Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Omáčky | |
Čas prípravy: 10 min |
40 g masla (dva orechy), plna lyzica hladka muka, 125 ml (1/8l) mlieko, 100g struhany syr (skvely by bol Gruyère, ale nam to postacuje aj s nejakym obycajnejsim, alternativa je na vas), stipka soli, stipka struhany muskatovy oriesok, mlete korenie.
V kastroliku s hrubym dnom, pomalicky rozputime maslo, tak aby nezacalo skvrcat, ohrejeme si mlieko.
v masle rozmiesame muku, miesame asi dve minuty, nic nesmie zhnednut. Vlejeme teple mlieko a stale intenzivne miesame pokial nam omacka nezhustne. Potom do macky vlozime nastruhany, alebo na drobno nakrajany syr. Miesame, pokial sa nam syr nerozpusti. Ochutname a podla toho osolime. Pridame mlety oriesok a mlete korenie.
Omacka je hotova. Je krasne kremova a po vychladnuti si drzi tvar.
Omacku pouzivame na zapekanu zeleninu, hrianky, alebo ako dresing. Je o trosku hustejsia ako besamelova omacka trebars na francuzske zemiaky, alebo lazane. tieto jedla potrebuju viac stavnatosti. Pri hriankach by sme si ich mohli zbytocne premocit a dresingy byvaju tiez hustejsie.
Pokial by ste chceli omacku redsiu, tak pridajte viacej mlieka.
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
parada, je to dost rychla priprava, co som pozerala ine recepty, pisali tam, ze sa vari aj 45 min. Robila som ju uplne prvy krat, tak neviem aka ma byt konzistencia, ale u mna sa zjedla, dala som extra porciu syra, tak bola tuha ako kasa
+ paráda ... vyskúšam