Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Polievky | |
Čas prípravy: cca. 3 hodiny | |
Počet porcií (kusov): cca. 4 litrovy hrniec |
-3x kuracie stehna dolne (prip. polovica mensieho kurcata, alebo 4 kuracie stehna , prsia samotne nie, su velmi suche) aj s kozou!
-1x cervena svieza paprika (ak nemate, kludne moze byt aj sterilizovana kapia)
-3x vacsia mrkva
-1x velky petrzlen
-4x mensie sampinony
-polovica flase/konzervy bambusovych vyhonkov
-pikantna pasta sambala oelek (maju ju v Bille medzi exotickymi potravinami, ale da sa nahradit kludne feferonovou pastou)
-skoro ¾ flasky pravej cinskej tmavej sojovej omacky (maju ju napr. v Tescu zasa v tej polici s exotickymi potravinami, je to mala flasa, ktora ma strieborno-cerveny obal a je na nej napisane: Pearl River Bridge Dark)
-skoro cela flaska ryzoveho octu (maju ho v Bille v tych policiach, kde maju exoticke potraviny, ma cerveny vrchnacik a znacka je Tao Tao a je to 3% ocot, ak nezozeniete tento, podla mna mozete pouzit aj od inej firmy, ale musi byt urcite ryzovy, ja stale varim len z toho Billoveho)
-1x cele balenie zeleninoveho bujonu (najlepsie sa mi osvedcil od Knorr)
-1/2 neudeneho tofu
-par Shitake huby (maju aj v Bille medzi susenym ovocim aj v Tesco, po nasom sa to vola huzevnatec jedly)
-par hub Judasove ucho (maju aj v Bille medzi susenym ovocim aj v Tesco, po nasom sa to vola uchovec bazovy)
-3PL ustricovej omacky (maju ju aj v Tesco aj v Bille)
-2PL rybacej omacky (maju aj v Tesco)
-2PL hubovej sojovej omacky (maju aj v Tesco)
-1cm cerstveho zazvoru
-1x vajce (do 4 litrov naozaj staci jedno, aj ked sa to mozno nezda)
-polovica balenia zemiakoveho skrobu Solamyl (iba Solamyl, nie Majzena ani ine nahrady!)
-pazitka (ja pouzivam susenu z Lidl, je po 5 minutach v polievke na nerozoznanie od cerstvej)
-do hrnca dame do cistej studenej vody varit umyte kurca aj s kozou a varime aspon hodinu a pol (cim dlhsie varime, tym lepsie, pusta to prave ten super gliz, ktory potrebujeme)
-hned na uvode hodime do vody ku kuratu 4 kocky bujonu, miesame, kym sa bujon nerozpusti
-na zaciatok vlejeme asi 10 PL sojovej omacky a asi 6 PL ryzoveho octu a 1 plnu cajovu lyzicku feferonovej pasty, 3PL ustricovej pasty, 2PL hubovej omacky, 2PL rybacej oomacky (na zaciatok to staci, potom budete postupne dochucovat po lyziciach tolko, aby vam pomer chutil)
-po hodine a pol vsypeme na drobucke kococky pokrajane (ale naozaj na malilinke, moj chudak manzel pri tom vzdy stravi aj 3 hodiny :) mozete si pomoct, ak mate ten sekacit elektricky na cibulu): sampinony, cervenu papriku, bambusove vyhonky, polovicu tofu, zazvor, pridame huby, ktore si nezabudneme tak pol hodinu predtym namocit do studenej vody, pozor, velmi napucia, preto s tym treba pocitat pri mnozstve
-varime dalsiu hodinu
-maso vyberieme, kozu zahodime a rozoberieme masko na uplne drobucke vlasky t.j. na marne kusy :)
-vhodime spat do hrnca
-ochutname a pridame podla potreby a chuti bujón (pozor, je to jedine korenie, nedavame nic ine ani sol!), sojovu omacku, ryzovy ocot a feferonovu pastu
-ked to ma uz taku chut, ako si zelame, do malej misky dame studenu vodu (musi byt uplne studena, inak sa nam skrob zrazi a narobia sa len take gumove halusky) a do nej asi 3 kopcovite PL Solamylu, poriadne do roztopenia miesame a potom za staleho miesania vlievame do vriacej bublajucejpolievky (chvilu asi 10 minut varime a miesame, aby sa solamyl nepripalil na spodku hrnca, ak sa nam po 10 minutach zda malo husta, opakujeme postup s vodou, skrobom a miesanim, az kym nema polievka taku hustotu, aku si zelame)
-na uplny zaver (pamatajte, najskor ide skrob, az potom vajce, keby ste to urobili naopak, tak si celu polievku zakalite)si do misky rozbijeme vajicko, rozstrudlujeme ho vidlickou, aby sa pekne spojil bielok so zltkom, a pomalicky po tenkom pramienku vlievame do vriacej bublajúcej polievky bez miesania (musi vriet a hadzat bublinky, lebo tie robia to, ze z vajicka bude taka ta plachticka) NEMIESAME!! v hrnci nerozbite ani nemiesajte uz naliate vajicko!!
-nechame 2 minuty prejst varom a odstavime
-vsypeme 2PL pazitky
Polievocka je najlepsia na druhy treti den, nam sa to velmi zriedka podari :) Dobru chut :)
Kedze s manzelom tuto soplovitu :) pikantnu polievku priam zboznujeme, vzdy ju robime do najvacsieho hrnca, ktory doma mame - 4 litre. A nadejame sa, ze ked nam z nej zostane, dame par porcii do mrazaku a potom si len tak hocikedy, ked nam pride na chut bez roboty zohrejeme a spapame. Zial, to sa nam este ani raz nepodarilo, pretoze cely ten hrniec mame za jeden den zjedeny - na posedenie kazdy zbasti kludne aj 8 misiek :)
Receptov na tuto polievku najdete na webe milion, ci su chutne a ci nie neviem, ja mam ten svoj odpozerany a presne zdokumentovany od kucharov z cinskej restiky, ktoru mali moji rodicia v prenajme a tak som mala moznost odhalit vela tajomstiev z ich uzasnej kuchyne.
Podstata tejto polievky spociva v 2 zakladnych veciach:
1. cim dlhsie sa vari, tym je lepsia
2. musite pouzit vylucne ich suroviny, akonahle pouzijete nahradu, stane sa to, ze sa velmi chutovo odchylite (ako moja mladsia sestricka, ktora vsetko urobila zo surovin, ktore mala doma po ruke a z ostrokyslej bola taka ako povedal moj manzel celkom dobra cinska sosovicova polievka :))
Autor: saska zimova | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
saska zimova: ahoj, dakujem za odpoved aj ked si mi neodpovedala na otazky. Polievku som robila, mne a mojim rodicom chutila, ale nebolo to ono. Je tam velmi vela surovin a je velmi tazke uhadnut ten spravny pomer ak je v recepte napisane najprv 2-3pl a potom to dochutime...
prosim ta, ked to budes varit nabuduce, mohla by si si tie mnozstva zmerat? aspon priblizne. pretoze ked som to robila ja, tak som narazila na dost nejasnosti, prva a dolezita tam bola, ze si neuviedla mnozstvo vody. Pisala si sice o 4 litroch, ale potom som sa docitala, ze to hrniec mal 4litre, takze vody davas kolko 2l? aby sa ti zmestili ostatne veci a kolko zazvoru? a kolko toho bujonu?
prosim, prosim, mohla by si to doplnit? dakujem
Yanah: dakujem pisem recepty starym rodicom, takze viem, ako je dobre, ked je postup komplexny a kompletny
ercicka: dakujem ericka, rado sa stalo, varenie milujem a varim a peciem straaaasne rada a tesi ma, ak si niekto podla mojho receptu pochuti a za tie roky varenia som si povymyslala kopec receptov, ktore chcem konecne tento rok spisat do kucharskej knihy
+ pridávam sa k ercicke ... krásny a veľmi pekne a podrobne rozpísaný recept
Boh ta zehnaj za tento recept, milujem tuto polievku v cinskych restikach a vyzera to, ze si ju uz budem moct urobit aj doma a si uzasna, ze si to tu tak vsetko rozpisala, hlavne to, kde co dostat kupit, a ze to vobec dostat kupit aj beznemu smrtelnikovi a nemusime si objednavat cez internet!!! dievca, ani nevies aku radost si mi ty urobila!!!!
este par otazok:
-mozem pouzit miesto tvojej sojovky aj kikkoman?
- cele balenie bujonu je kolko kociek? lebo su aj väcsie, aj mensie balenia