Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Zemiakové jedlá | |
Čas prípravy: 20+40 min. | |
Počet porcií (kusov): 2 |
Zemiaky 800 g
Klobása, alebo mäkká saláma 100 g
Vajcia 3 ks
mlieko 1 dl
kečup 1,5 dl
listy slezu kučeravého 50 g
I. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme. Na panvicu dáme trochu oleja,
poukládáme polovicu zemiakov. Na to poukládáme na kolieska pokrájanú klobásu alebo na kocky
mäkkú salámu, na to posekané listy slezu, trochu posolíme, okoreníme a polejeme kečupom.
Ďalej dáme druhú polovicu zemiakov, prikryjeme pokrievkou a dusíme do polomäkka. Medzitým
si rozšľaháme vajcia v mlieku, nalejeme na zemiaky a prikryté pod pokrievkou dodusíme,
kým sa vajcia nezatiahnu
II. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a vysušíme. Na panvicu nalejeme trochu oleja,
dáme zemiaky, osolíme, okoreníme a opečieme. Medzitým si klobásu (mäkký salámu) nakrájame
na kocky. Keď sú zemiaky skoro hotové, pridáme klobásu a oboje
ešte chvíľu opečieme. Pridáme listy slezu pokrájané na pásiky, premiešame a ešte
podusíme pod pokrievkou. Nakoniec pridáme rozšľahané vajcia s mliekom a necháme dusiť
na panvici prikryté pokrievkou, kým sa vajcia nezatiahnu.
Slez kučeravý je zabudnutá liečivá zelenina, listy obsahujú slizové látky, silice, triesloviny.
Využitie - najlepšie čerstvé, do šalátov, ďalej do polievok, zeleninových jedál, ako špenát,
do francúzskych zemiakov, s cestovinami, plnené listy. Vysušené listy (5: 1) na čaj
Je to pomerne univerzálna rastlina, listy a semená sú jedlé za surova aj varené. Čiastočne
je mrazuvzdorná.
Uľahčuje vykašliavanie, pôsobí pri prieduškových kataroch, dýchavičnosti, pri zápale sliznice žalúdka,
pri žalúdočných vredoch, pri zápaloch mechúra, spojiviek, hojenie vredov predkolenia atď.
Autor: paulapaula (Pavlína Karasová) | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
K receptu nejsou žádné komentáře.