Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Torty |
130 - 140g bielka (zvyčajne dávam 3 naozaj veľké bielka z domácich vajec, ak budete robiť z kupovaných vajec, asi budete potrebovať 4 bielka)
170g jemného kryštálového cukru (krupica)
30g práškového cukru
1 lyžička kopcom Solamylu (7g)
1 lyžička bieleho vínneho octu
- šlahačka
- čerstvé ovocie (jahody, maliny, černice, ríbezle)
Najskôr si vyšlahám do tuha bielky (musia byť naozaj tuhé!), a potom zašlahávam po lyžiciach najskôr kryštálový cukor, potom práškový cukor, už len zľahka solamyl a nakoniec ocot. Na papier na pečenie si nakreslím 4 alebo 6 (alebo 8) kruhov podľa toho, koľko kúskov chcem. Papier otočím, aby sa mi čiary neotlačili na Pavlovu, položím na plech a natriem jemne olejom. Cesto jednoducho lyžicou rozdelím a urobím približne rovnaké vyššie kôpky. Rúru si medzitým rozpálim na 170°, vložím plech a stiahnem teplotu na 100°. Pečiem (skôr len suším) 40 min. - 1 hod. podľa veľkosti, a potom nechám vychladnúť v rúre (4 kusy pečiem hodinu, 6 kúskov asi 50min. a najmenšie 8 kusov iba 40 minút). Pavlovi by mali po upečení zostať biele, maximálne chytiť trošku krémovú farbu ako tie moje :)
Tesne pred servírovaním som na ne "naložila" nesladenú šlahačku a čerstvé ovocie. Vhodnejšie je kyslé ovocie ako maliny, ríbezle, jahody. Vôbec nevadí, ak pod ťarchou šlahačky a ovocia popraskajú. Správne upečená Pavlova má mať chrumkavú kôrku (preto sa vkladá do rozpálenej rúry) a mäkký vláčny stred. Môžete si samozrejme urobiť aj klasickú veľkú Pavlovu, ktorá sa krája. Ja robievam radšej takéto menšie, nič nemusíte krájať a lepšie sa to servíruje. Ak budete robiť veľkú Pavlovu, musíte ju piecť (sušiť) dlhšie.
Tento múčnik dostal svoje zvláštne meno po ruskej baletke Pavlova. Na internete nájdete veľa jeho verzií. V niektorých receptoch je solamyl (zemiakový škrob), v iných maizena (kukuričný škrob) a tiež pomer cukru a bielkov je značne rozdielny. Aj keď sa to nezdá, je to pomerne jednoduchý a rýchly zákusok.
Autor: Yanah (Jana) | |
Dátum vloženia: |
5 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Yanah:Včera odskúšané s ovocím broskyňa ,malina a hruška z kompótu v želé : Nedoporučujem ! Yanah máte pravdu "iba čerstvé ovocie a hneď spapkať"!!!Ale vyskúšala som na korpus vytiahnutý z mrazáku dať hneď šľahačku a zmrznuté maliny ,ktoré boli z mrazáku von cca 10 minút a po ďaľších 10 minútach sa to dalo už papkať a nerozmočilo sa to.Bolo veľmi teplo a chutilo to také studené ,ako najlepšia zmrzlinka. Lenže mrazák je prázdny a korpusy si musím znovu upiecť,ach to je život.
Veronika.Hrozna: veď experimentovať s ovocím môžeš koľko len chceš ... budem rada, ak potom napíšeš ktoré ovocie chutilo najviac
Yanah:Pochopila som to veľmi dobre,naozaj som to nevedela,malá katastrofa.Zjedlo sa to,ale nevyzeralo to dobre.
Dá sa použiť trebárs kompót? Mandarínky,alebo ananás ? /Myslím pre rýchle zjedenie?/ Nedalo by sa to ovocie namočiť predtým trebárs do želatíny ,ako keď sa robia košíčky s ovocím?
Veronika.Hrozna: ja dávam iba čerstvé ovocie (keď ho nemám, tak ich radšej nerobím) ... šlahačku a ovocie dávam na upečené korpusy až tesne pred servírovaním (len na toľko kusov, koľko zjeme) ostatné nenazdobené korpusy nechám v chladničke ...
Yanah: Sú skutočne výborné,ale dala som na ne rozmrznuté maliny z mrazáku a nebolo to celkom košer.Celé sa to tak nejak napilo z tej šťavy a zmaklo. Asi sa to musí iheď po urobení zjesť.Dnes som kúpila čerstvé maliny na tie korpusy vytiahnuté z mrazáku a to bola teda dobrota, dobrota,dobrota
Hella:Z mrazáku som ich vytiahla ,ako čerstvé .Musia sa zmraziť na tácke a zmrznuté zavrieť do krabičky. Po vybratí som ich uložila na tanier a rozmrzli bez poškodenia. Všetky zákusky vždy po vybraní z mrazáku nenechám v tej krabičke ,ktorá bola v mrazáku,ale dám na tanier!
Nikdy do mrazáku - zvlhnou a rozmočí se. Ale bodík +6 ano!
Yanah:Ja som to tušila,že nikdy žiadne do mrazáku nezostali !Tak to dobre vyzerá,že sa vôbec nedivím.
Patricie ... Veronika.Hrozna ... Iljusa ... ďakujem
Veronika.Hrozna: ja som ich ešte nikdy nedávala do mrazničky, ak skúsiš daj vedieť ...
Kdybych mohla, pošlu více bodů - tento moučník miluji
Výborný receptík,určite vyskúšam.Skúsil niekto ten upečený korpus zamraziť? Bolo by to fajn mať v mrazáku zásobu takýchto kúskov.Ak nie, vyskúšam a napíšem,ako to dopadlo.
Krásné+
vybusna ... to video je krásne
ja som ešte vygooglila, že túto tortu pre ňu upiekol šéfkuchár hotela vo Wellingtone (Nový Zéland) v roku 1926, keď tam bola ubytovaná počas svojho turné a pomenoval ju po nej. Vraj sa inšpiroval jej nadýchanou baletnou sukňou ...
vybusna, Bahula, evi hubová ... ďakujem
Jani,zase děláš chutě-opět krásný moučník i foto+3
Milu
Úpně mám na to chuť +
urcite budu krehke ako samotna baletka
http://www.youtube.com/watch?v=QMEBFhVMZpU&feature...