Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Pre zaciatocnikov |
0,25 l vody, 90 g margarínu, 140 g polohrubej múky, 4 vajcia, štipka soli na sladkú verziu pridáme 1 vanilkový cukor
Vodu so štipkou soli a margarínom privedieme k varu. Keď začne vrieť, stiahneme oheň, naraz vsypeme múku a ihneď miešame. Cesto miešame dovtedy, kým sa prestane chytať stien hrnca. Odstavíme, necháme trocha prechladnúť a potom po jednom vmiešame všetky vajíčka ( na sladkú verziu aj vanilínový cukor ). Ďalšie vajíčko nepridávame, kým predchádzajúce nie je dôkladne vmiešané do cesta. Najlepšie je použiť ručný šľahač. Čo s odpaľovaným cestom : a) Z cesta vytláčame na plech venčeky, piškótky alebo môžeme tvoriť veterníky, labute, srdiečka a pod. Pečieme v horúcej rúre, ktorú po 5 min stiahneme na 200°C. POZOR – počas pečenia sa nesmie otvárať rúra ! Upečené odpaľované cesto plníme napr. pudingovou náplňou. b) Odpaľované cesto môžeme vysmážať – v hrnci zahrejeme cca 1,5 litra fritovacieho oleja a z cesta vykrajujeme lyžičkou hrudky alebo ozdobnou striekacou pištoľou vytláčame do oleja prúžky cesta. (Cesto môžeme obohatiť tiež napr. hrozienkami) Vysmážame z oboch strán dozlata a potom zákusky vyberieme z oleja a osušíme na servítke. Môžeme obaliť v škoricovom cukre. c) Tvary z odpaľovaného cesta možno plniť na slano, vtedy vynecháme vanilínový cukor, a pečieme podľa bodu a) najlepšie v tvare malých veterníčkov alebo venčekov. Plníme napr. syrovou, salámovou alebo cesnakovou náplňou či obľúbenými pomazánkami.
Autor: tejaja | |
Dátum vloženia: |
žiadne ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
K receptu nejsou žádné komentáře.