Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Rezy |
Cesto: 200 g polohrubej, 200 g hladkej múky, 200 g maslam 1 vajce, 120 ml mlieka, 1 pl kryštálového cukru, 30 g čerstvého droždia, soľ; Plnka: 300 g marhuľového alebo višňového džemu, 300 g mletých orechov, 250 g práškového cukru°Poleva: 200 g horkej čokolády, 100 ml šľahačkovej smotany, 100 g práškového cukru (ak nemáme šľahačku, môžeme použiť za orech masla a toľko mlieka, aby sa uvarila hladká poleva
Z droždia, cukru a vlažného mlieka si pripravíme kvások. Do veľkej misy preosejeme obidve múky so štipkou soli, pridáme kocky zmäknutého masla, vajce a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na tri rovnaké časti. Cesto nenecháme kysnúť! Väčší plech vyložíme papierom na pečenie a pomocou valčeka naň prenesieme prvú časť natenko rozvaľkaného cesta. Potrieme polovicou džemu, posypeme polovicou orechov rozmiešaných s cukrom a zakryjeme ďalším plátom cesta. Ten potrieme zvyšným džemom a posypem orechovo-cukrovou zmesou. Navrch dáme posledný plát cesta, popicháme ho vidličkou a zarovnáme okraje nožom. Pečieme 35-40 minút v rúre predhriatej na 180°C. Vo vodnom kúpeli rozmiešame čokoládu so smotanou a cukrom a polejeme vychladnutý koláč. Keď poleva stuhne, pokrájame koláč ostrým nožom na rezy.
Autor: amalia | |
Dátum vloženia: |
3 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Slovo "žerbo" je len foneticky vyslovené priezvisko pána Gerbeaud, popularitou tohoto zákusku sa stalo jeho pomenovaním.
Pán Gerbeaud nebol francúzsky cukrár, bol Švajčiar z cukrárskej rodiny, ktorý pracoval a získaval skúsenosti v Anglicku, Francúzsku a Nemecku. Neskôr na pozvanie pána H. Kuglera prišiel do Budapešti, stal sa spolumajiteľom firmy, potom majiteľom, tu sa aj oženi a jeho cukráreň je v Budapešti až dodnes pod jeho menom. Stal sa svetoznámym cukrárom, je autorom napr. višní v čokoláde, saloniek a iných známych cukrárskych pochúťok.
Ahoj holky, pozrite, čo som našla...funguje stále od r. 1858 http://www.gerbeaud.hu/cukraszda
založil Kugler Henrik, od r.1884 Gerbeaud Emil - franc. cukrár nový majiteľ.(Kugler nemal potomkov.)
amalia: Aha, ano, děkuju
zizala:Pán Emile Gerbaud bol francúzsky cukrár, ktorý sa koncom 19. storočia usadil v Maďarsku. Jeho výrobky chutili obyvateľom tak, že sa stali súčasťou maďarskej kuchyne. Kvôli výslovnosti sa zmenila písomná forma jeho mena, na Slovensku dokonca na Žerbó.
Svetlana: Taky jsem gůglovala, ale asi špatně, tohle jsem nenašla. Díky, vždycky se ráda dozvím něco nového
žižalko, toto mi řekl strýček gúgl
Tip k receptu
Upečené rezy posypeme cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Rezy necháme odležať aspoň 24 hodín a až potom pokrájame na rezy. Tieto rezy pôvodne pripravovali v známej cukrárni na námesti Vorosmartyho, ktorej vlastíkom bola rodina Zserbóovcov. Originálne rezy sú plnené Hustým ríbezľovým lekvárom.
Název tohoto moučníku jsem už mockrát zahlédla na netu. Zajímalo by mne, co znamená slovo žerbo. Řezy vypadají lákavě, ukládám na vyzkoušení
jaj...amalijka ...ako davno som ta nevidela