Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Vianocne pečivo - Pečené | |
Počet porcií (kusov): 30 ks |
210g hrubej múky, 100g masla, 75g práškového cukru, 70g mletého maku, štipka soli, 1 malé vajce
- práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom na obaľovanie
Všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce musia byť úplne studené z chladničky). Cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a rukami vytvarujem valček, nakrájam na rovnaké kúsky a z každého urobím rožtek. Toto cesto nedávam zachladiť, pretože potom sa rozsýpa pod rukami (hrubá múka a mak robia svoje). S cestom sa trochu horšie pracuje, ak by ste ho mali naozaj veľmi mäkké skúste ho predsa len dať na chvíľku zachladiť. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávajte ich veľmi na husto, pri pečení ešte trochu narastú. Ja mám plech 40 x 30cm a dávam piecť 20 rožtekov naraz (5 radov po 4 ks ). Piekla som na 200° asi 9 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rožteky by aj po upečení mali zostať pekné bledé. Tesne po upečení sú veľmi krehké, preto ich nechám na plechu trochu povychladnúť a potom ich (ešte horúce) obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom. Mak môžete dať aj biely, ale rožteky budú mať úplne inú chuť (biely mak chutí tak trochu po orieškoch, preto sa aj kedysi používal ako lacná náhrada za orechy a mandle).
Autor: Yanah (Jana) | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
vybusna ... Patricie ... evka hubova ... ďakujem
Patricie: ak máte radi mak, budú vám chutiť
evka hubova: biely mak som kúpila v bioobchode so zdravou výživou a lacný teda veru nebol
Kdysi dávno jsme doma bílý mák pěsovali a pekli z něj taky cukrovíteď ani nevím jestli jej dostane koupit3
Udělala jsi mi velkou radost s receptem. Určitě je vyzkouším. Vypadají velice pěkně, ale to tvé recepty a fotky vždycky.
yanah...ja nemam slov