Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Zemiakové jedlá |
Zemiaky, hladka muka, zakysanka (nie je podmienka, staci aj voda), sol, mleta rasca (tiez nie je podmienka)
Omyte zemiaky v supke uvarime v presolenej vode. Po uvareni scedime a nechame uplne vychladnut. Postruhame na struhadle (staci aj na velkej slzicke). Zemiaky odvazime a pridame k nim hladku muku (polovicne mnozstvo vahy zemiakov, ak mame 300g zemiakov, pridame 150g hladkej muky), sol, mletu rascu. Ja som k 250 g zemiakov pridavala plytku lyzicu zakysanky. Rychle vymiesame aby sa zemiaky a muka spojili. Vytvorime valcek a pokrajame na rovonake kusky, vytvorime gulku (asi ako pinpongova lopticka). Dosku podsypeme trochou muky a gulky vytlapkame do tvaru posuchu.
Pecieme na sucho na liatinovej platni, alebo na suchej panvici s hrubym dnom. Pecieme z obidvoch stran.
Kabacky sa podavaju posypane na drobno nakrajanou udenou slaninou (nevyprazenou!!!!!!!), alebo potrieme bryndzou (mozeme ju zriedit s kyslou smotanou).
Moja sesternica obhajovala dizertacnu pracu na temu ludova architektura na Orave a ako podmaz pre komisiu mi priniesla tento recept, kt. dostala od tetky v kroji zo Zuberca....a vraj napec mi ich. Vraj to jedli tam, kde by sme my jedli chlieb.
Asi ich tam pecu vacsie, ale ja som radsej zvolila tento *format* . Moja vnucka ich jedla ako keby to bol kolacik, dcera si s nimi z chuti zajedala zemiakovu polievku a zat si k talianskemu hovadziemu ragu nevzal ani pribor, pouzival ich ako lyzicu. Touto cestou dakujem tetke zo Zuberca a sesternici....rozhodne som nerobila posledny krat.
Tento a moje dalsie recepty najdete na
http://chalupnikovi.com/recepty/?p=371
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
5 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
U nás sa tieto posúchy robia často k mliečnej zemiakovej, alebo fazulovej /šošovicovej/ polievke, ale vždy s hrubou múkou, prípadne polohrubou. S hladkou sú moc hutné. Ale môžem doporučiť sú vynikajúce.
Som nevesta za oravaka a toto jedlo sa robilo na chudobnej Orave vzdy, ked ostali zemiaky na starej peci. Akoze to bolo jedlo chudobnych, aj nejake prislovie tam take bolo, ze aj chudakovi visi na klinci kabac. Ale nedajte sa mylit, je super! Aj ked chut na peci pecenych kabacov je lepsia. Inak na take horuce si dajte kusok masla a posolte, to je pochutka!
zajímavý recept a krásné počtení
Díky za upřesnění
Jitka B: jaj jitka...ale som to tam ozaj nemozne popisala,hned opravujem...a jasne...varime zemiaky v supke
Krásný recepty , to musím vyzkoušet . (Jen, jestli jsem dobře pochopila - umyté brambory uvaříme v osolené vodě - je to tak, že? - oloupané nebo neoloupané ? + .