Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Drobné pečivo - Ostatné | |
Počet porcií (kusov): 50 |
Cesto:
1 l hladkej múky (asi 600g
8 žĺtkov
8 lyžíc bieleho vína
8 kopcovitých lyžíc kyslej smotany (asi 200 g)
štipka soli
2-3 lyžice práškového cukru
bielok z vajca na zlepovanie vykrojených koliesok
olej/masť na vyprážanie
džem a práškový cukor na posypanie
3 okrúhle vykrajovačky, každá inej veľkosti (ja som mala 5, 4 a 3cm) a radielko alebo nôž
Zo všetkých surovín zamiesim pomerne tuhé, ale mäkké a nelepivé cesto, približne ako na rezance. Treba ho vymiesiť naozaj poriadne a hlavne dosť dlho, až kým cesto nie je hladké, lesklé a nelepivé. Zamiesené cesto prikryjem utierkou (alebo miskou) a nechám ho na pomúčenej doske aspoň hodinku odpočívať.
Potom cesto rozdelím na polovicu a každú rozvaľkám na pomúčenej doske dosť na tenko, asi ako na rezance (cca 2 mm).
Povykrajujem rovnaký počet koliesok z každej veľkosti (mne vyšlo asi 3 x 50 koliesok z každej veľkosti) a poskladám z nich ruže. Do najväčšieho kolieska urobím radielkom (alebo nožom) po obvode 6 zárezov, do stredného a najmenšieho kolieska stačia štyri zárezy do kríža. Kolieska naukladám na seba, aby sa zárezy podľa možnosti neprekrývali. Natieram rozšlahaným bielkom, aby sa prilepili k sebe a keď sú všetky tri uložené na sebe, stred stlačím prstom a urobím priehlbinku, aby sa pri smažení urobila jamka na džem a tiež aby sa lupene roztvorili. Môžete si pomôcť aj opakom varešky alebo niečím podobným (viď foto). Takto si pripravím všetky ruže a vyprážam ich vo vyššej vrstve oleja (ako šišky) z obidvoch strán. Ak ste cesto poriadne vypracovali, ruže by sa vám mali v oleji pekne nafúknuť. Hotové pocukrujem a do stredu dám kúsok džemu.
Vyzerá to zložito, ale vôbec nie je. Sú to len tri kolieska cesta, nakrojené po obvode, položené na seba a v strede stlačené, čím vlastne vznikne pri vyprážaní ruža (viď foto). Z tohto množstva surovín som urobila asi 50 ruží, ak sa vám to zdá veľa, môžete si suroviny prepočítať na polovicu. Do cesta neide žiadny kypriaci prášok, ani sóda bikarbona, napriek tomu sa v oleji pekne zväčšia a napuchnú, preto je dôležité cesto poriadne dlho vypracovať, aby bolo hladké, lesklé a pružné.
zZroj: rodinný recept/všeobecne známy recept
Nečudujte sa tomu litru múky v surovinách, je to starý recept zdedený po starej mame. Tie gramy som odvážila a dopísala ja, pre lepšiu predstavu.
Autor: Yanah (Jana) | |
Dátum vloženia: |
5 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
mamaEva: ĎAKUJEM
vyborne a fakt krasne, urobila som s polovicnej davky a hned boli fuc ....
Patricie, evka hubova, vybusna, zizalka ... ďakujem
Krása
yanah....prekrasne...obdivovala som uz aj u Teba na blogu...
hned bych si dala
Opravdu velice krásné