Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Bezmäsité jedlá | |
Počet porcií (kusov): cca 30ks |
250g suchy cicer, 1 velka cibula, 4 struciky cesnaku, velka lyzicka rimska rasca (cumin, kumin), lyzicka mlety koriander, lyzicka sol, 4 lyzice nasekanej petrzlenovej vnate.
cicer namocime na 24 hod. do vody, obcas vodu vymenim. ratajte s tym, ze cicer svoj objem ztrojnasobi.
V niektorych receptoch na internete namacaju cicer 12 hod, ja som ho mocila dlhsie.
Cibulu a cesnak ocistime.
Cicer zlejeme, trochu vody si odlozime.
Cicer, cibulu a cesnak rozmixujeme na jednoliatu masu, ak je velmi sucha tak pri mixovani ju nariedte vodou.
Do masy pridame kumin, koriander, sol a nasekany petrzlen. Vymiesame.
Robime gulky velke ako pinpongova lopticka a opecieme ich v horucom oleji zo vsetkych stran, tak aby boli na povrchu hnede.
(ja som ich robila vo fritke a velmi mi to ulahcilo pracu)
Hotove gulky su chrumkave, vobec nie su mastne.
Falafel sa podava s nakladanou zeleninou, cerstvou zeleninou, chlebom a studenymi omackami.
Falafel je velmi oblubene jedlo na Blizkom Vychode. Podla obrazkov na internete som videla ze falafelom a cerstvou zeleninou si plnia arabsky chlieb a poleju to omackou tahini. Netusim ako chuti omacka tahini a mozno budeme vyzerat ako barbari, ale moj muz si velmi pochutil ked som mu tam dala chrenovo smotanovy krem.
Robila som to prvykrat a mozno som urobila nejake chyby, ale v kazdom pripade, je to bajecne bajecne bajecne jedlo. A znovu budem vyzerat asi ako barbar, ale viem si to uplne jasne predstavit ako to budem jest zajtra so zemiakmi.
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
žiadne ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Tahini je sezamová pasta a robí sa celkom jednoducho. Ja to robím asi z 1/2 kg sezamových semien. Sezam vysypem na plech a dám mierne do zlatista zapiecť v rúre. Pri teplote cca 150-180 stupňov, no treba dávať pozor, aby nezhorel, lebo potom bude horký. Mal by mať takú svetlo zlatistú farbu. Potom dám sezamové semeno do mixéra, pridám 2-3 PL olivového oleja, 4-5 strúčikov cesnaku, šťavu z jedného citróna a dobre rozmixujem. Konzistencia musí byť asi ako arašidové maslo. Sezamová pasta (tahini) sa pridáva do Humusu (houmoce) je to veľmi dobrá a zdravá cícerová pomazánka a konzumuje sa s pitou - arabským chlebom. Ak bude záujem, môžem pridať niekedy aj originálne recepty. Sezamová pasta - Tahini aj keď jej urobím viac sa v zaváraninovom uzavretom pohári dá v chladničke držať aj 1-2 mesiace. Na vrch pohára dám jednu PL olivového oleja. Ja som ju pomaly vyjedal po lyžičkách aj samotnú, tak že sa zjedla do mesiaca. Sezam je veľmi zdravý!!!!! Tu je pár užitočných inforačných linkov:
http://www.bioletnany.cz/news/sezam-pro-zdrave-kosti-vlasy-a-dlouhy-zivot/
http://pi-centrum.e-shoper.net/clanky/173-sezamove-seminko---zasoba-vapniku/
http://zabavicka.sk/brucho/sezam-najstarsie-korenie-na-svete-s-blahodarnymi-ucinkami/
mila vybusna, omacka tahini je v podstate nic extra ma to taku trpko sladku chut ja ked sa da tak si tu vzdy pytam falafel bez tejto omacky :)
ale smotanovo chrenova moze byt super vyskusam