Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Kysnuté | |
Čas prípravy: 60 min | |
Počet porcií (kusov): 32-35 kusov |
1 kg hladkej múky 00 (koláčovej), 500 ml vlažného mlieka, 250 g zmäknutého masla (môže byť aj Hera alebo Palmarin), 50g čerstvého droždia, 150 g medu + 1pl na potieranie, 4 žĺtky, kôra z 1 citróna, 1 pl cukru krupice, 1/3 čl soli; maslo na potretie a práškový cukor na posypanie
Pripravíme si kvások z asi 100 ml vlažného mlieka, 1 pl cukru, 1 pl múky a rozdrobeného droždia. Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s medom a žĺtkami. Do zmesi postupne zapracujeme múku, kvások a zvyšné mlieko. Pridáme soľ a postrúhanú citrónovú kôru. Necháme kysnúť na teplom mieste asi pol hodiny. Cesto zľahka premiesime, aby sme vytlačili vzduchové bubliny. Odoberáme z neho kúsky vo veľkosti kačacieho vajca (väčšie ako slepačie), v dlaniach urobíme šúľok s priemerom asi 3 cm, niekoľkokrát ho pretočíme do špirály a judáše ukladáme na plech vyložený pečiacim papierom. Necháme 10 minút podkysnúť, potrieme roztopeným maslom a dáme do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme 15-20 minút podľa výkonnosti rúry. Judáše majú byť tmavozlaté. Ešte teplé potrieme medom, ktorý sme zriedili troškou horúcej vody. Vychladnuté múžeme posypať práškovým cukrom.
Pôvodne som piekla judáše z menšej dávky. Teraz dávku, ktorú som uviedla v recepte, pečiem dvakrát, aby sa judáše dočkali Veľkej noci.
Autor: amalia | |
Dátum vloženia: |
5 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
tak tieto vyskúšam...
Jidáše jsem nikdy nepekla a snad ani nejedla, budu to muset napravit, vypadají lákavě