Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Bezmäsité jedlá | |
Čas prípravy: 60 + 30 minút | |
Počet porcií (kusov): 20 |
250 g polohrubej múky
12g droždia
1 žltok
35g práškového cukru
35g tuku (maslo,olej,rastlinný tuk, sadlo)
1,5 dl mlieka
1/4 balíčka vanilkového cukru
1/4 ČL soli
kôra z 1/2 citróna
cca 400 g arónie
kryštalový cukor (cca l hrsť)
V miske rozmiešame droždie s 1 ČL cukru. Potom pridáme 2 PL múky a dve PL vlažného
mlieka. Premiešame a necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, pridáme kvások,
teplé mlieko so žltkom, soľ, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec
pridáme tuk (maslo, olej, rastlinný tuk, sadlo)
a vypracujeme hladké cesto. Dáme vykysnúť na teplé miesto. Po vykysnutí
rozvaľkáme, dáme na vymastený plech a na to poukladáme guličky arónie premiešané s kryštalovým
cukrom (s cukrom premiešať tesne pred tým, než ich dáme na cesto). Na vrch koláča
dáme klasickú posýpku z tuku, cukru a múky. Na posýpku dáme mletú škoricu pre lepšiu
vôňu. Pre zlepšenie chuti je možné primiešať k arónii odkostkované rozpolené
slivky.
Arónia čiernoplodá je ker s neuveriteľnou každoročnou
plodivosťou. Plody sú liečivé, obsahujú vitamíny A, C, P, PP, B2, B9, E a množstvo minerálnych látok. Majú priazdnivé účinky
pri chorobách srdca, štítnej žľazy, žalúdka atď. Plody majú
za surova trpko-sladkú príchuť
Autor: paulapaula (Pavlína Karasová) | |
Dátum vloženia: |
žiadne ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
K receptu nejsou žádné komentáře.