Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre | |
Počet porcií (kusov): Plech 26 x 37, krajala som na kocky 6x 6 |
Na korpus :
4 vajcia, velkost L
160 krystalovy cukor
175 g hladka muka
2 velke PL olej + 2 velke PL voda
Na krem :
80 g kremovy prasok Zlaty klas (dva balicky)
1 liter mlieko
4 PL krystal cukor + 4 balicky vanilkovy cukor
230 g maslo + 6 PL krystal cukor
1 PL rum
Na dokoncenie :
Velka plechovka broskynoveho kompotu (850 ml)
2 pl lyzice zlteho lekvaru na potretie korpusu
1 liter trvanlivej smotany na slahanie, evtl. 750 ml
cokolada na ozdobu
Oddelime zltka od bielkov a vyslahame s cukrom tuhy sneh. Sneh musi byt naozaj pevny.
Staci dokladne vyslahanie snehu a vonkoncom nemusite pouzivat umele prasky do peciva.
Do snehu zaslahame zltka....slahame naozaj kratko, len aby sa v tom snehu rozmiesali.....dlhym miesanim by nam sneh mohol stratit z nadychanosti.
Do snehovej masy zamiesame nakyprenu muku.
Pokial mate vajcia mensie, tak nedavajte celych 175 g ale len nejakych 160g.
Ja do plechu kladiem vystrihnuty papier na pecenie, alebo vystrihnuty silikonovy papier na pecenie.
Druha moznost je ta, ze tukom vytriete plech, vysypete ho mukou a masu vlejete priamo do plechu.
Do vyhriatej rury na 180 stupnov vlozime plech a pecieme korpus. Moja rura ho upiekla za 25 minut. Vy sa riadte tou svojou.
Po upeceni necham korpus uplne vychladnut, ak sa prilepil na boky plechu tak ho ostrym nozom oddelim. Korpus preklopim na rovnu dosku, stiahnem z neho papier na pecenie a uvazim, ci budem zakusky na druhy den transportovat a vlozim ho naspat do plechu, alebo ho necham na doske.
Uvarime si krem
Z mlieka odoberieme 200 ml a 800 ml dame varit s obidvoma cukrami. V mensom mnozstve mlieka rozslahame kremovy prasok a ked zacne mlieko vriet, vlejeme ho .
Za neustaleho miesania varime 1 az 2 minuty do zhustnutia.
Mame uvareny tzv pudingovy zaklad.
Tento nechame uplne vychladnut , za obcasneho miesania, aby sa nam nevytvorila na povrchu kora.
Vychladnuty puding prelozime do velkej misy na slahanie a nakrajame do male kocky masla. Cim mensie tym lepsie.
Zacneme slahat a pridavame cukor. Vyslahame riedky krem.
Ten cukor je orientacny, ak mate radsej sladsi, tak si prihodte o lyzicu cukru viac.
Nakoniec pridame lyzicu rumu, preslahame a mame hotovo.
Na korpus natrieme tenucku vrstvu lekvaru. Staci tenka.
Po povrchu poukladame poprekrajovane broskyne a vsetko zalejeme riedkym kremom.
Tu vzdy ocenim, ze sa nakoniec rozhodnem, ze ten korupus znovu vratim do plechu a nepracujem s nim na doske. :D
Krem rovnomerne rozotrieme a nechame vsetko dokladne v chlade zatuhnut. Zatuhnutie je dolezite, pretoze budeme dalej natierat slahacku a ta by pri rozotierani, brala neztuhnuty krem so sebou. Ja sa vzdy snazim urobit toto vsetko vecer a slahacku robim az na druhy den rano.
No a ide konecna faza. Slahacka. Niekto sa chyti za hlavu, ze liter smotany je vela. Verte mi.....chut floridy nezamenitelne doplna chut velkeho mnozstva slahacky.
Pokial z nejakych dovodov budete trvat na tom, ze je to vela, tak si podla seba zmensite podiel slahacky na zakusku.
Ja som teda pouzila liter smotany.....a na uplnom konci mi ostalo v sacku na zdobenie tolko , ze jej bude akurat do 4 kav. Takze ano....miesto litra mozete pouzit 750 ml.
Smotanu, ktoru ideme slahat na slahacku , musime nechat dokonale vychladnut. drzime ju jedine v chladnicke, ziadna izbova teplota a pred slahanim, ju dam este na 20 minut do mraznicky.
Doporucujem pouzit smotanu trvanlivu a viac percentnu ako 30...idealne je 33 a viac. Slovensku smotanu viac ako 33 percentu som este nevidela...mozno zle hladam....v Tescu vzdy najdem len cesku a tu aj pouzivam.
Z trvanlivou smotanou mam vynikajuce skusenosti, ak je dokonale vychladena...nie premrznuta!!!! mam zarucene, ze bude pevna ako krem, ....nepouzivam ziadne stuzovace. Este nikdy sa mi nestalo, zeby mi slahacka klesla.....do dvoch dni sa ten zakusok tak ci tak vzdy zje, takze nejake stuzovace su mi uplne volne.
Tak znovu ku slahacke.....ja som ju osladila krystalom....uz si celkom nepamatam kolkymi lyzicami, ale hadam, ze mozno 2 az 3.
Slahacka je nadherne tuha , hlavne davajte pozor aby sa Vam z nej nevyslahalo maslo.
Odlozime si 1/3 slahacky bokom a ostatok nanesieme na krem a boky.
Vyhladkame do hladka.
Slahackou potrieme aj boky.
Zakusku naznacime ako ho budeme krajat, ale zatial nekrajame.
Zvysnu slahacku dame do sacku na zdobenie s hviezdickovou trubickou a do stredu kazdeho stvorca nastriekamu ruzicku. Ozdobime podla svojho vkusu struhanou cokoladou a dame stuhnut.
Krajame tesne pred podavanim, aspon ja to tak robim.
Tento ( s fotopostupom) a moje dalsie recepty, najdete na
http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3941
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
pěkné a dobré...
Moc pěkné