Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Sladké jedlá | |
Počet porcií (kusov): 2 porcie...8 malých loksi |
500 g zemiaky (400 g čistá váha)
120 g hladká múka + múka na podsypanie
70 g maslo
slivkový lekvár
2 PL rum
nasekané ošúpané mandle
Zemiaky uvaríme vo veľmi slanej vode. Vyberieme z vody a necháme úplne vychladnúť v šupke. Úplne studené ich ošúpeme a postrúhame na strúhadle.
Postrúhané zemiaky preložíme na dosku a prisypeme k nim múku. Veľmi rýchle vypracujeme cesto. Čím viac sa s ním budete hrať, tým viac bude rednút a budete musiet stále dosýpať múku a nakoniec nebudete môcť upečenú lokšu preložiť, leda zlomiť. :D
Maslo roztopíme a ochutíme ho dvoma lyžicami rumu. Panvicu s hrubým ťažkým dnom, alebo panvicu špeciálne určenú na crepes a palacinky , nasucho rozohrejeme.
Každú guľku poriadne vyváľame v múke a veľmi veľmi natenko rozvaľkáme.
Neustále som dbala na to, aby som mala dosku podsypanú a lokše podrezávala. Keby som robila lokše k pečenej kačke, tak ich nerobím také tenké, ale tieto boli po upečení tenké ako palacinka.
Vaľkanie a pečenie ide veľmi plynule jedno za druhým, len len že som stíhala. Kým som vyvaľkala placku, tak som z obidvoch strán , zároveň opiekla lokšu. Pečieme nasucho , lokše sa mi vydúvali a a akonáhle majú na sebe zlaté oká, otáčame a odoberáme. Ak sa Vám na panvici nahromadí múka a začne nahárať, neumývajte, stačí pretrieť obrúskom.
Lokšu položíme na alobal a bohate potrieme roztopeným maslom, môžeme prikryť nejakým poklopom, miskou, hlbokým tanierom, alebo preložiť alobalom, aby sa parila. Upečené lokše kladieme jednu na druhú a potierame stále maslom.
Na suchej panvici ešte na zbytkovom teple opečieme nasekané ošúpané mandle do zlata.
Na placku opakom lyžice rozotrieme slivkový lekvár, môžeme ho posypať zľahka škoricovým cukrom a nakoniec posypeme opečenými mandľami.
Zrolujeme ako palacinku.
Tento a moje dalsie rcp s fotopostupom najdete na
http://chalupnikovi.com/recepty/?p=6456
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
U nás doma se dělaly lokše (bramborové placky) zásadně na sladko s povidly. Jsou vynikající, mohla bych je jíst i k snídani.