Viac ako  4 000  receptov

Žemle s prefermentom

Žemle s prefermentom
nahoru
Žemle s prefermentom Žemle s prefermentom Žemle s prefermentom Žemle s prefermentom
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Domáca pekáreň

Suroviny:

na preferment:
150 g vlažnej vody
150 g hladkej múky
5 g čerstvého droždia
ďalej:
350 g hladká múka
150 g polohrubá múka
200 g grécky jogurt
100 g voda
50 g rozmäknuté maslo
2 PL masť
5-7 g čerstvé droždie
2 KL soľ
1 KL kryšt. cukor
na dokončenie:
soľ, sezam alebo iné semienka na posypanie
vajce + 1 PL mlieka na potretie

Postup

1) Najprv pripravíme preferment - štartér kysnutia, lebo kysne viac hodín, a preto ho urobíme večer pred pečením - do misky dáme vlažnú vodu, pridáme rozdrobené droždie, rozmiešame a prisypeme múku. Varechou stačí zamiešať, prikryjeme fóliou a necháme na linke do rána stáť ( 8 - 12 hodín)
2)Druhý deň - do misy preosejeme múku, vyhĺbime jamku, vlejeme do nej vlažnú vodu, cukor a rozmrvené droždie, pridáme jogurt, celý preferment a zamiešame varechou. Rozpustené alebo povolené maslo i masť pridáme na konci spolu so soľou. Cesto vypracuje pekáreň alebo robot, necháme kysnúť 1 hodinu (v DP program CESTO)
3)Cesto rozkrájame na 18 rovnakých porcií, urobíme bochníčky, ktoré potom vyšúľame na doske na 25 - 27 cm šúľce.
4) Splietame vždy 2 šúľce, ktoré si sformujeme do písmena U a položíme si ich proti sebe, resp. proti sebe tak, že nožičky jedného Učka sú položené akoby na ramenách toho spodného (podla nákresu). Potom spodné nožičky spodného Učka (1,2) prehodíme do medzery (3) cez nohy horného Učka. Zospodu ich trocha povytiahneme. A je to!
5) Kladieme ich na plech s PNP, kde ich prikryté necháme 30 - 40 min na dokysnutie.
6) Rúru nastavíme na 210°C a na spodok šuchneme malý starý pekáč na naliatie vody. Pred pečením potrieme pečivká zmesou vajíčka a 1 PL mlieka, sypneme semienkami (sezam, rasca, chia a pod. alebo len soľou) a dáme do rúry. Do spodného pekáča vlejeme asi deci vriacej vody kvôli zapareniu. Pečieme asi 18 - 20 min. Ku koncu môžeme teplotu trocha znížiť (180°C)a zapnúť ventilátor.
7) Upečené pokladieme na mriežku a necháme vychladnúť. Trocha ich postriekame vodou z rozprašovača, alebo ich môžeme potrieť studeným mliekom.

Poznámka

https://nasavareska.blogspot.sk/ Tu si môžete prezrieť recept podrobnejšie a omrknúť aj iné moje recepty :-)

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
2 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Žemle s prefermentom"

autor: cathleen
vložené: 30. 08. 2016 16:26:00  nahlásiť  reagovať
 

Nádhernésmajliksmajlik

vložené: 13. 07. 2016 17:08:28  nahlásiť  reagovať
 

Žemle máš teda výstavnísmajliksmajliksmajlikMusela jsem se smát při pročítání postupu pletení...mě se ruce zaplétaly už jen u toho nákresusmajliksmajlik

autor: nigina
vložené: 07. 07. 2016 13:07:16  nahlásiť  reagovať
 

vybusna: chachachaááásmajlik ty si srandistka smajlik že špičková smajliksmajlik,... že pekárka smajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 07. 07. 2016 08:05:26  nahlásiť  reagovať
 

niguska...ja mam s Teba dost, ako si sa Ty vypracovala na taku spickovu pekarku....

autor: nigina
vložené: 06. 07. 2016 21:37:40  nahlásiť  reagovať
 

Ďakujem smajlik

vložené: 06. 07. 2016 19:02:27  nahlásiť  reagovať
 

To pletení žemlí se mi moc líbí.


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel jedna a dva a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz