finty, ktore mi radili, som robila poctivo pri kazdom pokuse. Maslo som vyberala z mraznicky a rychle som ho struhala na muku, alebo maslo z mraznicky som struhala a vypracovavala som cesto nozom, aby sa nic nesteplilo od ruk, alebo pridavala som len vodu s rozupstenych ladovych kociek, alebo spracovavala som velmi rychle, aby som ho neprepracovala.
Zaklad bol vzdy rychle rychle spracovat a nechat postat do druheho dna v chladnicke, a potom ho valkat cez potravinovu foliu. Toto vsetko som robila a niekedy som od zufalstva to cesto vyhodila...naozaj. Ked som sa neustale radila, tak ma vzdy prepadol pocit marnosti, ked som pocula vetu typu...to zalezi aj od toho aka je sucha muka.
A potom som si povedala, ze nekradnem a zacala som ho robit takto.
Pripravim si formu....potriem stuzenym tukom, alebo vytriem olejom, vysypem mukou.
Hrudku studeneho cesta, cez velku slzicku nastruham po ploche formy. Potom prikryjem sackom, alebo foliou a zlahka prejdem malym valcekom.
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Ja ked robím křehké cesto a už je vyvalkané,priložím na nej pečící papier a pomalu jej na nej s těstem omotávam .Přenesu na plech a tam jej zas odbalím.Nikdy se neroztrhne co jak by bylo tenké.
cesto dáme do chladničky na pol hodiny,potom sa ľahúčko prenáša na plech
Korona: Zhoda okolností,dnes som robila klasické linecké a mne sa to vôbec netrhá!? Asi to príliš dlho miesite ! Treba to iba dať dokopy,obaliť trochu v hladkej múke a šup s tým do sáčku a do chladničky po dvoch hodinách vybrať a opatrne vyvaľkať -netlačiť ! Naozaj ,zaujímavé ,ako sa to všetkým trhá,to je snáď začarované,mne sa to fakt nikdy nestalo.Možno to je tým,že mám veľmi studenú aj múku,lebo mám studenú špajzu! Ja neviem
..ja to robím tak, že cesto vyvaľkám na požadovanú veľkosť na doske alebo podložke, rozdelím ho na menšie časti a tie postupne prenášam na plech, potom malým valčekom vyhladím- spojím alebo len prstami popritláčam dobre k sebe. Tento spôsob sa mi veľmi osvedčil a viac sa nenervaťím
mata3636:Ja robím z podobného lineckého cesta jablkový koláč,ale cesto je bez cukru a ide veľmi ľahko vyvakať aj vložiť do pekáča s tým plechom ho aj odkrojím presne do tvaru a iba prenesiem na valčeku .Dávam ho do vyššieho pekáča ,aby sa zmestila aj plnka. Možno pomôže,ten mám od svokry a to bola skutočne dobrá kuchárka Robím z toho cesta s cukrom aj vykrajované linecké koláčiky na vianoce a žiadny problém s tým nikdy nebol?Vlastne som ani nikdy ani iný recept nepoužila. A ja nie som žiadny kuchársky lúmen !!!! Recept na linecké mojej svokry pre jablkový
koláč:150 gr.masla alebo hery,25 dkg.polohrubej múky,2-3 veľké polievkové lyžice vody,l žĺtok,l lyžica rumu -musí byť,prášok do pečiva.Zmiesiť ide to pomaly,ale nič nepridávajte,nakoniec to bude! Rozdeliť na dve a do sáčku do chladničky na dve až tri hodiny alebo do rána /musí byť/. Vezmem jednu polovinu a na pomúčenej doske vyvaľkám netlačiť silno na valček je to studené a rozstrapká sa okraj,vezmem plech otočím ho hore dnom pritlačím na cesto ,urobím odtlačok a keď treba trošku dokrojím nožom.Vyvalkám druhé a urobím to isté,Zvyšky z okrajov zmiesim a dám na bok.Valčekom prenesiem cesto na plech upravím ak treba zvýšený kraj ,dám trochu sladkej strúhanky z piškótov na cesto a potom jablkovú plnku 750 grkto akú má rád ,posypem nahrubo pomletými orechami.Prenesiem druhé zľahka položím a a zo zvyšku cesta urobím radielkom mriežky pod 45 stupňovým uhlom .Namažem koláč bielkom a poukladám jeden rad mriežok,zase namažem bielkom a poukladám šikmo na ne druhý rad,namažem a hajde do trúby na 50 minút na 180 stupňov.Cestíčko na vrchu trošku napuchne a je to super. Na malé koláčiky na vykrajovanie pridám 2 lyžice práškový cukor a ešte pol lyžicu vody, trochu citrónovej kôry /nemusí byť/!
vybusna - stalo sa, recept je pridaný. len dúfam, že sa pod ním nerozvinie debata, že takýchto rcp je tu už kopec. škoda, že som tie veľkonočné koláče nepofotila, ako som pôvodne chcela, lebo som sa s nimi piplala - mala som aj kakaové cesto, tak som do vykrojeného bieleho dala kakaové a naopak, ale tak ma naštvalo, aké boli nedobré, že som zabudla. síce boli nedobré len pre mňa, rodina ma ukľudňovala, že sú výborné. ale darmo, ja už pri surovom ceste som videla, že nebude ono. už nikdy nekúpim múku v akcii, chcela som pár centov ušetriť a potom som celé sviatky dudrala
mata a nechces ten recept napisat a vlozit normalne ako recept?...urcite receptov na linecke krehke cesto nikdy nie je dost
dobrý nápad aj ja s tým mám niekedy problém, ale ako na potvoru to spodné cesto prenesiem dobre a vrchné sa mi potrhá. vždy to ale nejako upatlám. naozaj záleží na kvalite múky. ja napríklad teraz na Veľkú noc som robila linecké zlepované a také suché som ešte nemala. a to pritom recept máme roky po babke. vyskúšala som aj iné, ale stále sa vrátim k tomu svojmu, kto z neho ochutnal, chválil. tak ak chceš, vyskúšaj. je to prepočítané na 1,5 dávky, u nás je jedna málo: 375g hladkej múky špeciál, 75g prášk.cukor, 225g palmarín, 3 žĺtky, 1ks vanilkový cukor, strúhaná kôra z jedného citróna. čítala som, že niektoré ženy dávajú robiť cesto do pekárničky na chlieb. ja sa s tým nebavím, zmiesim rukou, nestresujem, že sa mi cesto oteplí od rúk. neboj sa toho, to cesto to "vycíti" a preto ťa potom zlostí
no...a preto ja nerobievam lepene kolieska, srdiecka a podobne
Milu,Ty žertuješ..ani mi se to vždy nepodaří a musím vyvalovat na 2x-3...dívala jsem se na ten recept a to je vlastně linecké těsto...základ na ten koláč je 1/2 dávky co dělávám já...ale pokaždé ho mám jiné i když suroviny přesně vážím...asi to bude kvalitou mouky nebo tukema vlastně linecké těsto je suché a když ho pak krájíš tak se trochu drobí
nemas evi nejaky dobry recept na toto cesto?
no jasne zeby ta nenapadlo...lebo ty ho dokazes urobit a vyvalkat hned na doske a preniest ako sa patri na valku do formy..na rozdiel odo mna
Tak to by mě nenapadlo těsto první nastrouhat a pak rozválet+1