![]() Přidat fotku |
![]() Přidat k oblíbeným |
![]() Podobné recepty |
![]() Tisknout recept |
![]() Doporučiť recept |
![]() Osobná poznámka |
![]() Přidat na Facebook |
![]() |
Kategorie receptu: Múčniky - Dia a bezlepkové - Drobné pečivo |
![]() |
Čas prípravy: 1 hodina |
![]() |
Počet porcií (kusov): cca 40 |
250 ml celozrnnej múky /pšeničná, špaldová.../
250 ml grahamovej múky
125 ml pšeničných otrúb
60 ml pšeničných klíčkov
5 ml prášku do pečiva
2,5 ml sódy bicarbóny
2,5 ml soli
0,5 ml mletej škorice
90 ml medu
60 ml mlieka
2,5 ml vanilkového extraktu
125 ml mäkkého masla /alebo ho nastrúhame nahrubo/
180 ml trstinového cukru
Vo veľkej mise zmiešame všetko suché okrem cukru. Zohrejeme mlieko s medom.
V druhej mise šľaháme maslo a cukor. /múka stiahla dosť tekutín, každá múka je iná, cesto bolo suché a zle sa s ním robilo. Dala by som 150 g masla./
Do masla pridávame počas miešania na nízkej rýchlosti suchú zmes a mlieko, až sa zmes spojí. Vytvarujeme 3 placky a dáme do chladničky asi na 1 hodinu.
Rozvaľkáme asi na 3 mm hrubo, rozkrájame radielkom na štvorce 6x 6 cm. Každý štvorec popicháme vidličkou. Preložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180¨C asi 8 minút. Aby boli zlatisté, čo sa pri celozrnnej múke dá ťažko odhadnúť. Nuž, 10 minút bolo už veľa.
Okraje boli tmavšie, stred pevný. Po vychladnutí stvrdli /ako medovníky/. Syn si ich máčal do mlieka a veľmi chválil. Už som myslela, že nevydrží ani kúsok, aby som si otestovala, koľko dní potrebujú na zmäknutie. Na tretí deň boli mäkké. Tvrdil to otec, ktorý nás prišiel pozrieť. A neveril, že to nie sú kupované.
![]() |
Autor: bionka (Denisa Martišková) |
![]() |
Dátum vloženia: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1 kladné ohodnotenie | ![]() |
- udeliť kladné ohodnotenie |
|
A další zdravý moučník Ukládám ma vyzkoušení