Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Torty |
na 1 korpus:
- 4 vajcia
- 4 lyžice polohrubej múky
- 4 lyžice práškového cukru
- 50 ml oleja
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 2 lyžice kakaa
- lekvár/džem (akýkoľvek, lepšie sú mierne kyselé, napr. ríbezľový)
krém:
- 350 g čokolády na varenie
- 2 šlahačkové smotany (najlepšie po 250 ml)
Na tortu budeme potrebovať upiecť 3 korpusy, samozrejme sa dajú piecť naraz vo forme, ale pečenie jedného netrvá vôbec dlho a aspoň sú potom rovnaké a nemusím sa strachovať, či budem vedieť korpus rovnomerne rozkrojiť na tri časti. Na korpus si z bielkov ušľaháme sneh, pred šľahaním pridáme do bielkov štipku soli. Pred ušľahaním pridáme preosiaty cukor a ešte šľaháme dotuha. Potom postupne pridávame preosiatu múku, žĺtky s kypriacim práškom, kakao a olej. Cesto dáme do vymastenej a pomúčenej formy (na spodok môžeme dať papier na pečenie, ľahšie ho potom z formy vyberieme) a upečieme. Takto pečieme aj zvyšné dva korpusy.
Krém: Čokoládu polámeme, nadrobno posekáme a dáme do misky. Jednu smotanu dáme zohriať, ale nemala by vrieť. Keď je horúca, pridáme ju k čokoláde a vymiešame ju s čokoládou dohladka. Keď nám zmes vychladne, tak môžeme začať šľahať. Pri šľahaní pridáme aj druhú smotanu. Nemusíme sa báť, ak to bude trvať dlhšie, kým sa krém ušľahá a zároveň dávame pozor, aby sme smotanu neprešľahali. Krém dáme stuhnúť do chlaničky. Lepšie sa nanáša neskôr na tortu, hlavne v tom prípade, ak sa nám krém dostatočne neušľahal. Smotana v chladničke vždy stuhne. :)
Už nám zostáva len potrieť korpus s lekvárom a následne s krémom a takto na seba vrstviť aj zvyšné dva korpusy. Necháme si krém aj na potretie vrchného plátu i bokov torty.
Ak nemajú korpusy rovný povrch, ľahko ho zarovnáme ostrým nožom.
Marcipán na tortu som robila podľa tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/marshmallow-fondan-na-potahovanie-tort-falosn/8131-recept.html. Najlepšie je ho robiť vtedy, keď ho už na aspoň pár hodín tuhnúcu tortu ideme nanášať.
Ružičky nie sú nejak extra dokonalé, robila som ich druhý krát, no tento krát to bolo podstatne lepšie. Robila som ich tak, že som si spravila malý valček z marcipánu (akúsi slzičku) a potom som obyčajným vykrajovacím kolečkom (použila som malé na vnútorné lístky a väčšie na okrajové)vykrajovala z rozvaľkaného marcipánu lupienky a obtáčala a tvarovala okolo slzičky. Treba ich nechať stuhnúť a sú krajšie, ak si naolejujeme ruky, pri hnetení hmoty. Taktiež odporúčam naniesť trochu oleja aj na valček, pri vaľkaní hmoty, vôbec sa potom nelepí a je lesklejšia :)
Do ružičiek som zospodu zapichla špáradlo a zapichla do torty a srdiečka som prilepila trochou rozšľahaného bielka.
Autor: monikakrilek (Monika) | |
Dátum vloženia: |
6 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
krásna +
krásna torta aj ozdoba +1
eva hubova: Ďakujem pekne
amalia: ďakujem pekne :) mám aj nejaké iné torty, tak ich sem môžem niekedy hodiť. Ďakujem za milé uvítanie :)
Moc hezký dortík
Monika, až teraz som si všimla, že si na topkách nová. A hneď s takou krásnou tortouTak vitaj, teším sa na tvoje ďalšie recepty
ďakujem :)ten marcipán sa musí rozvaľkať na o dosť väčšiu plochu ako je celá torta, potom sa ľahšie zarovná, mne sa to tam na okrajoch aj tak polámalo, tak som tam dala tie bočné srdiečka :)
to zdobenie nemá chybu+1