Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Hovädzie mäso |
1 kg hovädzie na dusenie v celku
cesnak a slanina na špikovanie
2 PL soľ
2 bobkové listy + rozmarínová vetvička
2 červené cibule
300 ml vínny ocot
Na omáčku :
4 PL olivový olej
2 väčšie mrkvy
1 petržlen
4 strúčky cesnaku
2 sušené figy
5 sušených sliviek
300 ml červené suché víno
150 ml sherry (alebo portské)
bobkový list , rozmarín a cibuľa z marinády
soľ, čerstvo mleté korenie, strúhaný muškátový oriešok
1 čl cukor
Mäso husto našpikujeme cesnakom a hranolkami slaniny. Do mäsa som votrela rukami soľ a vložila do úzkej nádoby s pokrievkou. Cibuľu očistíme a prekrojíme na 4 časti, pridáme ju k mäsu spolu s bobkovým listom a rozmarínom. Cesnak čo mi ostal , som prihodila tiež. Všetko zalejeme vínnym octom. Snažíme sa aby bolo mäso v octe ponorené.
Nádobu uzavrieme a odložíme do chladu . Mäso som občas v octe otočila, aby bolo namáčané rovnomerne.
Na druhý deň ocot zlejeme. Mäso, cibuľu, cesnak, bobkový list a rozmarín osušíme.
Čistú mrkvu a petržlen nakrájame na kúsky, cesnak nasekáme. Mala som kúsok póru, tak som dala aj ten.
V hlbšom hrnci rozohrejeme olej a mäso dôkladne, zo všetkých strán, opečieme. Opekáme naozaj dôkladne. Mäso odložíme na teplé miesto.
Mne po špikovaní ostal kúsok slaniny, tak som ju nechala rozpražiť vo výpeku.
Pridame zeleninu, bobkový list, rozmarín, figy a sušené slivky.
Porestujeme nejakých 15 minút a miešame.
Zalejeme pol litrom vriacej vody, premiešame a vložíme mäso.
Prilejeme víno, sherry a privedieme k varu.
Prikryjeme pokrievkou, stíšime zdroj tepla a dusíme. Dusíme pokiaľ nie je mäso mäkké…cca 1,5 až 2 hodiny. Ak treba tak podlievame horúcou vodou.
Mäso vyberieme a zabalíme do alobalu. Omáčku necháme trochu vychladnúť a mixérom zmixujeme. Je to na Vás, ci ju chcete mať do hladka, alebo trošku plastickejšiu. Ak treba, tak omáčku nariedime horúcou vodou, na hustotu akú chcete. Dochutíme cukrom , soľou a stvrť lyžičkou struhaným muškátovým orieškom.
Maso nechame vychladnut...lepsie sa nam bude krajat na platky. Prelejeme omackou a podavame s oblubenou prilohou.
Tento s fotopostupom a moje dalsie rcp najdete na
http://chalupnikovi.com/recepty/?p=5776
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
žiadne ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
K receptu nejsou žádné komentáře.