Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Muffiny | |
Počet porcií (kusov): 24 |
Na cesto:
2 vajcia,
60g práškového cukru,
50ml oleja,
60g bieleho jogurtu
120g hladkej múky
1čl prášku do pečiva,
1/2 čl škorice,
štipka kardamónu (nemusí byť),
50g postrúhanej horkej čokolády,
6 nugátových kociek (ja som použila čokoládu plnenú nugátom, napr. Milka)
papierové košíčky, zdobenie (ja som mala hviezdičky + práškový cukor)
Na nugátový krém:
50g nugátu (nugátová čokoláda, nugátové bonbóny...)
50g masla
50g smotanového syra (použila som nátierkové maslo bez príchute)
Najprv pripravíme cesto:
1. žĺtky oddelíme od bielok
2. ku žĺtkom pridáme prášk. cukor, vymiešame do peny
3. pridáme olej, jogurt, zamiešame
4. zmiešame múku, prášok d.p., postrúhanú čokoládu (jemné strúhanie), škoricu a kardamón
5. zmes preosejeme cez sito do tekutej zmesy žĺtok, oleja a jogurtu
6. zmes premiešame metličkou, aby sa dobre spojila
7. z bielok vyšľaháme sneh. Pridáme ho do cesta (zľahka vmiešame)
8. cesto vlejeme do košíčkov (môžete použiť aj kovové košíčkové formičky, ja som použila plech na muffiny a papierové košíčky, aby to držalo tvar)- naplňte zhruba do dvoch tretín
9. nugátové kocky/čokoládu/bonbóny nakrájame na menšie kúsky (tak, aby do každého košíčka išiel jeden kúsok, napríklad ja som mala čokoládu, a do každého košíčka som dala 1/4 kocočky)
10. dáme piecť do rúry, 10 minút na 180 stupňov
Pripravíme si krém:
11. nad parou rozpustíme nugát (hrniec s vodou na sporák, na hrniec položiť kovovú misku s nugátom a počkať, kým sa rozpustí)
12. kým sa nugát rozpustí, zľahka našľaháme maslo so syrom (nátierkovým maslom), len tak, aby sa spojili (môžete pokojne použiť aj vidličku)
13. keď je nugát rozpustený, dáme ho trochu zachladiť - ja som si do dresu napustila studenú vodu a misku s nugátom na chvíľu do vody ponorila. Chladíme len chvíľku, nugát má zostať tekutý, ale nie horúci, skôr vlažný.
14. zmiešame nugát so zmesou masla, vymiešame na hladký krém
Dozdobíme:
15. na vychladnuté koláčiky dáme krém (použijeme cukrárenský sáčok na krém, alebo - ako v mojom prípade - mikroténový sáčok s odstrihnutým rožkom)
16. dozdobíme posýpkou, cukríkom alebo inými ozdobami
17. posypeme práškovým cukrom (vyzerá to naozaj efektne, ako zasnežené)
Zdroj - časopis dobré jedlo.
V časopise, ako aj v iných receptoch sa píše, že sneh z bielok sa má do cesta vmiešať až na záver. Ja som s tým vždy mala problém, pretože múka s tekutými prísadami vytvorila hustú masu, ktorá sa ťažko vymiešávala s bielkom (a ešte k tomu zľahka). Moja stará mama - cukrárka mi poradila, že to tak nemám robiť, že to mám miešať naraz. Tak to aj robím, a môj život je jednoduhší - a koláčom to tiež neublížilo.
Autor: vietnamka (Radka Zamborova) | |
Dátum vloženia: |
8 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Týna:dobry den, no, ja nie som najaky cukrar specialisa, takze uplne dobornu radu asi nedam. Ale vacsina muffinov, ktore som robila ja (podla receptu), obsahovali jogurd alebo zakysane mlieko. Chutovo mi to cesto pride trochu hutnejsie, ako pri beznych kolacoch, ale ci to je sposobene naozaj jogurtom, to neviem .
Dobrý den, potřebovala bych radu,
projíždím už asi týden různé recepty a v některých se do muffinů (jako zrovna do tohoto) přidává yogurt nebo zakysaná smetana. Je v tom velký rozdíl oproti klasickým muffinům bez yogurtu?
+ krásne koláčiky ten nugátový krém určite vyskúšam
Radka, aninky sú výborné anízové kolieska, recept nie je môj, na české topky ho dala Hela22, dlho som hľadala tieto koláčiky môjho detstva, mama mi zomrela priskoro, nestihla som sa to naučiť od nej. Veľmi ma potešilo, že sú také isté. Recept je na českých topkách: vánoční cukroví - aninky. Tvoj spôsob konzumácie husacej masti musí byť príjemný
Moc pěkné+
amalia, som rada, ze si vyskusala . Na zdobeni nezalezi, podla mna staci miska mafiniek a miska s kremom, ktoru vytieras mafikmi :)) (tento trik pouzivam pri plechu s husacou mastou, co zostane po peceni husi
A co su to aninky? V tvojich receptoch som nenasla
krásne...
Mafinky som včera napiekla, už sú fuč, moji chlapi sú na sladké ako ďasa nepriberú a nepriberú vraj ich môžem upiecť aj inokedy... ani fotky som nestihla, ale to nič, tvoje zdobenie, radka, nemám šancu tromfnúť Dala som do nich milku podľa tvojej rady, nechcelo sa mi behať po obchodoch za nugátovými bonbónmi.
krásné+4
amalia, no, v recepte, ktory som pouzila, bolo "nugatove bonbony". Osobne si myslim, ze mysleli tie, co su v bonboniere Zlaty nugat. Ale mne to prislo zbytocne drahe, tak som kupila velku Milku plnenu nugatom a orieskami. Mohla by si pouzit aj nugatovu cokoladku od Figara, neviem, ako sa vola, ale je taka mala, podobna ako Rumba. Podla mna to ale mozes urobit aj s obycajnou cokoladou.
vietnamka: mamička je šikovná!
krááááááásne mafinkymňam dnes v noci som upiekla 100 aniniek, ale moji chlapi si takmer všetky rozobrali do roboty, tak vyskúšam tvoje mafiny. nugátom myslíš tie čokoládky, čo sa im u nás hovorí nugát, však? nie tzv.turecký med. +3
cathleen, dakujem . Zdobenie od maminky
krásné a vypadá to, že i moc chutné! Také chci mít život jednodšší, příště zkusím sníh vmíchat podle tebe. Díky za radu!
mne to povedala, ked sme u nej robili babovku.. ja som tam chcela vmiesat sneh az na zaver, a ona vravi, ze naco, nech ho tam rovno dam.. tak ti ma to potesilo, lebo som to zmiesala raz dva. Ono, to asi mozes ako delia vmiesavat ten sneh, ale nedaj tam naraz vsetku muku. Na striedacku, najprv trochu muky, zamiesat, potom trochu snehu, zamiesat.
radka krasne ich mas...ale naozaj....som ta teba hrda.
a este k tomu snehu...akoze ho vmiesas naraz, mne to nikdy nepovedala...ale je pravda, ze ja som sa ani nikdy nepytala.
ja vmiesavam tak ako ma delia smith naucila...vrezavat sneh do tej masy a pretocit