Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Zaváraniny |
Džem alebo lekvár: 1kg očistených dulí, 1kg kryštálového cukru, cca 200ml vody
Kompót: očistené dule, cukrový sirup (1l vody + 500g cukru), 1 klinček do každého pohára
Dulový džem alebo lekvár:
Pekné žlté dule očistím handričkou od chĺpkov, umyjem, ošúpem a nakrájam na menšie kúsky a hneď ich hádžem do misky s vodou, aby veľmi nezhnedli (pozor na ruky, dule sú veľmi tvrdé). Očistené dule odvážim, dám do hrnca a podlejem vodou, pridám cukor a opatrne za občasného miešania uvarím úplne do mäkka. Ovocie trochu zmení farbu, ale to vôbec nevadí, tak to má byť. Nechám povychladnúť a rozmixujem ponorným mixérom úplne na jemno (robievam vždy z viacerých kíl ovocia naraz a polovicu rozmixujem na hladko a druhú nechám aj s malými kúskami ovocia). Potom ešte znovu krátko prevarím. Džem treba stále miešať a variť radšej pri nižšej teplote, aby vám neprihorel a príliš nestmavol. Ja to robím odhadom, už podľa farby a hustoty vidím, či je hotový. Horúci džem naplním do menších čistých suchých pohárov, zaviečkujem a dám do vyhriatej rúry. Rúru rozohrejem na 200°, horúce naplnené poháre naukladám na plech, vložím do vyhriatej rúry a po cca minúte rúru vypnem a poháre nechám v nej vychladnúť. Robím to takto so všetkými domácimi džemami a lekvármi. Do džemu dávam iba cukor, pretože dulový džem má sám o sebe veľmi zaujímavú a výraznú chuť aj vôňu. Už som experimentovala aj so zázvorom, badiánom alebo citrónom, ale vrátila som sa k tejto rokmi overenej jednoduchej klasike. Nikdy som nevedela, aký je rozdiel medzi džemom a lekvárom - takže džem by vraj mal obsahovať aj kúsky ovocia a lekvár je rozmixovaný úplne na hladko.
Dulový kompót:
Dule poutieram handričkou, umyjem, nakrájam aj so šupkou na osminky, ktoré hneď hádžem do misky s vodou, aby nezhnedli. Šupku dávam dole jedine v prípade, že je veľmi škaredá. Naukladám do pohárov a zalejem vriacim cukrovým sirupom, zaviečkujem a sterilizujem cca 20 - 25 minút na cca 85° - 90° (dule sú dosť tvrdé ovocie). Jediný problém je odhadnúť množstvo cukrového sirupu, raz si ho uvarím veľa, raz málo.
Dula je zaujímavé a menej známe ovocie, surové plody sú nejedlé pretože sú veľmi trpké. Preto z dulí robievam hlavne kompót a tiež lekvár alebo džem, ktorý používam napríklad do buchiet, koláčov alebo aj do vianočného pečiva ...
Autor: Yanah (Jana) | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Zdravím ľudkovia! My budeme mať dule, zatiaľ sú ešte stále na strome, dozrievajú, ale nespotrebujeme ich všetky a bola by škoda, keby pošli. Mal by niekto záujem odkúpiť si?
dobrý nápad s tým pečeným čajom ... tento rok už dule nemám
Dule používam aj do pečeného čaju.