Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Rezy | |
Počet porcií (kusov): Veľký cukrársky plech 42×31 |
Cesto :
12 vajec
300 g cukor kr.
260 g hladká múka
250 g mleté orechy + orechy na posypanie
70 ml olej
rum na vykropenie
Krém :
5 velkých vajec
260 g kryštálový cukor
500 g maslo
3 PL lyžice rum
Rúru zapneme na 180 stupňov.
12 vajec oddelíme žĺtka od bielkov.
Do žĺtkov vsypeme cukor (odoberieme z neho jednu tretinu a dáme bokom). Pridáme 12 polškrupín vody.
Šľaháme kým masa nezbelie a nenaberie na objeme. Šľaháme trpezlivo na nízkych obrátkach.
Starostlivo vyčistíme metličky pod horúcou vodou a začneme šľahať sneh. Do bielkov dáme štipku soli a šľaháme kým nemáme bublinkatý mäkký sneh. Potom pridáme cukor, čo sme si odložili bokom a došľaháme pevný sneh s ostrými špičkami.
Do žĺtkovej masy zamiešame múku, mleté orechy a olej. Všetko dobre premiešame a nakoniec rezavými pohybmi , zapracujeme sneh.
Pripravime si tri plechy…vyložime ich papierom na pečenie. Cesto rozdelíme na tri časti a rovnomerne rozotrieme na plechy,
Plech vložíme do predhriatej rúry, zvýšime teplotu na 210 stupňov a pečieme cca 6 minút. Strážte si to podla svojho spotrebiča.
Tieto tenké cestá pečieme na vyššej teplote a krátko. Keby sme ich piekli na nižšej a dlho, tak by beznádejne vyschli.
Celé vajcia dáme do misy….v žiadnom prípade nie umelohmotnej. Primiešame cukor a šľahačom som šľahala dobrých 5 minut.
Medzitým mi zovrela voda v kastróle a ja som položila na paru misu s vajcami. Elektrický šľahač vymeníme za metličku. Neustale miešame Zo začiatku som nemiešala neustále, ale potom už áno, veľký pozor, aby sme neuvarili sladkú praženicu.
Hotové uvarené vajcia sú horúce a majú konzistenciu, ako hustejší vaječný koňak, alebo baileys.
Dáme dolu z pary a metličkou miešame, kým krém nevychladne. Nestačí odložiť a nechať vychladnúť, musí chladnúť miešaním.
Maslo musí byť zmäknuté a izbovej teploty. Nakrájame obidve kocky do krému a začneme šľahať na nízkych obrátkach, kým nemáme nádherný zamatový, pevný, nadýchaný krém.
Do hotového krému zamiešame mleté orechy a dochutíme podľa seba rumom.
Keď dáte do krému alkohol, tak ho už v žiadnom prípade nešľahajte.
Z plátov cesta, odstránime opatrne papier. Prvý položíme, vykropíme rumom a natrieme vačsiu tretinu krému, priklopíme ďaľším platom, ten vykropíme rumom, natrieme rovnakú vrstvu krému a priklopíme tretím plátom. Ten vykropíme rumom, potrieme poslednou časťou krému a ten posypeme mletými orechami. Trošku tie orechy zatlačíme do krému.
Naplený zákusok dáme do chladu, nech úplne stuhne. Najlepšie na niekoľko hodín. To je základ dobrého krájania.
Prí krájaní meníme dva ostré nože, namočené v horúcej vode.
Tento a moje dalsie rcp s fotopostupom najdete na
http://chalupnikovi.com/recepty/?p=5848
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
žiadne ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Vyzerajú fantasticky de luxe Radšej ale utekám odtiaľto, lebo slintám ako Punťo
Je vidět, že nejsi troškař a kalorickými bombami ohrožuješ své okolí. Ale - dělám podobné řezy a je to velmi, velmi dobré!