Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Slané pečivo | |
Počet porcií (kusov): 1 bochnik |
1 liter hladkej muky
1/2 litra vody
1 CL susene drozdie
2 CL sol
Nadoba na pecenie s priemerom max 20 cm.
Muku dame do misy, pridame k nej drozdie a sol. Lyzicou premiesame.
K muke vlejeme vodu.
Lyzicou vodu zapracujeme do muky…ziadne miesenie…len ju jednoducho zapracujeme…trva to max 1 minutu….ruky do tej zmesi ani nestrkajte…je to zbytocne.
Niekedy je to cesto redsie, niekedy hustejsie…zalezi podla muky…vobec nech Vas to netrapi..ake je take je.
Misu zakryjeme a dame na teple miesto na 12 hodin
Po 11 hodinach vyberieme formu v ktorej budeme piect…ja peciem v okruhlej mise z jenskeho skla…ma priemer hore pri drzadlach 20 cm. Z mojho prveho pecenia tohoto chleba mam veselu prihodu. Ja som myslela, ze aky obrovsky pecnisko ja idem upiect. Tak som si vybrala najvacsiu rajnicu z hrubym dnom, ktoru som doma mala….tu skoro vobec nepouzivam, lebo je velka velka. Dala som tam cesto a upiekla som taku chlebovu placku…kto cital knihu Vajce a ja…tak presne uz viem ako sa citila nasa hlavna hrdinka, ked priniesla svoj chlebovy nepodarok k napi Kettlovej a drzala si ho na hrudi ako neduzive dieta. Presne tak som sa aj ja citila. A to vsetko, ze forma bola velka. Takze mame vybratu formu (moze byt aj hrniec) Ruru zapneme na najvyssi stupen zdroja tepla a vlozime do nej tuto SUCHU formu…nevymazuvame, nekropime….musi byt sucha a cista. Formu nechame v rure rozpalovat 45 minut.
Ked mame formu uz rozpalenu, odkryjeme nadobu a vidime, ze cesto je plne malych bubliniek.
Vyberieme nadobu z rury…je horuca….!!!! Cesto pomocou stierky prelozime do nadoby..suchej. Vobec si nerobte starost s tym, ako to cesto v tej nadobe vyzera. Neupravujte ho, netraste s tym…akurat si popalite ruky a tomu cestu je to uplne jedno. Ako padne, tak nech tam je. Pracujeme rychle, aby sme stratili co najmenej tepla.
Prikryjeme alobalom….takym nacechranym, pretoze cesto sa zodvihne. A dame piect do rury…teplota je stale na najvyssom stupni, ta sa nebude menit pocas celej doby co sa chlieb upecie.
Po 30 minutach dame alobal dolu a nechame zapiect na cca 20 minut do tmavozlatej korky.
Po zapeceni chlieb vyberieme a vyklopime hned z formy. Nechame vychladnut.
thttp://chalupnikovi.com/recepty/?p=1118ento (s fotopostupom) a moje dalsie recepty najdete na
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
9 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
zvalka: hm...ja neviem...skus este raz a trochu viacej vody....sama si to uz potom vychytas, a budes to mat v ruke.
Chcem sa spýtať...chlebík mám krásny, len cesto je trošku ťažšie...nie je taký nadýchaný...mala som do cesta pridať viacej vody?
betka11: jaj betka...aku velku radost si mi urobila....a si predstav, ze ten nestastnik milan, ho este vobec nepiekol....zato ja ho peciem cca 4x do tyzdna
vybusna ďakujem za chutný rcp piekla som,bola u mňa moja 85 ročná mama a tá sa napiekla chleba až-až,okomentovala to: som len strašne zvedavá aký to bude chlieb keď to dobre nevymiesiš čakala na druhý deň ako male dieťa kedy ho budem piecť a vyberať s rúry a keď sa dal už krájať tak ma súrila veď už môžeš odkrojiť dám si ho ešte vychladiť skonštatovala že je chutný a ona sa tolko pri ňom kedysi narobila
Zkusím ho teda taky poprekládat Pořád nechápu, k čemu je to dobré,ale asi to tak má být
BILKOVAI: no ja som sa riadila tym videom. On ten chlapik tam po vyklopeni na dosku, to cesto prekladal. V tej mojej mise co to kysne sa to neda prekladat. preto to vyklopim na dosku.
Teraz som na slovensku a prave som zarobila cesto, tu mam aj sirsiu misu, tak to skusim poprekladat priamo v mise.
sa mi paci ake konstruktivne otazky kladies a vazne to myslim
Krásný ..+1 Jen se zeptám, proč se nemůže vyklopit z mísy, ve které kynulo těsto přímo do rozpálené nádoby? Proč se nejprve vyklopí na desku a z desky potom přendává do hrnce?
Tak tenhle je ukázkovej
Nádhera Určite je aj chuťovo výborný, len doň zahryznúť Určite vyskúšam +6
to je kráásný chlebík5
vietnamka:urcite sa mu podari...ved vidis ake je to velmi lahke
Milan, dufam, ze sa ti chlieb podari
Chleba je krásný +