Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Cestoviny | |
Čas prípravy: 20 min. | |
Počet porcií (kusov): 2 |
250g cestovín (rezance, špirálky, apod.)
soľ
3 lyžice oleja
100 g listov slezu kučeravého
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
25 dag údeniny (klobása, saláma)
Nakrájanú cibuľu speníme na tuku, potom pridáme pokrájaný
cesnak, pokrájanú údeninu, orestujeme, pridáme slez a všetko
ešte spolu mierne podusíme (cca 5 min).
Cestoviny uvaríme v osolenej vode s olejom podľa návodu,
zlejeme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Premiešame ich s ostatnými ingredienciami a podávame.
Môžeme ich na tanieri posypať strúhaným syrom.
Slez kučeravý je zabudnutá liečivá zelenina, listy obsahujú slizové látky, silice, triesloviny.
Využitie - najlepšie čerstvé, do šalátov, ďalej do polievok, zeleninových jedál, ako špenát,
do francúzskych zemiakov, s cestovinami, plnené listy. Vysušené listy (5: 1) na čaj.
Je to pomerne univerzálna rastlina, listy a semená sú jedlé za surova aj varené. Čiastočne
je mrazuvzdorná.
Uľahčuje vykašliavanie, pôsobí pri prieduškových kataroch, dýchavičnosti, pri zápale sliznice žalúdka,
pri žalúdočných vredoch, pri zápaloch mechúra, hojení vredov predkolenia atď
Autor: paulapaula (Pavlína Karasová) | |
Dátum vloženia: |
žiadne ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
K receptu nejsou žádné komentáře.