Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Sladké jedlá | |
Počet porcií (kusov): 32 ks |
Na kvások :
80 ml teplá voda
1 plná lyžička s kopčekom sušené droždie
1 čajová lyžička cukor
Cesto :
cca 430 g hladká múka + múka na podsypávanie
1 vačší zemiak
70 ml teplé mlieko
1 veľký orech masla
50 g práškový cukor
1 vajce
1 lyžička vanilkový extrakt
pol lyžičky sol
olej na vyprážanie
Zemiak očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme. Zlejeme z vody a ešte do horúcich dám veľký, naozaj veľký orech masla a prikryjeme, aby sa maslo roztopilo. Do mlieka dáme 50 g práškového cukru a necháme zohriať , tak aby sme v ňom udržali prst. Do zemiakov vlejeme sladké mlieko a vypracujeme zemiaky do riedkej kaše.
Do teplej vody dáme cukor a sušené droždie (ak použijete čerstvé, tak polovica kocky). Zamiešame a necháme dobre speniť do kvásku.
Ja na miesenie a vykysnutie cesta, používam domácu pekáreň. Na dno nádoby dáme kvások, vajce, zemiakovú kašu, vanilkový extrakt a múku. Spočiatku som dala 300 g, ale musela som pridávať, najprv som dala ešte 100g a potom som už dala len od oka. Cesto je celkom riedke.
Pokial budete cesto robiť ručne, tak množstvo múky bude asi rozdielne, prisýpajte podľa potreby. Pred kysnutim, cesto zasypte múkou a položte na teplé miesto…nechajte ho narásť tak, aby minimálne zdvojnásobilo svoj objem.
Keby som robila šišky, ako sa patrí na Fašiangy, tak by som miesto vanilky dala asi citrónovú, alebo pomarančovú kôru. Tieto letne som chcela rozlisit takto.
Vykysnuté cesto dôstojne narástlo a ked do neho pichneme prstom , tak spľasne ako bublina.
Preložíme cesto na dosku a musíme bohato podsypať, aby sa dalo rozvaľkať, tak na 1cm hrúbku.
Vykrajujeme kolieska.
Kolieska musíme nechať podkysnúť ešte nejakú polhodinu. Pred kysnutím ich prikryjeme fóliou. V lete , to polhodinové kysnutie, je lahke, ale vo februári by som ich nechala podkysnúť v letnej rúre.
Do hlbšej rajnice dáme rozohriať olej tak, aby šišky v nej plávali. Že je olej dobre rozohriaty zistíme tak, že keď do neho ponoríme varešku, okolo rúčky sa robia maličké bublinky.
Do oleja vložíme šišky, zmiernime zdroj tepla a prikryjeme pokrievkou. Po dvoch minútach, šišky otočíme na druhú stranu a už bez pokrievky dopražíme do tmavozlata.
Vyberieme a ukladáme na pijavú papierovú utierku.
Zemiakové šišky nemajú pórovité vnútro, ale aj tak
sú ľahké ako vánok a mäkučké.
Neboli príliš sladké, takže som ich bohato pocukrovala, na druhy den som ich podavala s cerstvym ovocim...bolo to skvela kombinacia.
Tento, s fotopostupom, a moje dalsie rcp najdete na
http://chalupnikovi.com/recepty/?p=6034
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Mili ve fotopostupu se mi líbí,jak máš"šišky"před smažením krásně vykynuté