Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Hydinové mäso | |
Čas prípravy: 30 min + priprava | |
Počet porcií (kusov): 2 porcie |
3 velke vykostene kuracie stehna, 1 polievkova lyzica oleja, 1 hrncek ryze basmati (250ml), pol bielej cibule, pol cervenej cibule, 1 vajicko, pol lyzicky mlety kardamon
3 male bobkove listy
1 lyzicka kumin (cumin, rimska rasca)
1 alebo 2 stiplave papricky (mozete ubrat, alebo pridat)
1 lyzicka sol
1 kopcovita lyzicka cervena mleta paprika
1 lyzicka kurkuma
1 velka lyzica nasekana koriandrova vnat
Na marinadu :
3 kopcovite lyzice husteho bieleho nesladkeho jogurtu
2 lyzicky oleja
2 klinceky rozdrvene
kusok skoricoveho drievka
Badyanova hviezdicka
1 velka lyzica nasekane matove listy
1 lyzicka dumbierova pasta (alebo nasekany cerstvy dumbier)
1 lyzicka cesnakova pasta (alebo 2 prelisovane struciky)
Stava z pol limety.
Na ryzu :
pol badyanovej hviezdicky
lyzicka mleteho kardamonu
lyzicka soli
lyzicka oleja
balicek safranu
Vecer maso z vykostenych kuracich stehien (kosti a kozu si odlozime do mraznicky a uvarime si z nich vyvar), nakrajame na kusky a polozime do nadoby. Ku kuratu pridame vsetky suroviny potrebne na marinadu a vymiesame. Prikryjeme a odlozime do chladnicky. Ja nakladam v piatok vecer a robim v nedelu na obed.
Pred varenim hrncek ryze basmati namocime na 15 minut do studenej vody a potom ju premyjeme.
Do troch lyzic horucej vody vsypeme safran z balicku (tusim ma 12g) a nechame luhovat.
Po 15 minutach dame varit liter a a pol vody, ked zacne vriet, vhodime do vody, sol kardamon a badyan. Pridame aj olej.
Ryzu zo studenej vody scedime a dame ju do vriacej vody.
Nechame vriet 5 minut.
Do hrnca, ktory ma tesne priliehajucu pokrievku dame 2 lyzice oleja a orestujeme na tom bobkovy list, cumin, stiplavu papricku . Ked zavonaju, tak do hrnca dame spolu s jogurtovou marinadou kusky kurata a opecieme ho. Ak treba tak podlejeme horucou vodou a dusime nejakych 10 minut. Kura by malo mat omacku.
Scedime ryzu, ktora vrela max 5 minut a hned taku horucu ju rozlozime po celom povrchu masa. Zliatu vodu nevylievajte.
Po povrchu ryze pofrkame safran a safranovu vodu.
Hned uzatvorime pokrievkou. Ked som pozerala na internete rozne odkazy na biryani, tak pod pokrievku davali este aj latkovy obrusok, aby z hrnca neunikala vonkoncom papa.
Dame hrniec na mensi plamen na 10 minut, na dalsich 10 minut zvysime teplotu. Spolu je to 20 minut.
Otvorime hrniec...ochutname ryzu..ak nie je este hotova, tak podlejte trochu horucej vody po scedeni a dajte este na 10 minut dusit.
Myslim ale, ze to asi nebude treba a ryza bude hotova.
Bielu cibulu nakrajame na tenke pruzky a ooprazime ju na oleji, vajicko si bud uvarime natvrdo, alebo upecieme ako volske oko. Cervenu cibulu nakrajame na tenke pruzky a nechame ju surovu.
Po 20 minutach hrniec otvorime a maso premiesame s ryzou. Po povrchu pokladieme uprazenu a surovu cibulu, vajicko a posypeme este koriandrovou vnatou. Podavame s limetkou.
http://www.toprecepty.sk/df_forum.php?forum=75
Tento a moje dalsie recepty najdete na
http://chalupnikovi.com/recepty/?p=549
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Mňááám