Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Domáca pekáreň |
na preferment:
150 g vlažnej vody
150 g hladkej múky
5 g čerstvého droždia
ďalej:
350 g hladká múka
150 g polohrubá múka
200 g grécky jogurt
100 g voda
50 g rozmäknuté maslo
2 PL masť
5-7 g čerstvé droždie
2 KL soľ
1 KL kryšt. cukor
na dokončenie:
soľ, sezam alebo iné semienka na posypanie
vajce + 1 PL mlieka na potretie
1) Najprv pripravíme preferment - štartér kysnutia, lebo kysne viac hodín, a preto ho urobíme večer pred pečením - do misky dáme vlažnú vodu, pridáme rozdrobené droždie, rozmiešame a prisypeme múku. Varechou stačí zamiešať, prikryjeme fóliou a necháme na linke do rána stáť ( 8 - 12 hodín)
2)Druhý deň - do misy preosejeme múku, vyhĺbime jamku, vlejeme do nej vlažnú vodu, cukor a rozmrvené droždie, pridáme jogurt, celý preferment a zamiešame varechou. Rozpustené alebo povolené maslo i masť pridáme na konci spolu so soľou. Cesto vypracuje pekáreň alebo robot, necháme kysnúť 1 hodinu (v DP program CESTO)
3)Cesto rozkrájame na 18 rovnakých porcií, urobíme bochníčky, ktoré potom vyšúľame na doske na 25 - 27 cm šúľce.
4) Splietame vždy 2 šúľce, ktoré si sformujeme do písmena U a položíme si ich proti sebe, resp. proti sebe tak, že nožičky jedného Učka sú položené akoby na ramenách toho spodného (podla nákresu). Potom spodné nožičky spodného Učka (1,2) prehodíme do medzery (3) cez nohy horného Učka. Zospodu ich trocha povytiahneme. A je to!
5) Kladieme ich na plech s PNP, kde ich prikryté necháme 30 - 40 min na dokysnutie.
6) Rúru nastavíme na 210°C a na spodok šuchneme malý starý pekáč na naliatie vody. Pred pečením potrieme pečivká zmesou vajíčka a 1 PL mlieka, sypneme semienkami (sezam, rasca, chia a pod. alebo len soľou) a dáme do rúry. Do spodného pekáča vlejeme asi deci vriacej vody kvôli zapareniu. Pečieme asi 18 - 20 min. Ku koncu môžeme teplotu trocha znížiť (180°C)a zapnúť ventilátor.
7) Upečené pokladieme na mriežku a necháme vychladnúť. Trocha ich postriekame vodou z rozprašovača, alebo ich môžeme potrieť studeným mliekom.
https://nasavareska.blogspot.sk/ Tu si môžete prezrieť recept podrobnejšie a omrknúť aj iné moje recepty :-)
Autor: nigina | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Nádherné
Žemle máš teda výstavníMusela jsem se smát při pročítání postupu pletení...mě se ruce zaplétaly už jen u toho nákresu
vybusna: chachachaááá ty si srandistka že špičková ,... že pekárka
niguska...ja mam s Teba dost, ako si sa Ty vypracovala na taku spickovu pekarku....
Ďakujem
To pletení žemlí se mi moc líbí.