![]() Přidat fotku |
![]() Přidat k oblíbeným |
![]() Podobné recepty |
![]() Tisknout recept |
![]() Doporučiť recept |
![]() Osobná poznámka |
![]() Přidat na Facebook |
![]() |
Kategorie receptu: Mleté mäso |
![]() |
Čas prípravy: 15 min príprava, 15 min pečenie |
![]() |
Počet porcií (kusov): 4-6 |
300 g kelu, 250 g hovädzieho zadného, 500 g chudé bravčové, 150 g dlhozrnej ryže, 2 vajcia, 2 cibule, 1 pekná mladá mrkva,3 strúčiky cesnaku, cherry paradajky, olivový olej, morská soľ, orientálne korenie, harissa
Z hlávky kelu oddelíme vrchné listy (8-10 kusov), zvyčok rozpolíme a odstránime hlúbik. Všetko dáme do veľkého hrnca s osolenou vriacou vodou, zakryjeme pokrievkou a 3 minúty blanšírujeme. Potom scedíme a kel vložíme hneď do studenej vody, aby nestratil farbu. Medzitým si predvaríme ryžu: nasypeme ju do vriacej vody, 7_10 minút povaríme a scedíme. Mäso pokrájame na menšie kúsky a pomelieme na mäsovom mlynčeku.V panvičke na olivovom oleji necháme zozlatnúť nadrobno pokrájanú cibuľu a pridáme malé kúsky mrkvy. Osolíme a krátko podusíme.Pridáme obvarenú a na pásiky pokrájanú strednú časť kelu. Do misy k mäsu úpridáme vajcia a prelisovaný cesnak. Osolíme, okoreníme, pridáme pokrájané paradajky, 4-5 lyžíc predvarenej ryže a podusenú zeleninu. Všetko dobre premiešame (ako korenie som použila harissu a suchú zmes orientálneho korenia), ale môžete použiť korenie podľa vlastnej chuti. Z kelových listov zrežeme naplochorebrá - hrubé stredné časti. Doprostred každého listu dáme kôpku mäsovo-zeleninovej zmesi, spodok listu zahneme dovnútra a list skrútime do kornútika. Na dno zapekacej misy nasypeme zvyšok ryže, pokvapkáme olejom a na ryžu poukladáme kelové závitky. Dáme na 15 minút zapiecť do rúry predhriatej na 170 °C. Platí to pre multifunkčnú rúru, v normálnej elektrickej alebo plynovej možno treba zvýšiť teplotu alebo piecť trochu dlhšie.
Je to pôvodne marocký recept, nezohnala som jahňacie mäso, tak som ho zmenila. Z korenia (paprika sladká a pálivá, rozmarín, saturejka, tymián, oregano, bazalka, petržlenová vňať a muškátový oriešok) som vynechala škoricu.
![]() |
Autor: amalia |
![]() |
Dátum vloženia: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
2 kladné ohodnotenia | ![]() |
- udeliť kladné ohodnotenie |
|
dobrú chuť, sovička
Tak to by mi chutnalo ukládám na vyzkoušení