Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Bravčové mäso | |
Počet porcií (kusov): 5 - 6 porcii |
1kg bravcove pliecko, pasik udenej slaniny, 500g kysla kapusta, 500g pasirovane paradajky (neviem aku gramaz predavaju na Slovensku, ak mensiu, tak staci aj tych cca 350g), 200 ml sladka smotana, maly biely jogurt, 1 velka cibula, 5 strucikov cesnak, 2 CL sol, 1 CL mlete korenie, 1 CL mleta cervena paprika, 1 stiplava papricka, 2 bobkove listy, olej.
Cibulu a slaninu nakrajame na kocky, cesnak na platky. Maso pokrajame na kocky. Kyslu kapustu nepremyvame , nanajvys ju poprekrajujeme na drobno.
Na oleji rozprazime slaninu a orestujeme cibulu. Pridame cesnak, papricku a este minutku miesame, posolime lyzickou soli a pridame maso.
Maso orestujeme zo vsetkych stran.
Opecene maso podlejeme trochou horucej vody a pridame pasirovane paradajky. Uvedieme do varu, prikryjeme pokrievkou, stiahneme zdroj tepla a dusime kym nie je skoro makke.
Maso posolime, okorenime, pridame cervenu papriku a vsetku kyslu kapustu. Premiesame a znovu podlejeme horucou vodou.
Dusime kym nie je maso uplne makke.
Sladku smotanu vymiesame s jogurtom a lyzickou hladkej muky + 1 lyzicou stavy z hrnca. Ked je mliecna zmes hladka, vlejeme ju do hrnca, vsetko premiesame a nechame prevriet. Ja som musela este doliat vodu.
Ak treba este dochutime.
Ano..sikulsky gulas sa zda ze je uplne rovnaky ako segedinsky a a je to pravda. Akurat sa segedinsky vola nespravne..ku nespravnemu pomenovaniu segedinsky doslo v obmenach casu a pravdepodobne tak navzdy aj ostane.
Sikulsky gulas sa udajne vola podla Jozsefa Székely a neskor sa meno zacala rozne obmienat na szekely gulas a nakoniec sa ustalilo na sikulsky gulas. To je jedna varianta. Druha varianta je ze sa vola podla madarskej etnickej skupiny szekelov, sikulov, co ziju v rumunsku.
Nikdy sa k tomuto jedlu nepodavali knedle, ale zemiaky...ale mne by to manzel asi so zemiakmi nejedol.
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
-J-: a to som nepocula....neviete mi to nejako blizsie konkretizovat....ja madarsku kuchynu nepoznam osobne, len to co sa docitam.....a toto ma ozaj zaujima....mam kvaku, takze by som to skusila s nou
Recept vyzera dobre. Taka slovenska klasika :)
Nikde som ale cital, ze povodny zsekely gulas sa robil z nejakej repy (miesto kapusty)
Nemám pocit, že môj komentár nie je jasný. To ale vôbec nevadí, nič strašné sa nestalo. Nabudúce, (ak bude dôvod,) sa pokúsim písať zrozumiteľnejšie.
Andrej: pravdupovediac, absolutne nerozumiem, co ste mi chcel povedat ...nikde nepisem, ze jedlo je rakuske, alebo nemecke.
Pan Jozsef Székely bol madar ako repa, a sikulovia su madarska etnicka mensina.
Vidite v mojom prispevku nieco ine, ako to, ze nepopieram, ze jedlo je madarske?????
Výbušná:
Ten popis vzniku je samozrejme Vaša fantázia. Nemáte vôbec pravdu.
V Maďarsku sa kyslá kapusta "vyrába" oveľa dlhšie než v Nemecku alebo Rakúsku a preto majú aj toľko jedál s použitím kyslej kapusty. Asi ste zabudli, že boli na Slovensku stáročia a nás naučili vari chutnejšie než varia Nemci. Rakúšania sa za Rakúsko-Uhorska tiež hodne priučili, aj keď varia s väčšou fantáziou než Nemci. (Pozor, ja nie som Maďar...!)
u nás byl ve čtvrtek