Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Polievky |
3 zemiaky
150 g bryndze
2 l vody
kyslá smotana asi 200 ml
soľ
pažítka
Očistené zemiaky pokrájame na malé kocky a dáme variť. Bryndzu v miske zmiešame so smotanou, po troche pridáme vodu z variacich sa zemiakov, rozmiešame a zohrejeme ňou obsah misky. Nakoniec vlejeme všetko do hrnca s uvarenými zemiakmi, necháme rozpustiť bryndzu. Nakoniec pridáme posekanú pažítku, príp. mladú vňaťovú cibuľku.
Solíme opatrne! Môžeme podávať s dobrými domácimi rezancami, celestýnskymi rezancami alebo aj s krutónmi, prípadne aj s čerstvým rohlíkom či chlebíkom, komu čo chutí. Množstvo jednotlivých surovín je orientačné. Polievka je jednoduchá, v podstate na nej nie je čo pokaziť. Milovníci bryndze ju určite ocenia a verím, že si prídu na svoje.
Autor: magdalenka | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Veľmi dobrý recept ďakujem.
Ja čerpám polievky aj odtiaľto
http://recepty.pozri.sk/kategoria-polievky-36
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/6...A ja ju zase robím takto jednoducho.
je mi jedno, či to je demikát, alebo bryndzová polievka, ale je fantastická, presne takúto si ju pamätám, keď mi ju moja starinká varievala´...
Myslim, ze existuje taka pesnicka o demikate a myslim, ze je to zaroven aj recept ... chcela som si najst recept na nete, ale tam najdes vselico a vsetko je "ten pravy" demikat... medzi inym aj toto : citujem: "Polévka pocházející z Valašska. Polévka se připravovuje z brynzy"
Ináč, mám tušenie, že to, čo ty varíš je ten "pravý" demikát a toto obyčajná bryndzová polievka...
ahaaa, uz mi to je jasne
Eri, prepáč, nevyjadrujem sa vôbec jasne. A nejako to preformulujem hore v recepte. Polievkou nazývam tie zemiaky s vodou v hrnci, z nej odoberám len trochu a ohrievam ňou smotanovo bryndzový obsah v miske. Ešte raz sa ospravedlňujem!
no dobre, ale aku polievku pridavas? nemas ju v surovinach alebo comu hovoris polievka?
Ahoj Eri, v miske zmiešaš bryndzu a smotanu a po troche pridávaš horúcu polievku - tým sa obsah misky zohreje, potom pridáme k zvyšku horúcej polievky v hrnci, aby sa to akosi celé "nezdrclo".
Tvoj demikát robila moja mamka tiež, na tanieri k tomu dala aj trochu masti a starší chlieb, celé sa zalialo vriacou vodou, pod pokrievkou sparilo...ale vtedy mi to nechutilo a odvtedy som nenašla odvahu...
Magdi, trosku som nepochopila co do coho pridavame... ked mam rozmiesanu tu bryndzu so smotanou, tak do nej lejem tie 2l vody? alebo v tych 2l vody varim zemiaky a potom tu horucu vodu zo zemiakov pridavam do bryndze?
ja robievam trosku iny demikat, ale netusim odkial je jeho povod... rozmiesam bryndzu s mletou paprikou, trochou soli a nadrobno nakrajanou cibulou a potom to zalejem horucou vodou a podavam s opecenym chlebom